Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΡΕΤΣΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
#ertproto
«Η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο αλλά πήγε πολύ καλά. Μπαίνουν σιγά-σιγά κανόνες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη.
Ο κ. Κρέτσος τόνισε ότι βασικό θέμα συζήτησης των χθεσινών συναντήσεων με τους τέσσερις υπερθεματιστές ήταν το διαδικαστικό. «Ήταν μία εναρκτήρια συνάντηση σε άλλη βάση, γιατί για πρώτη φορά είχαμε μπροστά μας νομίμως αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, προσωρινούς βέβαια υπερθεματιστές, που συμμετείχαν σε διαδικασία που οργάνωσε το δημόσιο».
Σχετικά με το αίτημα των τεσσάρων να μην καταβληθεί η πρώτη δόση, έως ότου εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι «εμείς θα τηρήσουμε τη διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος, από την άλλη είναι ένα αίτημα που είναι λογικό, διότι φοβούνται ενδεχομένως ότι αν υπάρχει απόφαση κατά του διαγωνισμού, τα χρήματα που θα καταθέσουν θα συμψηφιστούν με υπάρχουσες ή μελλοντικές οφειλές. Εμείς όμως, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη διαδικασία και να τηρήσουμε απολύτως το γράμμα του νόμου».
Ο κ. Κρέτσος επισήμανε ότι «ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντικό βήμα για να μπουν κανόνες και κυρίως να αναζητηθεί ένας νέος χώρος ανάπτυξης των media, με κάποιες ποιοτικές μεταβολές που θα βοηθήσουν να ασκηθούν ανθρωποκεντρικές πολιτικές. Στη βάση όλων αυτών, υπάρχει η λέξη-κλειδί, που είναι η βιωσιμότητα, η οποία είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, εάν δεν είναι βιώσιμα».
Ο κ. Κρέτσος δήλωσε ότι «είναι απολύτως λογικό να ανησυχούν οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια», τόνισε όμως ότι «απολύσεις, ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανασφάλεια στο χώρο των ΜΜΕ και απλήρωτοι εργαζόμενοι ή υποαπασχολούμενοι υπάρχουν πολλά χρόνια». Επανέλαβε ότι «αυτός ο νόμος βάζει ένα όριο ελάχιστων εργαζόμενων σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό και ότι υπάρχουν δύο νέα κανάλια που πρέπει να ανταποκριθούν πάρα πολύ γρήγορα και το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα απορροφηθούν πολλοί εργαζόμενοι».
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τόνισε ότι «οι περιφερειακές άδειες θα προχωρήσουν, πρέπει όμως να έχει προηγηθεί η συγκρότηση του ΕΣΡ». Χαρακτήρισε σημαντική την αδειοδότηση αυτών των σταθμών με κανόνες για ελάχιστο αριθμό εργαζομένων. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε ένα μιντιακό επικοινωνιακό σύστημα και ένα σύστημα διαφήμισης, που ελέγχεται κεντρικά από πολύ λίγους ανθρώπους, η διαφημιστική αγορά στα περιφερειακά μέσα δεν είναι πάνω από τα 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και όταν τα Μέσα αποκλείονται από τη διαφήμιση, γεννιούνται σχέσεις εξάρτησης», δήλωσε ο κ. Κρέτσος.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χαρακτήρισε άκαιρη -προς το παρόν- τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με μία κοινή υπουργική απόφαση, ότι για να γίνει αυτό απαιτείται αύξηση της διαφημιστικής αγοράς, που τώρα εκτιμάται στα 200 εκατομμύρια», τόνισε. Διευκρίνισε ότι «η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα, γιατί αυτό που τώρα χρειάζεται είναι να δοθεί έμφαση στη συγκρότηση του ΕΣΡ, στην προκήρυξη των περιφερειακών σταθμών, των ραδιοφωνικών σταθμών και να δοθεί η μάχη καταπολέμησης του τέταρτου πυλώνα της διαπλοκής, αυτών των διαφημιστικών επιστροφών».
Σχετικά με το ΕΣΡ, ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για τη συγκρότησή του, ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, ούτε θα μείνει όμηρος των επιδιώξεων της Νέας Δημοκρατίας». Τόνισε μάλιστα, ότι «το ΕΣΡ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο που μπορεί να διασφαλίσει την πολυφωνία, τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία στην ενημέρωση». «Θέλουμε ισχυρό ΕΣΡ και αυτό σημαίνει πολύ ικανά στελέχη και σε μεσαίο επίπεδο και ικανότητα τόσο από τεχνολογικής πλευράς όσο και νομικής», διευκρίνισε ο κ. Κρέτσος. Πρόσθεσε δε, ότι «το ΕΣΡ πρέπει να στελεχωθεί από ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία, που έχουν διάθεση να συγκρουστούν με συμφέροντα, γιατί ο ρόλος του ΕΣΡ είναι κομβικός».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη: http://bit.ly/2cDBWmH