ΕΡΤ2 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19.10.2021, στις 17:00 | «Μία εικόνα, χίλιες σκέψεις» –...

ΕΡΤ2 – ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19.10.2021, στις 17:00 | «Μία εικόνα, χίλιες σκέψεις» – Ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος στο πρώτο επεισόδιο της νέας εκπομπής

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΝΕΑΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
ΕΡΤ2 – Τρίτη 19.10.2021, στις 17:00

«Μία εικόνα, χίλιες σκέψεις»

Ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος στο πρώτο επεισόδιο της νέας εκπομπής

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ 12 ημίωρων εκπομπών, εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ.

Δώδεκα εικαστικοί καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις δουλειές τους και αναφέρονται σε έργα σημαντικών συναδέλφων τους  –Ελλήνων και ξένων– που τους ενέπνευσαν ή επηρέασαν την αισθητική τους και την τεχνοτροπία τους.

Ταυτόχρονα με την παρουσίαση των ίδιων των καλλιτεχνών γίνεται προφανής η οικουμενικότητα της εικαστικής Τέχνης και πώς αυτή η οικουμενικότητα –μέσα από το έργο τους– συγκροτείται και επηρεάζεται, ενσωματώνοντας στοιχεία από τη βιωματική και πνευματική τους παράδοση και εμπειρία.

Συμβουλευτικό ρόλο στη σειρά έχει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται είναι οι: Γιάννης Αδαμάκος, Γιάννης Μπουτέας, Αλέκος Κυραρίνης, Χρήστος Μποκόρος, Γιώργος Σταματάκης, Φωτεινή Πούλια, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Βίκυ Μπέτσου, Αριστομένης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Χρήστος Αντωναρόπουλος.

Σκηνοθέτες επεισοδίων: Αθηνά Καζολέα, Μιχάλης Λυκούδης, Βασίλης Μωυσίδης, Φλώρα Πρησιμιντζή.

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, ώρα 17:00
Πρεμιέρα – Επεισόδιο 1ο: «Γιάννης Αδαμάκος. Η Τέχνη είναι ενιαία»

Με το πορτρέτο του διακεκριμένου ζωγράφου Γιάννη Αδαμάκου κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ2 η νέα εκπομπή «Μία εικόνα, χίλιες σκέψεις», την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, στις 17:00.

Ο Γιάννης Αδαμάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1952 και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τους Γ. Μαυροϊδή, Δ. Μυταρά και Π. Τέτση. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα και τα μεγάλα έργα του παρελθόντος.
Ζωγραφίζει με θεματικές ενότητες.

Για το έργο του θα γράψει ο ιστορικός Τέχνης, Χριστόφορος Μαρίνος:

«Ποιο είναι το ουσιώδες στη ζωγραφική του Γιάννη Αδαμάκου; Η αναζήτηση του κενού, η επίμονη προσπάθεια του καλλιτέχνη να απεικονίσει το κενό. Το κενό είναι το ουσιώδες……
Στους πίνακές του κυριαρχεί το ακαθόριστο… αυτό το ακαθόριστο δεν είναι απαραίτητα και ανεξήγητο, ειδικά για κάποιον που έχει επισκεφθεί το εργαστήριο του καλλιτέχνη και έχει συνομιλήσει μαζί του……

..…όπως γράφει ο ποιητής Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, ο οποίος μοιράζεται με τον Αδαμάκο τον ίδιο τόπο καταγωγής, “όλοι οι συγγραφείς έχουμε μαθητεύσει στους προηγούμενους. Η γλώσσα είναι ενιαία”. Οι σκέψεις αυτές αντανακλούν τις απόψεις του Γιάννη Αδαμάκου. Η ζωγραφική δεν μπορεί παρά να είναι ενιαία…..»

και παρακάτω: «……κάποια πρωινά σήκωνε το κεφάλι του κι από το πίσω παράθυρο του εργαστηρίου του κοιτούσε την πόρτα του απέναντι κτηρίου και φανταζόταν τους προγόνους ζωγράφους να αιωρούνται στο φως της αυγής.
ευχαριστώ, σας ευχαριστώ μουρμούριζε. Τους ευγνωμονούσε όλους. Είχαν μοχθήσει για να νικηθεί ο Φόβος και η απόγνωση, για να εξεικονισθεί το κενό».

Στο ντοκιμαντέρ ο ζωγράφος παρουσιάζει τη διαχρονική δουλειά του. Επίσης, μας ξεναγεί στο έργο δύο εικαστικών που τον καθόρισαν και τον οδήγησαν στον μαγικό δρόμο της ζωγραφικής: τον Μαρκ Ρόθκο και τον Γιάννη Σπυρόπουλο.

Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς

Μοντάζ: Στράτος Τσιχλάκης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Λυκούδης

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου