ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Αλέξης Σεβαστάκης» 19.11.2017

ΕΡΤ2 – ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ «Αλέξης Σεβαστάκης» 19.11.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 

Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 19 Νοεμβρίου 2017, στις 18:00

Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα  της εποχής τους.  Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.

Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.

Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.

Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της  UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.

Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.

Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.

Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.

Επεισόδιο 4ο: «Αλέξης Σεβαστάκης»

Αλέξης Σεβαστάκης

Ο λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας, νομικός, ιστορικός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Αλέξης Σεβαστάκης, γεννήθηκε στη Σάμο το 1925.

Πέρα από το πλούσιο συγγραφικό του έργο τον συναντάμε σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: αντάρτη στα 17 του να πολεμάει τους κατακτητές με την ομάδα θανάτου στα βουνά της Σάμου, αεροπόρο στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια κλεισμένο στα «σύρματα» από τους  Άγγλους. Στη χούντα τον βρίσκουμε στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου, δικηγόρο να υπερασπίζεται φτωχούς βιοπαλαιστές –αγωνιστές τις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Και ως βουλευτή του Ενιαίου Συνασπισμού να πολεμάει τα κατεστημένα κέντρα εξουσίας.

Στοχαστής και αγωνιστής ο Αλέξης Σεβαστάκης, ασχολήθηκε με όλα εκείνα που ενδιαφέρουν πάντα τον άνθρωπο. Πίστευε στη συλλογική ευθύνη και δράση κι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.

Σκηνοθεσία: .

Φωτογραφία-μοντάζ: Ξενοφών Βαρδαρός.

Αφήγηση: Κώστας Καστανάς

Ήχος: Ανδρέας Γκόβας.

Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.