ΕΡΤ2: «Σαν παραμύθι» – Η πραγματική ιστορία της Μαντάμ Ορτάνς | Κυριακή...

ΕΡΤ2: «Σαν παραμύθι» – Η πραγματική ιστορία της Μαντάμ Ορτάνς | Κυριακή 28.02.2021

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

«Σαν παραμύθι»

Σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, παραγωγής 2021.

Οι άνθρωποι, λένε, είναι οι ιστορίες τους.

Το «Σαν παραμύθι» φωτίζει τους ανθρώπους στο περιθώριο της Μεγάλης Ιστορίας – μικρές, άγνωστες στιγμές, σπάνια πορτρέτα, παρασκήνια από σημαντικά γεγονότα όπως τα αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές τους.

Τα επεισόδια του νέου κύκλου της αγαπημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Σαν παραμύθι» θα ταξιδέψουν τον τηλεθεατή από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, και από εκεί ώς το άπειρο διάστημα.

Το παρασκήνιο της πτώσης του «απόρθητου» οχυρού στο Μπιζάνι, η αληθινή ιστορία της «αμαρτωλής» αγίας των φτωχών της Κρήτης, της Μαντάμ Ορτάνς, ζωντανεύουν μέσα από εξαιρετικές αφηγήσεις.

Ο Γιώργος Λιάνης θυμάται τη συνάντησή του με τον Νέλσον Μαντέλα, τον άνθρωπο που ήταν «μια ολόκληρη ήπειρος» και αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση του ηγέτη της Ν. Αφρικής με την Ελλάδα. Με τη βοήθεια του Κώστα Φέρρη, το «Σαν παραμύθι» θυμάται το «Ρεμπέτικο» και αναπλάθει την ιστορία της γέννησης μιας εμβληματικής ταινίας.

Στα νέα της επεισόδια, η σειρά ντοκιμαντέρ αφουγκράζεται τον αρχαιότερο ήχο-λυγμό της ελληνικής λαϊκής παράδοσης: το ηπειρώτικο μοιρολόι. Κι αλλού, αναζητεί στον ουρανό αστέρια που καίγονται –και βρίσκει τον μοναδικό μετεωρίτη, ελληνικής καταγωγής, ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών!

Ιστορίες αληθινές, ειπωμένες υπέροχα, «Σαν παραμύθι». Αφήστε το νήμα, να ξετυλιχθεί…

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021, στις 12:00
Επεισόδιο 2ο: «Μαντάμ Ορτάνς»

Γοργόνα ή σειρήνα, χορεύτρια του καν- καν, σαντέζα, κατάσκοπος, πόρνη ή «αγία»;

Ο  μύθος της Μαντάμ Ορτάνς αγκαλιάζει δύο αιώνες. Γεννήθηκε το 1863 στο Παρίσι – άλλοι λένε στη Μασσαλία ή στην Τουλόν. Πέθανε το 1938, στην Ιεράπετρα Κρήτης, αφήνοντας πίσω σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.

Το όνομά της ήταν Αδελίνα Γκιτάρ.  Ήταν μια γυναίκα-όνειρο, η «μαντάμ» τεσσάρων ναυάρχων και χιλιάδων αντρών, ένας ερωτικός ψίθυρος που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη, και έγινε βιβλίο, τραγούδι, ποίημα, ταινία.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων

Το «Σαν παραμύθι», αφηγείται την πραγματική ιστορία της.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Έρευνα: Τίνα Σιδέρη

Κείμενα: Κάλλια Καστάνη

Εκτέλεση παραγωγής: RGB Studios

Δείτε το τρέιλερ: