ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 18- 27.09.2018

ΕΡΤ1-Τροποποιήσεις προγράμματος 18- 27.09.2018

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

Σας ενημερώνουμε ότι από την ΤΡΙΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018  προγραμματίζεται στην ΕΡΤ1 στις 23.00 η ξένη σειρά «Μέδικοι, οι άρχοντες της Φλωρεντίας» (Medici Masters of Florence) (Ε) .

Ο λαός φοβάται τους βασιλιάδες, οι βασιλιάδες φοβούνται τους Πάπες, οι Πάπες φοβούνται τους Μεδίκους.

Βιογραφική ιστορική δραματική σειρά, συμπαραγωγής Ιταλίας-Αγγλίας-Γαλλίας 2015-2016, που θα ολοκληρωθεί σε 8 επεισόδια.

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Μίμικα Γκεζάν.

Δημιουργοί: Φρανκ Σπότνιτς («X-Files») και ο Νίκολας Μέγιερ («Star Trek»).

Πρωταγωνιστούν: Ντάστιν Χόφμαν, Ρίτσαρντ Μάντεν («The Game of Thrones»), Στιούαρτ Μάρτιν («Ρομπέν των Δασών»), Άναμπελ Σόλι («Χάρι Πότερ»), καθώς και πολλοί άλλοι γνωστοί ηθοποιοί.

Υπόθεση: Φλωρεντία, 15ος αιώνας. Οι Μέδικοι ήρθαν στην εξουσία σε μια εποχή τεράστιας κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Ήταν απίστευτα καινοτόμοι και η λειτουργία της τράπεζάς τους οδήγησε στη δημιουργία μεσαίας τάξης, κάνοντάς τους πάμπλουτους. Οι Μέδικοι χρησιμοποίησαν τον αμύθητο πλούτο και τη δύναμή τους για να ανατρέψουν τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης και να προωθήσουν τις Τέχνες και τις επιστήμες μ’ έναν τρόπο πρωτόγνωρο για τον μέχρι τότε κόσμο. Έδιωξαν τα σκοτάδια του Μεσαίωνα και δημιούργησαν τον σύγχρονο άνθρωπο, με πεποίθηση στη δύναμή του να δημιουργήσει ομορφιά. Ήταν τόσο μεγάλη η δημιουργικότητα και τόσο πολλές οι μεγαλοφυΐες που γεννήθηκαν σ’ αυτό το αρμονικό περιβάλλον, που ο κόσμος άλλαξε για πάντα. Απ’ αυτόν τον κόσμο ξεκίνησε και ο Κολόμβος το μυθικό του ταξίδι..

Η ιστορία αρχίζει με τη δολοφονία του Τζιοβάνι των Μεδίκων, ο οποίος σε συμφωνία με τον Πάπα δημιούργησε μια πανίσχυρη οικονομική δύναμη. Οι γιοι του αντιμετωπίζουν τις συνωμοσίες των άλλων μεγάλων οικογενειών της Φλωρεντίας που διεκδικούν με πάθος την εξουσία, ενώ ταυτόχρονα οραματίζονται την πόλη γεμάτη με μοναδικά έργα Τέχνης και αρχιτεκτονικής –από σπουδαίους καλλιτέχνες- όπως ο Ντονατέλο και ο Μπρουνελέσκι. Ταυτόχρονα, μέσα στην οικογένεια μαίνονται οι έριδες, οι έρωτες και τα πάθη, ενώ παράλληλα  εξυφαίνεται το μυστήριο  με το κυνήγι του δολοφόνου του Τζιοβάνι στο μαγευτικό σκηνικό της Φλωρεντίας και της εξοχής της Τοσκάνης.

