ΕΡΤ2 – ΓΙΑΤΙ 21; 12 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ «Πόλεμος ή ειρήνη;» | Κυριακή των...

ΕΡΤ2 – ΓΙΑΤΙ 21; 12 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ «Πόλεμος ή ειρήνη;» | Κυριακή των Βαΐων 25.04.2021

ΓΙΑΤΙ 21; 12 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Με τους Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρο Τζανετάκο
«Πόλεμος ή ειρήνη;»

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου 2021, στις 21:00

Η σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Γιατί 21; 12 ερωτήματα» αποσκοπεί να παρουσιάσει μέσα σε 12 επεισόδια τις βασικές πτυχές της ελληνικής Ιστορίας, ακολουθώντας το νήμα που συνδέει τα 200 χρόνια ζωής του ελληνικού έθνους-κράτους από την Επανάσταση έως και σήμερα.

Στο πέμπτο επεισόδιο, που μεταδίδεται την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου 2021, στις 21:00, στην ΕΡΤ2, οι δημοσιογράφοι Μαριλένα Κατσίμη και Πιέρρος Τζανετάκος αναζητούν απαντήσεις σε ακόμη ένα ερώτημα που συνδέεται άμεσα με τις εδαφικές επεκτάσεις της χώρας, τις μεγάλες νίκες, αλλά και τις δραματικές ήττες των Ελλήνων στα πεδία των μαχών: «Πόλεμος ή ειρήνη;». Από τα Ορλοφικά του 1770 και τον πόλεμο για την ανεξαρτησία το 1821 στην εκκωφαντική ήττα του 1897 και από τους Βαλκανικούς στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Οι δύο ερευνητές ταξιδεύουν σε τόπους με έντονο ιστορικό φορτίο, μελετούν πηγές και αρχεία. Συζητούν με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και απευθύνουν τα ερωτήματά τους σε κορυφαίους επιστήμονες της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Στόχος η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο πλατύ κοινό.

Στο πέμπτο επεισόδιο μιλούν -με αλφαβητική σειρά- οι καθηγητές και επιστήμονες: Βασίλης Καρδάσης (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης), Όλγα Κατσιαρδή-Hering (ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Μανώλης Κούμας (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Δημήτρης Μπαχάρας (διδάκτωρ Ιστορίας), Κωνσταντίνα Μπότσιου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Αλέξης Πολίτης (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης), Σωτήρης Ριζάς (διευθυντής Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού Ακαδημίας Αθηνών), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης (καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Χρήστος Χρηστίδης (διδάκτωρ Ιστορίας).

Παρουσίαση-έρευνα-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη, Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.

Διεύθυνση Παραγωγής ΕΡΤ: Νίνα Ντόβα.

Συμπαραγωγή: Filmiki Productions S.A.

Επιστημονικός συνεργάτης: Χρήστος Χρυσανθόπουλος.

Δείτε το trailer της εκπομπής