Τα «Σινεμά του Κόσμου» στην ΕΡΤ1 09-13.07 & 16.07.2018

Τα «Σινεμά του Κόσμου» στην ΕΡΤ1 09-13.07 & 16.07.2018

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Σινεμά του Κόσμου»

(Mythical Cinemas) 

Ημ. μετάδοσης: Από τη Δευτέρα 9 έως και την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

και τη Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, στις 17:00

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Σινεμά του κόσμου», εμπνευσμένη και σχεδιασμένη από τον παραγωγό Joel Farges, επιχειρεί να κάνει μέσα από την παρουσίαση έξι ιστορικών κινηματογράφων απ’ όλο τον κόσμο (Τσεχία, ΗΠΑ, Χιλή, Ελλάδα, Ολλανδία, Κούβα), μια αναδρομή στο σινεμά αλλά και στην Ιστορία κάθε χώρας, έτσι όπως αυτή αντανακλάται μέσα στις ταινίες της.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018, στις 17:00

«Σινέ Θησείον – Ελλάδα»

Η Αθήνα έχει πάνω από είκοσι πέντε θερινές κινηματογραφικές αίθουσες. Αλλά ο πιο γοητευτικός είναι το Σινέ Θησείον. Λειτουργεί από το 1935, σ’ έναν κήπο κάτω από την Ακρόπολη. Μια παλιά παράδοση που συνεχίζει εκείνη των θεάτρων σκιών του δημοφιλούς Καραγκιόζη. Οι γείτονες μπορούν να δουν κάθε βράδυ την ταινία από το μπαλκόνι τους. Μερικοί θεατές έρχονται για πάνω από τριάντα χρόνια και έχουν πολλές αναμνήσεις. Ανοίγει την άνοιξη και κλείνει τον Οκτώβριο, για να ανοίξει εκ νέου τον επόμενο Απρίλιο. Διοικείται από την ίδια οικογένεια, την οικογένεια Μανιάκη τα τελευταία  τριάντα χρόνια.

Σκηνοθεσία: Mαρία Ντούζα.

Σενάριο: Έρση Σωτηροπούλου.

Παραγωγή: Steficon A.Ε.

Συμπαραγωγή: Kolam Productions και ΕΡΤ.

Με την υποστήριξη: CINE+, CNC, PROCIREP-ANGOA, SACEM.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 10 Ιουλίου 2018, στις 17:00

 «Tierra del Fuego –Χιλή»

Βρίσκεται σ’ ένα πρωτοποριακό χωριό στην Punta Arenas της Χιλής, στο πιο νότιο σημείο της Tierra del Fuego. Ο κινηματογράφος αυτός είναι έργο δύο τυχοδιωκτών, ενός Κροάτη και ενός Γερμανού. Για να προσελκύσουν τα τοπικά ακροατήρια, από το 1902 κινηματογραφούσαν την καθημερινότητα, τις τελετουργίες και τις εορταστικές εκδηλώσεις των ιθαγενών, των θρυλικών Alakalufs, που έζησαν γυμνοί στον πάγο. Χωρίς να το γνωρίζουν, ήταν οι πρώτοι εθνολόγοι κινηματογραφιστές στον κόσμο, καταγράφοντας πολιτισμούς που δεν υπάρχουν πια.

Σκηνοθεσία: Joël Farges.

Σενάριο: Luis Sepúlveda.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018, στις 17:00

«The Campo Amor –Aβάνα»   

Το Campo Amor στην Αβάνα ήταν το πνευματικό τέκνο ενός τυχοδιώκτη που πήγε στην Κούβα με το όνομα Yarini και σύστησε τον εαυτό του ως Γάλλο.

Φτάνοντας άφραγκος στην Κούβα, γνώρισε την Emilie Bernard, που είχε έναν οίκο ανοχής, και του ήρθε η φαεινή ιδέα της δημιουργίας ταινιών για να φέρουν πελάτες. Έγινε ο πρώτος σκηνοθέτης πορνογραφικών ταινιών και το έργο του ήταν τόσο επιτυχημένο, που άνοιξε κινηματογράφο το 1910, ο οποίος υπάρχει μέχρι σήμερα στην αρχική του κατάσταση. Η βιομηχανία ήταν τόσο παραγωγική, ώστε έως τη δεκαετία του 1950, η Κούβα ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή  ερωτικών ταινιών.

