ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στη μνήμη του Μίμη Πλέσσα – Τροποποιήσεις προγράμματος | 5,...

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στη μνήμη του Μίμη Πλέσσα – Τροποποιήσεις προγράμματος | 5, 6 & 12.10.2024

ΕΡΤ2 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ

Η ΕΡΤ τιμά τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα, που «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου 2024 και τροποποιεί το πρόγραμμα της ΕΡΤ2, εντάσσοντας ειδικές θεματικές εκπομπές και αφιερώματα.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ2 τροποποιείται ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

 ……………………………………………………

17:00 ΠΟΙΟΣ ΗΤΟΝ Ο ΦΟΝΕΥΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ (Ε) K8 

19:00 Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ (Ε) Κ8 W
Aφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα

Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Παραγωγός: Βίκυ Λάσκαρη
Οργάνωση παραγωγής: Βίλλυ Μανωλιά
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Λουκίλα Καρρέρ
Εκτέλεση παραγωγής: Cut Production

Η εκπομπή θα μεταδοθεί και από το διαδικτυακό κανάλι EΡΤmusic τη ΔΕΥΤΕΡΑ 7/10/2024 και την ΤΡΙΤΗ 8/10/2024, στις 18:00.

21:00 ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ K12 GR 

……………………………………………………………………………………………………

H Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής  Ορχήστρας  & Χορωδίας της ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής – Ηρώδειο 2024 θα μεταδοθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ στις 10:45 (σε Α’ μετάδοση και όχι επανάληψη).

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

…………………………………………………………………………………

10:45 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ – ΗΡΩΔΕΙΟ 2024

12:00 ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Ε) Κ8 W
«Μίμης Πλέσσας»
Η εκπομπή «Σαν παλιά φωτογραφία» φιλοξενεί τον διακεκριμένο συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, τα στοιχεία του χαρακτήρα του, την προσωπική ζωή του, τις σπουδές του, τον τρόπο σύνθεσης των τραγουδιών του. Περιγράφει τη σχέση του με τους νέους καλλιτέχνες, ξεχωρίζει κάποιους από αυτούς, τονίζει την αξία του ταλέντου.
Στην αρχή της πορείας του οι συνθέσεις του αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία και επιφύλαξη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμβολή του στον ελληνικό κινηματογράφο, όπου συνόδευσε τις ταινίες με τη μουσική και τα τραγούδια του. Φίλοι και συνάδελφοι του δηλώνουν τον θαυμασμό τους για τις δημιουργίες και την προσωπικότητά του.
Η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ, μιλάει για τον τρόπο οργάνωσης του αρχείου του δημιουργού και τη συνολική του προσφορά στον πολιτισμό. Στη συνέχεια, ο καλλιτέχνης επιλέγει τα πιο αγαπημένα τραγούδια, ενώ ακούγονται επιτυχημένες δημιουργίες του σε διάφορες επανεκτελέσεις.
Παράλληλα, προβάλλονται αποσπάσματα από αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Σενάριο-έρευνα-παρουσίαση: Πόπη Τσαπανίδου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Βαρελας
Ρεπορτάζ: Πέρσα Μπόλια-Σοφία Καλατζή
Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάμπρος Γόβατζης
Συμπαραγωγή: ΝΕΤ STUDIO SYNTHESIS
Διάρκεια: 52′

13:00 ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ (Ε) K8 GR

Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως έχει μέχρι τις 17:00 οπότε διαμορφώνεται ως εξής:

17:00 ΠΟΙΟΣ ΗΤΟΝ Ο ΦΟΝΕΥΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ (Ε) K8 

19:00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΥΤΙ (Ε) Κ8 W
«Αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα»

Τον Μίμη Πλέσσα, έναν από τους μεγαλύτερους μελωδούς μας, τιμά το «Μουσικό Κουτί».

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τη Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, τον Κώστα Μακεδόνα, την Ασπασία Στρατηγού και τη Νεφέλη Φασούλη.

Στο αγαπημένο του πιάνο κάθεται και ο Μίμης Πλέσσας, παίζοντας για το κοινό και τους καλεσμένους ανεπανάληπτες μελωδίες. Τραγούδια -που δεν χρειάζονται συστάσεις- παίζονται και ερμηνεύονται, όχι νοσταλγώντας κάποια άλλη καλύτερη εποχή αλλά σαν να γράφτηκαν σήμερα. Ο Μίμης Πλέσσας, από τους σημαντικότερους και πολυγραφότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Το πιάνο ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη του γι’ αυτό και ήταν μεγάλος βιρτουόζος από πολύ νεαρή ηλικία. Εκεί έγραψε όλες τις μουσικές που αγαπήσαμε και που έχουν τις ρίζες τους στο ελαφρό και στο λαϊκό τραγούδι αλλά και στις επιρροές από την αγαπημένη του τζαζ.