Μέχρι πού θα φτάσουν οι Μέδικοι για να κρατήσουν ζωντανό το όραμα της Φλωρεντίας, που τώρα πια γνωρίζουμε ως Αναγέννηση;

ΤΡΙΤΗ 18/9: Επεισόδιο 1ο. Ο θάνατος του πατριάρχη της οικογένειας των Μεδίκων, Τζιοβάνι, αποτελεί μεγάλο πλήγμα, όταν δε ο κληρονόμος Κόζιμο ανακαλύπτει πως ο πατέρας του δολοφονήθηκε με δηλητήριο, αποφασίζει να το κρατήσει μυστικό και να ψάξει να βρει το δολοφόνο. Ο Κόζιμο εγκαταλείπει οριστικά το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης και παίρνει τη θέση του πατέρα του, επικεφαλής στην τράπεζα και στη διακυβέρνηση όπου πρέπει να προστατευτεί από την έχθρα των άλλων ευγενών. Όταν ο Δούκας του Μιλάνου προσαρτά τη Λούκα, αποσπώντας την από την κυριαρχία της Φλωρεντίας, ο Κόζιμο καλείται να πάρει σοβαρές αποφάσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/9:  Επεισόδιο 2ο. Ο πόλεμος βυθίζει τη Φλωρεντία στο χάος. Ο Πιέρο, μοναχογιός του Κόζιμο, θέλει να πολεμήσει, αλλά η γυναίκα του η Λουκρητία προσπαθεί να τον συγκρατήσει. Ενώ ο αδελφός του Κόζιμο, Λορέντζο, μάταια προσπαθεί να πείσει τον Πάπα να παρέμβει ως ειρηνοποιός, ο Κόζιμο προσλαμβάνει τον καλλιτέχνη Μπρουνελέσκι να ζωγραφίσει το θόλο του καθεδρικού της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε. Στο μεταξύ, το δεξί χέρι του Κόζιμο, ο Μάρκο Μπέλο, βρίσκεται στα ίχνη του δολοφόνου του Τζιοβάνι, έχοντας  εντοπίσει έναν φαρμακοποιό που έχει πληροφορίες, μέχρι που τον βρίσκει  μαχαιρωμένο. Ενώ ο Κόζιμο καταφέρνει να «εξαγοράσει» μυστικά την απόσυρση των στρατευμάτων του Μιλάνου, η Φλωρεντία «γονατίζει» από την πανούκλα.

ΠΕΜΠΤΗ 20/9:  Επεισόδιο 3ο. Οι Μέδικοι φεύγουν για την εξοχή για να μην κολλήσουν πανούκλα, αλλά ο Μάρκο μένει στη Φλωρεντία για να ερευνήσει τους Κορόνα, μια οικογένεια που φαίνεται να έχει σχέση με τη δολοφονία του Τζιοβάνι. Ο Κόζιμο επιστρέφει στη Φλωρεντία, παρ’ όλο που η μητέρα του έχει αρρωστήσει από την πανούκλα, γιατί μαθαίνει πως ο Αλμπίτσι συνωμοτεί εναντίον του και κάποιοι καταστρέφουν το θόλο του καθεδρικού που είναι υπό κατασκευή. Καταφέρνει να σώσει το θόλο, μετατρέποντας το ναό σε νοσοκομείο, όμως στο μεταξύ πεθαίνει η μητέρα του αλλά και το μωρό που κυοφορεί η Λουκρητία. Ο Αλμπίτσι καταστρώνει σατανικό σχέδιο για να συλληφθεί και να περάσει από δίκη ο Κόζιμο.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/9:  Επεισόδιο 4ο. Ο Αλμπίτσι κατηγορεί τον Κόζιμο ότι επιδιώκει να γίνει δικτάτορας της πόλης και η δίκη αρχίζει. Από τη φυλακή ο Κόζιμο ζητάει από την Κοντεσίνα να δωροδοκήσει κάποιον από τη Σινιορία για να εξαγοράσει ψήφους, ενώ στο μεταξύ ο Πιέρο ψάχνει αποδείξεις για να απαλλάξει τον πατέρα του από τις κατηγορίες. Ο Αλμπίτσι όμως, αρχίζει να δηλητηριάζει το φαγητό του Κόζιμο στη φυλακή μέσω του φρουρού του. Ο Λορέντσο εμφανίζεται με στρατό στα τείχη της πόλης, απειλώντας να κάψει την πόλη αν δεν ελευθερωθεί ο Κόζιμο, ο οποίος είναι διατεθειμένος να χάσει τη ζωή του παρά η οικογένειά του τη Φλωρεντία.

