«Μια μέρα για όλο τον κόσμο» στην ΕΡΤ2 – Παγκόσμια Ημέρα για...

«Μια μέρα για όλο τον κόσμο» στην ΕΡΤ2 – Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 20.11.2020

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«20/11: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού»
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, ώρα 23:00

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ΕΡΤ2 μεταδίδει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, στις 23:00, στο πλαίσιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο», μια ξεχωριστή ταινία ευαισθητοποίησης και αφύπνισης.

Τρεις παράλληλες ιστορίες αναδεικνύουν θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία ψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Το δικαίωμα στην προστασία και στην ασφάλεια. Η ελευθερία στην έκφραση και στη γνώμη. Η απαγόρευση των διακρίσεων. Η προστασία από κάθε μορφή βίας, παραμέλησης, εκμετάλλευσης ή κακοποίησης. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση. Η λίστα, ακόμη μεγαλύτερη.

Τα ίδια τα παιδιά μιλούν για τα παιδιά: Ο Ηλίας, με μαλλιά τζίνζερ, στα 16 του συνειδητοποιεί ότι είναι ομοφυλόφιλος και αποφασίζει να μην το κρατήσει κρυφό. Η αποκάλυψη του σεξουαλικού του προσανατολισμού έχει αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από το σπίτι του. Στο σχολείο ο εκφοβισμός έρχεται από συμμαθητές και εκπαιδευτικούς.

Έχοντας βιώσει το μπούλινγκ, την επιθετικότητα αλλά και την απόρριψη, ο Ηλίας επέλεξε να παλέψει για τα βασικά και αυτονόητα. «Για να μπορούμε να κυκλοφορούμε στους δρόμους χωρίς να μας την πέφτουν», όπως εξηγεί. Η έλλειψη νομικού πλαισίου που να διασφαλίζει την ισότιμη παρουσία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην κοινωνία και η απουσία «ορατότητας», τα παράπονά του αλλά και οι στόχοι του στη μάχη, που έχει αφιερωθεί.

«Ο μόνος τρόπος να αποδεχθεί η κοινωνία τη διαφορετικότητα είναι να τη βλέπει», αναφέρει.

Τα προσφυγόπουλα στην Πλατεία Βικτωρίας, απλώς, επιβιώνουν. Η εξαθλίωση, η απουσία μιας στέγης, η αδυναμία να φοιτήσουν σε κάποιο σχολείο -όλα όσα είναι για τα υπόλοιπα παιδιά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους- στη δική τους περίπτωση καταπατούνται. Το χειρότερο; Βρίσκονται δίπλα μας, μπροστά μας.

«Επειδή αγανακτώ και ήθελα να κάνω κάτι γι’ αυτό», εξηγεί τον λόγο, για τον οποίο η Κατερίνα ήθελε να συμμετάσχει ως μέλος της ομάδας των Εφήβων Συμβούλων του Συνηγόρου του Πολίτη.

Καμιά δεκαριά έφηβοι, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γύρω από τα δικαιώματα του παιδιού, παλεύουν για να διασφαλίσουν ό,τι καλύτερο μπορούν, όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους συνομήλικούς τους. Ενημερώνονται, αναλαμβάνουν δράσεις, αλληλεπιδρούν με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους –σίγουρα, πάντως, δεν «βολεύονται» με όσα η αναμφίβολα πιο «προνομιούχα» ζωή τους τούς έχει προσφέρει.

Οι τρεις άξονες της ταινίας βρίσκονται σ’ έναν διάλογο, με τους εφήβους να παραθέτουν τους προβληματισμούς τους, και τον Ηλία και τις οικογένειες στην Πλατεία Βικτωρίας να μοιράζονται μαζί μας τα βιώματα μιας καθημερινότητας όπου τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται. Μία ώρα δυνατή, μία ώρα αφύπνισης.

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου

Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν

Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση, Βάσω Χρυσοστομίδου, Καλλιόπη Παναγιωτίδου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Carlos Munyoz

Μοντάζ: Σπύρος Τσιφτσής

Μουσική Επιμέλεια: Κατερίνα Κωνσταντούρου