ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος
Σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 28/5/2025, στις 12:00, από την εκπομπή «Παρασκήνιο» θα μεταδοθούν τα επεισόδια «Διονύσης Φωτόπουλος – Αποκαλύψεις» & «“Ο Θείος Βάνιας” από τη Νέα Σκηνή», ενώ την Πέμπτη 29/5/2025, τα επεισόδια: «Η συντήρηση των ταινιών και η κινηματογραφική μνήμη» & «Ψυχανάλυση και Ελλάδα: Ο Φρόιντ και η αρχαία ελληνική σκέψη».
ΤΕΤΑΡΤΗ 28/5/2025
12:00 | ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ (E) Κ8
Σειρά πολιτιστικών και ιστορικών ντοκιμαντέρ.
«Διονύσης Φωτόπουλος – Αποκαλύψεις»
Το επεισόδιο αποτελεί ένα οπτικοακουστικό κολάζ αφιερωμένο στη δουλειά του Διονύση Φωτόπουλου.
Προβάλλονται φωτογραφίες με έργα του ιδίου, πορτρέτα διάσημων ηθοποιών, πλάνα από παραστάσεις και καλλιτεχνικές φωτογραφήσεις και πλάνα ερασιτεχνικών λήψεων από στιγμές του με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Γιώργο Χειμωνά.
Η ιδιαίτερη αυτή αφήγηση επενδύεται από αναγνώσεις κειμένων και ποιημάτων των Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, Ανδρέα Εμπειρίκου, Νίκης Μαραγκού και Λουί Αραγκόν από τις ηθοποιούς Ντελφίν Φόρεστ, Δόνη Μιχαηλίδου, Όλια Λαζαρίδου, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, από τον Γιώργο Χειμωνά, αλλά και από ένα ηχητικό απόσπασμα με σχόλιο από τον Οδυσσέα Ελύτη για το έργο του Διονύση Φωτόπουλου.
Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Ηλιόπουλος
Οπερατέρ: Γιώργος Πουλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ματίνα Μαυρονικόλα
12:30 | ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ (E) Κ8
«“Ο Θείος Βάνιας” από τη Νέα Σκηνή»
Το επεισόδιο παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ο Θείος Βάνιας» του Άντον Τσέχοφ, από τη Νέα Σκηνή.
Ο Λευτέρης Βογιατζής, που σκηνοθετεί την παράσταση και ερμηνεύει τον Θείο Βάνια, περιγράφει τη διαδικασία κατανόησης του έργου, της παρουσίασης της εποχής και των χαρακτήρων των ηρώων, ώστε να αποδοθεί η βαθύτερη ουσία του θεατρικού έργου.
Η Λυδία Κονιόρδου, που ερμηνεύει τη Σόνια, μιλάει για τη συνεργασία της μαζί του και παρομοιάζει τον ρόλο της ως το σκαρί που το σκαλίζει με αγάπη και μεράκι και το έργο ως το αεράκι που την κινεί και την οδηγεί στη συγκίνηση.
Η Όλια Λαζαρίδου, που ερμηνεύει την Έλενα, τονίζει ότι χρησιμοποιεί την εμπειρία της διαδικασίας απόδοσης του ρόλου της για να κατανοήσει τον άνθρωπο.
Το επεισόδιο εμπλουτίζεται με σκηνές από την παράσταση στην οποία πρωταγωνιστούν, εκτός των παραπάνω, ο Σοφοκλής Πέππας, στον ρόλο του Αστρόφ, η Μελίνα Βαμβακά, στον ρόλο της Μαρίνας και ο Νίκος Μαστοράκης, στον ρόλο του Τελιέγκιν.
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Οπερατέρ: Γιώργος Πουλίδης
Ηχολήπτης: Δημήτρης Γαλανόπουλος
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση παραγωγής: Cinetic
Έτος παραγωγής: 1990
ΠΕΜΠΤΗ 29/5/2025
12:00 | ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ (E) Κ8
«Η συντήρηση των ταινιών και η κινηματογραφική μνήμη»
Σε αυτό το επεισόδιο, παραγωγής 1990 και σε σκηνοθεσία του Πατρίς Βιβάνκος, προβάλλεται η σημαντική πρωτοβουλία του Θόδωρου Αγγελόπουλου να αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης παλαιότερων ταινιών του, όπως η «Αναπαράσταση», οι «Κυνηγοί» και το «Τοπίο στην ομίχλη».
Ο ίδιος ο σκηνοθέτης εξηγεί την ανάγκη να επεκταθεί αυτή η δράση σε μια σειρά από κινηματογραφικές ταινίες που αποτελούν θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς για την Ελλάδα και εξηγεί ότι θα πρέπει να επιφορτισθεί και να ενισχυθεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτή την κατεύθυνση ως αρμόδιος φορέας. Ουσιαστικά, ο Αγγελόπουλος μιλάει για την ανάγκη καθιέρωσης μιας αρχειακής πολιτικής σε ότι αφορά την οπτικοακουστική και ειδικά την κινηματογραφική πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Οι τεχνικοί και μοντέρ όπως ο Σταύρος Θεοδωρόπουλος και ο Γιάννης Τσιτσόπουλος, οι οποίοι εμπλέκονται ενεργά στις εργασίες αποκατάστασης που ανέλαβε ο Θ. Αγγελόπουλος, εξηγούν τη διαδικασία που ακολουθείται και την πρακτική ανάγκη να γενικευθεί η αποκατάσταση και συντήρηση των κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα των ταινιών του Αγγελόπουλου «Αναπαράσταση», οι «Κυνηγοί» και «Τοπίο στην ομίχλη» και ο ίδιος περιγράφει τις εργασίες που χρειάστηκε να γίνουν για κάθε μία από αυτές.
Σκηνοθεσία: Πατρίς Βιβάνκος
Μοντάζ: Ηλέκτρα Βενάκη
12:30 | ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ (E) Κ8
«Ψυχανάλυση και Ελλάδα: Ο Φρόιντ και η αρχαία ελληνική σκέψη»
Η ψυχολόγος και ψυχαναλύτρια Άννα Ποταμιάνου αναλύει τη σχέση του Σίγκμουντ Φρόιντ με την αρχαία ελληνική σκέψη.
Εξηγεί πώς ο πατέρας της ψυχανάλυσης είχε διαισθητική σχέση με την αρχαία ελληνική σκέψη και τα αρχαία ελληνικά κείμενα.
Η καταγωγή του ήταν εβραϊκή και είχε βαθιά παραδοχή της ιουδαϊκότητάς του, δεν δεχόταν όμως τον δογματισμό της θρησκείας του.
Στο γραφείο του υπήρχαν θησαυροί από τον αιγυπτιακό πολιτισμό και το κεφάλι του Σοφοκλή. Δύο ελληνικοί μύθοι αποτέλεσαν τους βασικούς άξονες της ψυχαναλυτικής του θεωρίας, ο μύθος του Νάρκισσου και ο μύθος του Οιδίποδα.
Η Άννα Ποταμιάνου αναλύει, επίσης, τους τρόπους με τους οποίους ο Φρόιντ χρησιμοποίησε τα δύο αυτά μορφώματα στη θεωρία του για την ανθρώπινη ψυχή.
Τέλος, εκφράζει την ανησυχία της για το δράμα της μοναξιάς της ύπαρξης του σημερινού ανθρώπου.
Σκηνοθεσία: Ομάδα Cinetic
Οπερατέρ: Γιάννης Δασκαλοθανάσης
Ηχολήπτης: Δημήτρης Γαλανόπουλος
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση παραγωγής: Cinetic
Έτος παραγωγής: 1990