Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΡΤ 18.04.2018

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΡΤ 18.04.2018

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ

στο «Απευθείας» της ΕΡΤ1

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κέιτ Σμιθ, ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή της ΕΡΤ1, «Απευθείας», σήμερα Τετάρτη 18 Απριλίου 2018.

Η πρέσβης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: 

10.30

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση των δύο κρατούμενων στρατιωτικών παρακολουθούμε την υπόθεση πολύ στενά. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών Αρχών και της τουρκικής Δικαιοσύνης και δεν θέλω να σχολιάσω συγκεκριμένα στην υπόθεση αλλά η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από δύο εβδομάδες που αφορούσε στην υπόθεση, μας εκφράζει και συγκλίνουμε με αυτή τη δήλωση.

10.31

Γενικά καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ελλάδα για τη σημερινή συγκυρία και την κατάσταση με την Τουρκία και όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για μας η κατάσταση χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, την αποφυγή έντασης και από τις επαφές που έχω με την ελληνική διπλωματία παρατηρώ μία σοβαρή προσπάθεια ως προς την αποκλιμάκωση και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό. Εμείς πιστεύουμε οποιεσδήποτε ενέργειες, συμπεριφορές και ρητορική που οξύνουν τα πράγματα, πρέπει να αποφεύγονται.

10.32

Κατανοούμε τις ανησυχίες εδώ για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από προκλητικές ενέργειες  και αυτό, όπως προανέφερα, οποιεσδήποτε ενέργειες και συμπεριφορές που μπορεί να οξύνουν τα πράγματα πρέπει να αποφεύγονται και από τις δύο πλευρές.

10.33

Υπερασπιζόμαστε βεβαίως το Διεθνές Δίκαιο. Όπως εξέφρασε ο πρωθυπουργός χθες στο Καστελόριζο, η Τουρκία παρά ταύτα που μιλήσαμε μόλις τώρα παραμένει σημαντικός εταίρος και για την Ελλάδα και για τη Βρετανία και για όλη την Ευρώπη.

10.34

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, πρέπει να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε ένα μεγάλο φάσμα ζητημάτων, όπως την ασφάλεια της περιοχής, όπως τη Συρία, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για το μεταναστευτικό και επίσης είναι μεγάλος οικονομικός εταίρος μας.

10.35

Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βγήκε χθες και που εκφράστηκαν στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από δύο εβδομάδες, εμείς συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες και θέτουμε τα ζητήματα αυτά όταν συνομιλούμε με τους Τούρκους ομολόγους μας.

10.36

Η στρατιωτική δράση που πήραμε το Σάββατο το πρωί, όπως ακούσατε από την πρωθυπουργό μας, ήταν στοχευμένη, περιορισμένη και αποτελεσματική και είχε ως στόχο μόνο την ανατροπή της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων.

10.37

Δεν εμπλεκόμαστε στον εμφύλιο στη Συρία, δεν ήταν ο στόχος μας ούτε των συμμάχων μας, δεν πρόκειται για ανάμιξη στον εμφύλιο στη Συρία και συμβάλουμε στις προσπάθειες που συνεχίζουν για την ειρήνευση του εμφυλίου στη Συρία.

10:38
Έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομερή επίθεση στην Ντούμα ήταν του καθεστώτος του Άσαντ. Προφανώς απορρίπτω εντελώς αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

10.39

Δεν θα κάναμε τέτοιες στρατιωτικές ενέργειες χωρίς αξιόπιστες αποδείξεις. Οι αποδείξεις θα βγουν στη δημοσιότητα.

10:40
Αναγνωρίζουμε και εκτιμάμε πάρα πολύ τη σοβαρή προσπάθεια που κάνουν οι δύο πλευρές στην Ελλάδα του κ. Κοτζιά στα Σκόπια και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό. Ήταν ένα διμερές θέμα. Για μας η προτεραιότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι η σταθερότητα και η ευημερία και πιστεύουμε ότι με την επίλυση του προβλήματος θα δούμε καλύτερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και νομίζω ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί πάρα πολύ στρατηγικά και οικονομικά εφόσον βρεθεί μια λύση.

10:41
Τα καλά νέα για τους Έλληνες που ζουν στη Βρετανία είναι ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου  καταλήξαμε καταρχήν σε μια συμφωνία για τα δικαιώματα των πολιτών Ευρωπαίων στη Βρετανία και Βρετανών στην Ευρώπη. Τα δικαιώματα είναι τώρα εξασφαλισμένα, δηλαδή όλοι όσοι ζουν στη Βρετανία τώρα μπορούν να παραμένουν και το σημαντικό, το καινούργιο βήμα στο οποίο καταλήξαμε μόλις τώρα, είναι ότι όσοι φθάνουν στη Βρετανία τώρα στη μεταβατική περίοδο έχουν τα ίδια δικαιώματα.

10:42
Για τους φοιτητές, όλοι όσοι εντάσσονται στο ερχόμενο ακαδημαϊκό χρόνο τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2018, θα έχουν πρόσβαση στα ίδια δίδακτρα και φοιτητικά δάνεια για όλη τη θητεία των σπουδών, για όλο το πρόγραμμα.

10:43
Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένη και όλη μας η πρεσβεία για την επικείμενη επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα. Θα βρεθούν στην Ελλάδα από τις 9 έως τις 11 Μαΐου και θα βρεθούν στην Αθήνα για το επίσημο κομμάτι της επίσκεψης και θα πάνε και στην Κρήτη. Θα επισκεφθούν την Κνωσό που έχει συνδεθεί με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών ο αρχαιολογικός χώρος.

10:44
Θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη συνεργασία μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Υπάρχει στην περιοχή του Ηρακλείου ένα πάρα πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και μεταναστών εκεί και η Κρήτη θα τους αποχαιρετήσει με παραδοσιακό τρόπο, με ένα κρητικό γλέντι πριν φύγουν.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη δείτε εδώ.