Η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, δημοσιογράφος η ίδια με πλούσιο παρελθόν στο ραδιόφωνο και στη δισκογραφία στη συνέντευξή της μιλάει για το κοινό τους πάθος, τη μουσική, τη γνωριμία τους αλλά και για την επιμονή της Ειρήνης Παπά να τους παντρέψει.
Μοιράζεται, επίσης, μαζί μας τα αγαπημένα του τραγούδια, το «Ποιος το ξέρει» και το «Έπεσε βαθιά σιωπή»!

Ιδέα-Kαλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης

Η εκπομπή θα μεταδοθεί και από το διαδικτυακό κανάλι EΡΤmusic τη ΔΕΥΤΕΡΑ 7/10/2024, στις 21:00.

21:00 Η ΡΕΪΤΣΕΛ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ K12 GR

23:00 ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ (Ε) Κ16 GR
Επεισόδια 3ο και 4ο

01:00 Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗ (Ε) Κ12 W
Επεισόδια 6ο και 7ο

03:00 ΠΟΙΟΣ ΗΤΟΝ Ο ΦΟΝΕΥΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ (Ε) K8 W

…………………………………………………………………………………

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

……………………………………………………

11:00 Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΕΜΙ (Ε) K8

12:00 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ (Ε) Κ8 W
«Μίμης Πλέσσας»

Η αυτοβιογραφική αφήγηση του συνθέτη Μίμη Πλέσσα, εκτός από τις αναφορές στην περιπέτεια μιας πλούσιας και δημιουργικής καλλιτεχνικής πορείας, είναι και μια αδρή τοιχογραφία της καλλιτεχνικής, κοινωνικής ζωής των τελευταίων δεκαετιών.

Σπάνιο ταλέντο, αυτοδίδακτος μουσικός – πιανίστας και βέβαια συνθέτης που κατέκτησε τον νου, το πνεύμα και την ψυχή όλων μας. Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα, υπήρξε ο πρώτος σολίστ ελαφράς μουσικής στην Ελληνική Ραδιοφωνία -το 1951-, αργότερα νεαρός πιανίστας τιμήθηκε με το Πρώτο Βραβείο Μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και από το 1959 ασχολήθηκε με τη σύνθεση.

Ο Μίμης Πλέσσας σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοίτησε ως χημικός με άριστα και συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Το πάθος του, όμως, για τη μουσική και τη δημιουργία ήταν αυτό που τον έκανε να επιλέξει τον ρόλο που τον καταξίωσε ως συνθέτη. Επιστήμονας, ερευνητής από τη μια και καλλιτέχνης – δημιουργός από την άλλη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη μουσική του πορεία ο Μίμης Πλέσσας ασχολήθηκε με όλα τα είδη μουσικής ως συνθέτης: έντεχνη, οργανική, συμφωνική, τζαζ, λαϊκή, ροκ, πειραματική. Ως μαέστρος διηύθυνε σε παγκόσμιο επίπεδο τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Ένα ακόμα κεφάλαιο δημιουργίας του είναι η πολύχρονη παρουσία στο ραδιόφωνο, στο θέατρο και η μουσική του σε 104 ταινίες του ελληνικού και του ξένου κινηματογράφου.

Δεκάδες βραβεία σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στον κόσμο (Παρίσι, Εδιμβούργο, Άλτο Μόντε, Ουάσιγκτον, Κάρλοβι Βάρι κ.ά.) και αναγνώριση με βραβεία πλατινένιων και χρυσών δίσκων. Φαινόμενο στο μουσικό στερέωμα, που μας ταξιδεύει με τις νότες και τις μελωδίες του εδώ και 55 περίπου χρόνια, δημιουργώντας μια πανδαισία ηχοχρωμάτων με κάθε έργο του.

Το έργο του αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε απ’ όλες τις γενιές των Ελλήνων και με τις διαχρονικές του δημιουργίες μεγαλώνουν, τραγουδούν, ονειρεύονται, εμπνέονται, ερωτεύονται, χορεύουν και προβληματίζονται.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Mοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής:
Στέλιος Σγουράκης

12:30 ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΒΕΡΕΝΙΚΗ (Ε) Κ8 W

………………………………………………………………………………..