ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Οι δρόμοι της ανάπτυξης»
Με τον Θάνο Δεσποτόπουλο
Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, «Οι δρόμοι της ανάπτυξης», παραγωγής 2019, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.
Ωστόσο, παράλληλα αναζητεί, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.
Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.
«Οι δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, στις 13:00
Επεισόδιο 11ο: «Πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)»
Η εκπομπή παρουσιάζει δύο πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα της χώρας, που συνεισφέρουν τα μέγιστα στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας, με την οικονομία και την κοινωνία.
Πρόκειται για το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν ενταχθεί στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ (Δημιουργώ – Καινοτομώ).
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών λειτουργεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.), το οποίο αποτελεί τον κεντρικό φορέα συλλογής, οργάνωσης, διάχυσης και τεκμηρίωσης της έγκριτης και τεκμηριωμένης επιστημονικής γνώσης, εντός και εκτός της χώρας μας.
Η γνώση αυτή προέρχεται από μια τεράστια πνευματική κοινότητα φορέων της χώρας μας, όπως για παράδειγμα τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, τα μουσεία και άλλα.
Το Ε.Κ.Τ. έχει αναπτύξει δύο ψηφιακές πύλες: η πρώτη πύλη συγκεντρώνει κυρίως επιστημονικό περιεχόμενο, ενώ η δεύτερη κυρίως το πολιτιστικό.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης -το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας- με σπουδαία συνεισφορά στην έρευνα και την ανάπτυξη, στηρίζεται από τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, με σκοπό να σχεδιάζει μέσα από έρευνες την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, με τεχνολογίες αιχμής, υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η κάμερα, με συνεντεύξεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό, παρουσιάζει τις εξελιγμένες πρακτικές της έρευνας που συμβάλλουν στη διεύρυνση της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας».
Παρουσίαση: Θάνος Δεσποτόπουλος
Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής
Αρχισυνταξία: Ελένη Καλαπαδοπούλου
Δημοσιογραφική έρευνα – τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Επιμέλεια θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη
Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης
Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης
Τεχνική επεξεργασία: RGB Studios
Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, Βασίλης Κουμούλας
Βοηθός σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης, Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου
Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου
Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή
Τεχνικός γενικών καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς
Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky
Παραγωγή: ΕΡΤ 2019