«Tην ημέρα που…» – Η νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 ...

«Tην ημέρα που…» – Η νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ1 24-28.10.2018

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Tην ημέρα που…»

(The Day When…)

Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων με τίτλο «Tην ημέρα που…» (The Day When…), παραγωγής Γαλλίας 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 από την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018.

Οι άντρες που έγραψαν Ιστορία. Σε εποχές μεγάλης κρίσης ή πολέμου, μία προσωπική απόφαση ενός εθνικού ηγέτη μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Σαν να βλέπουμε θρίλερ που εκτυλίσσεται μέσα σε 24 ώρες,  μέσα από αρχεία και ιστορικές αναπαραστάσεις θα ζήσουμε την ημέρα όπου κορυφαίας σημασίας προσωπικές επιλογές θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην τελική έκβαση της μάχης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, στις 19:50
 Επεισόδιο 1ο: «Την ημέρα που… ο Στάλιν κέρδισε τον πόλεμο»
(The Day When… Stalin Won the War)

Τον Φεβρουάριο του 1945 ήταν γνωστό ότι η ναζιστική Γερμανία έχασε τον πόλεμο. Όμως, ποιος ήταν ο πραγματικός νικητής; Στη Γιάλτα, Αμερικανοί, Βρετανοί και Σοβιετικοί μάχονται για την κυριαρχία της Ευρώπης. Δύο εναντίον ενός. Τελικά, θα κυριαρχήσουν Αμερικανοί και Άγγλοι.

Όμως οι χειρισμοί του Στάλιν, αριστούργημα μαεστρίας, του χαρίζουν την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, παρά την αντίθεση του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ.

Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στις 19:50
Επεισόδιο 2ο: «Την ημέρα που… ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο»
(The Day When… Hitler Lost the War)

Η πτώση του Χίτλερ άρχισε πολύ πριν από το επίσημο τέλος του πολέμου το 1945. Στις 22 Ιουνίου 1941 ο Χίτλερ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση στην Ιστορία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης: την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Με το άνοιγμα του ανατολικού μετώπου ο Φύρερ, τυφλωμένος από το πολεμικό του μένος, υπέγραψε την καταδίκη του. Μέσα από αρχεία και ιστορικά ντοκουμέντα θα ζήσουμε αυτή τη μοιραία για τον Χίτλερ ημέρα, αυτό το χρονικό σημείο που έγειρε τη ζυγαριά και έσωσε τον κόσμο από τα νύχια των ναζί.

Γιατί ο Χίτλερ άνοιξε και δεύτερο μέτωπο, υπογράφοντας έτσι την τελική του ήττα, γιατί επιτέθηκε ξαφνικά στη Σοβιετική Ένωση, παρά την απροθυμία των στρατηγών του; Ποιοι ήταν οι δισταγμοί του τον χειμώνα του 1940-1941; Πώς πείστηκε ότι μπορούσε να νικήσει; Γιατί ο Στάλιν δεν προέβλεψε τίποτα και πώς συνήλθε από το τρομερό αυτό σοκ;

 Σκηνοθεσία: Laurent Portes.
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, στις 18:15
Επεισόδιο 3ο: «Την ημέρα που… ο Ντε Γκολ κήρυξε τον πόλεμο»
(The Day When… Charles de Gaulle Chose War)

Στις 16 Ιουνίου 1940 στο Μπορντό, ένας άσημος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα πολέμου, αποφασίζει να αντιτεθεί και να επαναστατήσει ανοιχτά εναντίον της πολιτικής της νόμιμης γαλλικής κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να ζητήσει ανακωχή.

Την επομένη φεύγει για την Αγγλία και έτσι, ένας στρατηγός με δευτερεύοντα ρόλο θα γίνει ο Ντε Γκολ, κυβερνήτης της Ελεύθερης Γαλλίας, χωρίς τον οποίο η χώρα στο τέλος του πολέμου θα είχε καταλήξει στο στρατόπεδο των ηττημένων.

Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018, στις 17:50
Επεισόδιο 4ο: «Την ημέρα που… ο Ρούζβλετ κήρυξε τον πόλεμο»
(The Day When… Roosevelt Chose War)

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 και ενώ η Ιαπωνική Αεροπορία έχει βυθίσει μεγάλο μέρος του στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ο Ρούζβελτ μόνος αποφασίζει να κηρύξει τον πόλεμο και να επικεντρώσει την επίθεση όχι προς την Ιαπωνία αλλά κατά της Γερμανίας.

Παρόλο που εξελέγη για να συνάψει ειρήνη, ο Ρούζβελτ βάζει και την Αμερική στον πόλεμο στο πλευρό των δημοκρατιών. Χωρίς αυτόν, η Γερμανία μάλλον θα είχε νικήσει.

Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στις 17:50
Επεισόδιο 5ο: «Την ημέρα που… ο Τσόρτσιλ  κήρυξε τον πόλεμο»
(The Day When… Churchill Chose War)

Στις 28 Μαΐου 1940, ενώ η Βέρμαχτ διέλυε τον συμμαχικό στρατό στη Γαλλία, οι Βρετανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον Χίτλερ. Συζητούν και τη μεσολάβηση του Μουσολίνι.

Μόνος εναντίον όλων στο πολεμικό συμβούλιο ο Τσόρτσιλ, με την ευφυΐα του και την αποφασιστικότητά του, κατορθώνει να πείσει τους συνεργάτες του να πολεμήσουν. Χωρίς αυτόν, η πορεία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου θα ήταν άλλη.

Σκηνοθεσία: Laurent Joffrin & Laurent Portes