ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Γιώργος Ξένος» 20.12.2017

ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Γιώργος Ξένος» 20.12.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ    

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης.  Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, στις 20:30

«Η ζωή και το έργο του  εικαστικού Γιώργου Ξένου»

+Χ+ι_08_+η+Χ+ζ+θ+μ

Ο Γιώργος Ξένος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1976 ώς το 1982 σπούδασε στην École National Supérieure des Beaux arts – Section des Arts Plastiques στο Παρίσι. Από το 1983 ώς το 1986 έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Το 1987 έζησε και εργάστηκε στο Mönchengladbach της Γερμανίας. Από το 1988 ώς το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο, όπου βίωσε  τα ιστορικά γεγονότα της πτώσης του Τείχους. Έργα της περιόδου αυτής εξέθεσε στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (Ιούνιος-Οκτώβριος 1991) και στο  Pergamon Museum του Βερολίνου (Ιανουάριος-Νοέμβριος 1992).

Αφετηρία της δουλειάς του Γιώργου Ξένου είναι ο πολιτισμός του ανθρώπου. Δουλεύοντας κυρίως μέσα από ζωγραφικές ενότητες έργων, γλυπτικές εγκαταστάσεις και σχέδια, προσεγγίζει θέματα οικουμενικού χαρακτήρα, όπως είναι η θάλασσα, η γυναίκα, το τοπίο, η προσωπογραφία, η ανθρώπινη κατάσταση και μοίρα. Τα αφαιρετικά του έργα αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, τη σωματικότητα της γραφής και την τραγικότητα της αυθόρμητης, ελάχιστης χειρονομίας.

Επιλεγμένες εκθέσεις: Galerie Jean Bernier, Αθήνα (1986), Pergamon Museum , Βερολίνο (1992), Winckelmann Museum, Stendal (1991, 2002), Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (1993), Πινακοθήκη Πιερίδη (2001), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2007), Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (2009), Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών (2011), Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2012), Αρχαιολογικό Μουσείο και Χώρος Δελφών (2012-13), Πινακοθήκη Κυκλάδων, Σύρος (2016), Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου (2016), Αρχαιολογικό Μουσείο, Τσαρσί Χαμάμ και Κάστρο Μυτιλήνης (2016), Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών (2016).

Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Σκηνοθεσία: Χρήστος  Ρωμανός.

Βοηθός σκηνοθέτη-σκριπτ: Παρασκευή Μάστορα.

Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.

Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.

Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Aikaterini Graham.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή.

Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Λούρη.

Μοντάζ: Ηρακλής  Φίτσιος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-γραφίστρια: Αγγελική Κοκκίνου.

Εικονολήπτες: Εμμανουήλ  Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης.

Ηχολήπτης: Γιάννης Φωτιάδης.

Μουσική επιμέλεια: Έλενα Λένη.