ΕΡΤ3 – «Η Μάχη για τη Σελήνη /Ά la Conquête de la...

ΕΡΤ3 – «Η Μάχη για τη Σελήνη /Ά la Conquête de la Lune»

«Η Μάχη για τη Σελήνη /Ά la Conquête de la Lune»
Ντοκιμαντέρ
Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 21:00

Το ντοκιμαντέρ 2 ωριαίων επεισοδίων «Η Μάχη για τη Σελήνη /Ά la Conquête de la Lune», παραγωγής Γαλλίας, 2019, παρουσιάζει η ΕΡΤ3, σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 21:00.

20 Ιουλίου 1969. Περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι είναι καθηλωμένοι μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης: ο Νιλ Άρμστρονγκ πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα από τα σημαντικότερα όνειρα της ανθρωπότητας. Μία από τις σπουδαιότερες ανθρώπινες αποστολές του 20ού αιώνα πρόκειται να λάβει χώρα, μετά από περισσότερα από είκοσι χρόνια αμείλικτου ανταγωνισμού μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών.

Η κατάκτηση της Σελήνης, σημείο αιχμής του Ψυχρού Πολέμου, μετατρέπεται σε πραγματικό θρίλερ, γεμάτο με συναρπαστικές, επικές και πλούσιες ανατροπές. Δεν είναι μόνο ένας επιστημονικός διαγωνισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά και μια απαράμιλλη οδύσσεια, όπου εμπλέκονται η πολιτική ιστορία, τεχνολογικά επιτεύγματα, πράξεις σθένους και προσωπικά δράματα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του ανθρώπου που πάτησε πρώτη φορά στη Σελήνη, αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται τις σπουδαίες στιγμές της διαστημικής εξερεύνησης, από την εκτόξευση του πρώτου σοβιετικού Σπούτνικ το 1957 μέχρι τον αμερικανικό θρίαμβο του «Απόλλων 11» το 1969.

Παρασκευή 19 Ιουλίου

21:00 | Η Μάχη της Σελήνης, επεισόδιο 1ο: «Μέρκιουρι»

Η μάχη για το διάστημα μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών ξεκινά στα τέλη του 1950 στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Μετά από τις πρώτες επιτυχίες της Σοβιετικής Ένωσης, η Αμερική αντεπιτίθεται δημιουργώντας τη και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Μέρκιουρι». Ο στόχος της, να προφτάσει τους Ρώσους και να στείλει έναν άνθρωπο στο διάστημα. Οι αστροναύτες του προγράμματος «Μέρκιουρι» γίνονται οι νέοι ήρωες του αμερικανικού έθνους, και οι σύζυγοί τους γίνονται πρωτοσέλιδα στα περιοδικά.

Σάββατο 20 Ιουλίου

21:00 | Η Μάχη της Σελήνης, επεισόδιο 2ο: «Τζέμινι και Απόλλων»

Η Αμερική κάνει τα πάντα για να κρατήσει την υπόσχεση του Κένεντι, ο οποίος είχε ανακοινώσει το 1962 ότι θα έστελναν έναν Αμερικανό στη Σελήνη πριν το τέλος της δεκαετίας. Μετά από το πρόγραμμα «Τζέμινι», που επέτρεψε στην Αμερική να καλύψει τη διαφορά έναντι του σοβιετικού αντιπάλου της, ξεκινά το πρόγραμμα «Απόλλων». Το νέο πρόγραμμα κάνει το ντεμπούτο του με ένα δραματικό γεγονός, καθώς τρεις αστροναύτες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Παρ’ όλα αυτά, το «Απόλλων 11» σημειώνει επιτυχία, όταν, στις 20 Ιουλίου 1969, ο Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατάει στη Σελήνη. Το επίτευγμά του δονεί ολόκληρο τον κόσμο.

Συντελεστές :
Επιμέλεια:Lindy Jankura & Robert Stone
Μουσική:Gary Lionelli
Παραγωγοί :Daniel Aegerter, Keith Haviland, Ray Rothrock
Εκτελεστικός παραγωγός :Mark Samels
Σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία:Robert Stone
Συντονιστής παραγωγής:Richard Lewit