«ISTORIMA – Μία ιστορία αλλάζει πολλές»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της...

«ISTORIMA – Μία ιστορία αλλάζει πολλές»: Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας | 30.09 – 06.10.2024

«ISTORIMA – Μία ιστορία αλλάζει πολλές»

Αποκλειστικά στο ERTεcho και στη Φωνή της Ελλάδας
Εβδομάδα 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2024

«Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» είναι μια γνωστή ελληνική βιντεοταινία της δεκαετίας του ’80. Για τους περισσότερους από εμάς ήταν απλά μια ταινία, για κάποιους άλλους όμως ήταν τρόπος ζωής, όπως για τον Νίκο, που μας λέει ιστορίες από την εποχή εκείνη.
Επίσης, η Αγγελική μάς μιλάει για τον παππού της, που χάθηκε στο ναυάγιο του Τιτανικού, ενώ η δημοσιογράφος Γεωργία Λαγού μας λέει για τα όσα έζησε καλύπτοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνονται στα podcast του «Istorima» – το μεγαλύτερο έργο καταγραφής προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το «Istorima» συνυπογράφουν η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου και η ιστορικός Katherine Fleming και όλες τις ιστορίες μπορείτε να τις ακούσετε στο podcast Istorima στο ERTecho.

Την εβδομάδα από 30 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου 2024 θα ακούσουμε:
Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
«Σούζες, κόντρες κι Άγιος ο Θεός!»: Μηχανόβιος το ’80»

Όταν το όνειρο του Νίκου Λαμπρόπουλου να γίνει ποδοσφαιριστής κατέρρευσε, εκείνος ξέσπασε στις μηχανές. Μια ξέφρενη πορεία γεμάτη κόντρες, σούζες, καβγάδες, αλλά και πολύ αίμα στην άσφαλτο. Μέχρι που ένα μεγάλο ατύχημα τον κάνει να αναθεωρήσει τη ζωή του.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
«Στην εμπόλεμη ζώνη ζεις με πατέντα»

Η δημοσιογράφος Γεωργία Λαγού μοιράζεται την εμπειρία της από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, από την πολιορκημένη Οδησσό μέχρι την αποκάλυψη της σφαγής στην Bucha.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024
«Ο Έλληνας του Τιτανικού»

Λίγοι γνωρίζουν ότι στο θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού, που βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο στις 15 Απριλίου του 1912, χάθηκαν και τέσσερις Έλληνες από ένα μικρό χωριό της Μεσσηνίας, τον Άγιο Σώστη. Η εγγονή του Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, του μόνου από τους ναυαγούς που άφησε πίσω του απογόνους, αφηγείται την ιστορία του παππού της και δείχνει τα προσωπικά αντικείμενα που είχε πάνω του όταν πνίγηκε

Κάθε Κυριακή ακούστε ένα επεισόδιο στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά.

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024
Σειρά Outcasts
«Δεν είμαστε μόνο για τις πέτρες!»

Η Άννα μεγάλωσε στην Ικαρία με την ελευθερία και την ξεγνοιασιά που προσφέρει ένα νησί. Η ζωή της όμως δυσκόλεψε στην εφηβεία όταν κατάλαβε ότι της αρέσουν τα κορίτσια.

«The mythical Dragon Houses of Evia»

The dragon’s breath, the imprisoned princess, and the grandparents who were a knight and a fairy: Myths and legends of the ‘Dragon Houses’ of Karystos.

 

Βρείτε τις συγκλονιστικές ιστορίες στο ERTεcho στην κατηγορία Podcasts κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (διαθέσιμα από τις 21:00). Κυριακή το ελληνικό επεισόδιο από τις 11:00 και το αγγλικό από τις 17:00. Τις ίδιες ημέρες μεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Επιμέλεια για το ERTεcho: Καλλιόπη Καπετανοπούλου
Επιμέλεια για τη Φωνή της Ελλάδας: Ερμιόνη Κατσιγιάννη

Info
Το «Istorima» δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό Katherine Fleming και υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων. Τα podcasts και τα βίντεο του «Istorima» προκύπτουν από το έργο πάνω από 1.000 νέων ερευνητών σε όλη την Ελλάδα, που αναλαμβάνουν να εντοπίσουν και να συλλέξουν προσωπικές ιστορίες ανθρώπων και ιστορίες του τόπου τους.