Σκηνοθεσία: Joël Farges.

Σενάριο: Léonardo Padura.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, στις 17:00

«The Byrd – ΗΠΑ»

Το Byrd, που χτίστηκε το 1929 στην περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης στο Ρίτσμοντ (Βιρτζίνια), ήταν το έργο δύο μεγιστάνων που ονόμασαν τον κινηματογράφο με το όνομα του ιδρυτή της πόλης που αγαπούσαν πολύ. Επένδυσαν τις περιουσίες τους στην οικοδόμηση ενός μεγαλοπρεπούς ναού, ενός καταφυγίου, για να διευκολύνουν τους πολύ φτωχούς ανθρώπους που δεν μπορούσαν να  αγοράσουν εισιτήρια αλλού. Γνωστός για το μουσικό όργανο Mighty Wurlitzer, το οποίο συνόδευε τα γαλλικά μπαλέτα του κανκάν και παρείχε μια πνευματική και υπέροχη εισαγωγή στις ταινίες. Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Με μεγάλη επιτυχία έφεραν ταινίες από όλο τον κόσμο και σήμερα ο Byrd εξακολουθεί να είναι ο μόνος κινηματογράφος στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρουσιάζει ταινίες από τη Γαλλία και την Κορέα με προσιτό εισιτήριο.

Σκηνοθεσία: Jean Achache.

Σενάριο: Dean King.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018, στις 17:00

«The Lucerna –Τσεχία»

Χτισμένο στην καρδιά της νέας Πράγας στο κέντρο της πόλης από τον Vaclav Havel, παππού και συνώνυμου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, η Λουκέρνα ήταν η αποθέωση της κινηματογραφικής αίθουσας, γνωστής και ως «New Art». Ο Vaclav Havel ήθελε ο κινηματογράφος του να ενσωματώνει το τσέχικο πνεύμα και την υπερηφάνεια. Χτισμένος με την αισθητική της εποχής, ο Vaclav Havel παρήγαγε και κάποιες από  τις ταινίες που προβλήθηκαν εκεί, δίνοντας  αξιέπαινο βήμα στην τσεχική γλώσσα, τη γλώσσα του λαού, παρά στη γερμανική, τη γλώσσα της λογοτεχνίας.

Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην πόλη, γιόρτασαν τη νίκη τους στη Λουκέρνα. Οι Σοβιετικοί έκαναν το ίδιο. Και κατά τη διάρκεια της Bελούδινης Επανάστασης το 1989, ο Vaclav Havel ο εγγονός, βγήκε στο μπαλκόνι της Λουκέρνα για να χαιρετήσει τα πλήθη που απελευθερώθηκαν έπειτα από 50 χρόνια καταπίεσης.

Σκηνοθεσία: Petr Vaclav.

Σενάριο: Milos Forman.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018, στις 17:00

«The Tuschinski – Ολλανδία»

Το Άμστερνταμ φιλοξενεί έναν από τους πιο όμορφους και πολυτελείς κινηματογράφους στον κόσμο. Η εντυπωσιακή πρόσοψή του θυμίζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Μόλις όμως μπεις μέσα και  παρατηρήσεις τα έργα ζωγραφικής Art Deco, τα μεγαλοπρεπή μπρούντζινα φωτιστικά και τα πολυτελή χαλιά, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είναι ξενοδοχείο ή θέατρο, αλλά ένα ανάκτορο… του κινηματογράφου.

Η ιστορία του βρίσκεται πίσω από την οθόνη, εκείνη του ιδρυτή του κινηματογράφου του Αβραάμ Τουτσίνσκι. Ερχόμενος στην πόλη από μια φτωχή γειτονιά κοντά στο Λοτζ, έχτισε μια αυτοκρατορία, λίγο πριν γίνει θύμα της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Jérôme Diamant-Berger.