ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Νικώντας το σκοτάδι» 29.10.2017

ΕΡΤ2 – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Νικώντας το σκοτάδι» 29.10.2017

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Νικώντας το σκοτάδι»

(In Darkness / W ciemnosci)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στις 23:15

IN DARKNESS (4)

Ιστορικό δράμα, συμπαραγωγής Πολωνίας-Γερμανίας-Καναδά 2011.

Σκηνοθεσία:  Ανιέσκα Χόλαντ.

Σενάριο: Ντέιβιντ Φ. Σαμούν (βασισμένο στο μυθιστόρημα «In the Sewers of Lvov» του Ρόμπερτ Μάρσαλ).

Φωτογραφία: Γιολάντα Ντιλέφσκα.

Μουσική: Άντονι Κομάσα – Λαζάρκιεβιτς.

Παίζουν: Ρόμπερτ Βιεκίεβιτς, Μπένο Φούρμαν, Ανιέσκα Γκροτσόφσκα, Μαρία Σρέντερ, Χέρμπερτ Κνάουπ, Κίνγκα Πρεΐς.

Διάρκεια: 134΄

IN DARKNESS (2)

Υπόθεση: Το Μάρτιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η όμορφη πόλη Λβοβ της Πολωνίας, βρίσκεται υπό ναζιστική κατοχή. Οι αδύναμοι ζουν εις βάρος των ακόμα πιο αδύναμων, οι φτωχοί κλέβουν από τους λιγότερο φτωχούς. Κάπου κοντά στον πάτο αυτής της αλυσίδας βρίσκεται ο Λέοπολντ Σόχα, ένας διαρρήκτης και μικροαπατεώνας.

Ο Λέοπολντ, που είναι εργάτης στους υπόνομους του Λβοβ, γνωρίζει όσο κανείς άλλος το λαβύρινθο των υπονόμων και των σηράγγων κάτω από την πόλη.

IN DARKNESS (6)

Υπάρχει ωστόσο μια ομάδα ανθρώπων στο Λβοβ, που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από εκείνον: οι Εβραίοι. Μαζεμένοι σε γκέτο, λιμοκτονούν και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Μπροστά στον κίνδυνο της καταστροφής του γκέτο, ο Λέοπολντ καλείται να τους βοηθήσει και να τους κρύψει υπογείως. Δεν το κάνει με το αζημίωτο. Τους παίρνει τα χρήματα και ό,τι πολύτιμο έχουν, με αντάλλαγμα την προμήθεια φαγητού και εφοδίων. Οι Εβραίοι ζουν μέσα στους υπονόμους παρέα με τα ποντίκια, σε άθλιες συνθήκες, εξαρτώμενοι αποκλειστικά από τον Σόσα. Μέχρι τη λήξη του πολέμου ωστόσο, ο Σόσα γνωρίζει αυτούς τους ανθρώπους από κοντά και σιγά-σιγά ο αντισημιτισμός του υποχωρεί και μετατρέπεται σε ανθρωπιά και αγάπη, ενώ διακινδυνεύει πολλές φορές να αποκαλυφθεί και να καταδικάσει έτσι και τον εαυτό του και την οικογένειά του.

IN DARKNESS (5)

Η ταινία, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, έλαβε άριστες κριτικές όπου κι αν προβλήθηκε, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας 2011 και κέρδισε πλήθος βραβείων στην Πολωνία και αλλού.

IN DARKNESS (10) IN DARKNESS (1) IN DARKNESS (8)