ΤΡΙΤΗ 25/9 Επεισόδιο 5ο. Όσο οι Μέδικοι είναι εξόριστοι στη Βενετία, ο Αλμπίτσι ασκεί όλο και πιο τυραννική διακυβέρνηση στη Φλωρεντία. Η Κοντεσίνα μένει μόνη στην πόλη, όπου κινδυνεύει, αλλά ο Κόζιμο προσπαθεί να αντιμετωπίσει συνωμοσίες από τους Βενετσιάνους, χώρια που η απόσταση μεταξύ τους τον κάνει να στραφεί προς μια όμορφη σκλάβα, τη Μανταλένα. Στο μεταξύ και η Κοντεσίνα συναντά τον παιδικό της έρωτα, που ποτέ δεν ξέχασε, όμως βοηθάει τον Κόζιμο να πάρει την κρίσιμη απόφαση για την κατάκτηση και πάλι της Φλωρεντίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9: Επεισόδιο 6ο. Οι Μέδικοι επιστρέφουν θριαμβευτικά στη Φλωρεντία και φυλακίζουν τον Αλμπίτσι. Η Σινιορία θέλει την καταδίκη του σε θάνατο, αλλά παρεμβαίνει ο Πάπας και περιπλέκονται τα πράγματα. Ο Μάρκο Μπέλο αναρωτιέται αν πρέπει να μιλήσει στον Κόζιμο για τις υποψίες του για τον Λορέντζο, που ετοιμάζεται να παντρευτεί, ενώ η Κοντεσίνα πρέπει να αντιμετωπίσει την παρουσία της ερωμένης του άντρα της μέσα στο σπίτι της.

ΠΕΜΠΤΗ 27/9:  Επεισόδιο 7ο. Μια κενή θέση στη Σινιορία και ο Κόζιμο πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο εκλεκτός. Στο μεταξύ, απομακρύνεται από τη Μανταλένα, που συνδέεται με τον Μάρκο Μπέλο, ο οποίος μιλάει στον Κόζιμο για τις υποψίες του ότι ο δολοφόνος του πατέρα του ήταν ο Λορέντζο. Στο μεταξύ, η γυναίκα του Αλμπίτσι κατηγορεί τον Κόζιμο για τη δολοφονία του άντρα της, ενώ η Λουκρητία, που πιστεύει στην αθωότητα του Λορέντζο, τον βοηθάει να βρει αποδείξεις που στρέφουν τις υποψίες σ’ ένα άλλο πρόσωπο: τον Μάρκο Μπέλο!

Επεισόδιο 8ο (τελευταίο). Η Μανταλένα είναι έγκυος και η Κοντεσίνα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τη σκλάβα και το μωρό της. Ο Κόζιμο ζητάει συγχώρεση από τον Λορέντζο και βοήθεια να ενοχοποιήσουν τον Πάτσι. Οι έρευνες του Λορέντζο τον οδηγούν να ανακαλύψει αποδεικτικά στοιχεία κατά του Πάτσι, αλλά οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Στο τέλος, ο Κόζιμο θα βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα: η επιλογή του θα διαφυλάξει το μέλλον της οικογένειάς του, αλλά μπορεί και να καταδικάσει την ψυχή του στην αιωνιότητα.

Οι νυχτερινές επαναλήψεις του προγράμματος στις 27/9  διαμορφώνονται ως εξής:

01.00 ΣΤΑ ΑΚΡΑ (Ε) «Θανάσης Δρίτσας» 

03.15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «World Medicine»(E) ημέρας

03.45 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ «Μέδικοι, οι άρχοντες της Φλωρεντίας» (E) ημέρας

05.40 Σαν σήμερα τον 20ό Αιώνα

Αντίστοιχα, η ζώνη των ξένων ντοκιμαντέρ στις 24.00 προγραμματίζεται ως εξής:

ΔΕΥΤΕΡΑ 24/9: SEX REVOLUTIONS – Α’ Μέρος   (E) 

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής ARTE FRANCE  2017 – 2018.

Η σεξουαλική επανάσταση άλλαξε ριζικά τις κοινωνίες μας. Υπήρξε αιτία αλλά και συνέπεια ποικίλων εξελίξεων  και μακροχρόνιων κοινωνικών αγώνων. Από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι, από το Σαν Φρανσίσκο και το Βερολίνο θα δούμε για πρώτη φορά δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, καθώς και αναλύσεις από διαπρεπείς ειδικούς.

Η αρχή έγινε από την  εύκολη πρόσβαση στην αντισύλληψη,  το φεμινιστικό κίνημα και τους αγώνες του αλλά και τους αγώνες για τα ίσα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Σιγά σιγά άλλαξε η νοοτροπία, χαλάρωσε η λογοκρισία και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μπήκε στα σχολεία. Η σεξουαλική επανάσταση άφησε έντονη την σφραγίδα της σε όλα τα κινήματα και τις κοινωνικές αλλαγές από το 1950 έως τον 21ο αιώνα.

Κρυφά έως τώρα αρχεία ανοίγουν και φέρνουν στο φως νέα δεδομένα για αυτήν την κοινωνική δυναμική, ενώ διάσημοι κοινωνιολόγοι, ιστορικοί και φιλόσοφοι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δίνουν την δική τους προοπτική για αυτό το τόσο ενδιαφέρον και ευρύ θέμα.

ΤΡΙΤΗ 25/9:   SEX REVOLUTIONS – Β’ Μέρος   (E) 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/9 ΟΜΟ CHILD  (E)

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Αιθιοπίας, 2015.

Ο αγώνας ενός ανθρώπου να δώσει τέλος στους φόνους παιδιών στην Κοιλάδα Όμο, στην Αιθιοπία. Εκεί ζει ακόμα μια φρικτή αρχαία παράδοση, το «μίνγκι», σύμφωνα με την οποία σκοτώνουν παιδιά. Ακόμα και το σχήμα των δοντιών τους μπορεί να τα καταδικάσει σε θάνατο. Ένας  νέος άνθρωπος της φυλής παλεύει να αλλάξει τα πράγματα με την εκπαίδευση και παίρνει τα καταραμένα παιδιά υπό την προστασία του. Δεν είναι εύκολη όμως η μάχη με τις προκαταλήψεις και καθώς αγωνίζεται για να σώσει ζωές, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Βραβεία & διακρίσεις

Στα πρώτα δέκα αγαπημένα του κοινού – Hot Docs 2015.

Πρώτο Βραβείο – Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Παλμ Μπιτς 2015.

Πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ – Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τσάρλστον 2015.

Ειδική Μνεία, Ένα στο Εκατομμύριο Ντοκιμαντέρ – Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Σαν Βάλεϊ 2015.

Πρώτο Βραβείο Κινηματογραφίας – Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Τόλγκρας 2015.

Πρώτο Βραβείο Ντοκιμαντέρ – Ανεξάρτητο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ουάσινγκτον 2015.

Πρώτο βραβείο – Φεστιβάλ Indie 2015.

Πρώτο Βραβείο – Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Οτάβα 2015.

Επίσημη Συμμετοχή – Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Νιου Χαμσάιρ 2015.

Οι νυχτερινές επαναλήψεις του προγράμματος στις 26/9  διαμορφώνονται ως εξής:

01.30 ΣΤΑ ΑΚΡΑ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΤΑΡΑΣ» (Ε)

03.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Paris- Berlin, Shapes and Shades of History» (E) ημέρας
04.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «The Nineties» (E) ημέρας

04.45 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ «Μέδικοι, οι άρχοντες της Φλωρεντίας» (E) ημέρας

05.40 Σαν σήμερα τον 20ό Αιώνα