Πρώτο Πρόγραμμα – «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» | Τετάρτη 01.09.2021

Πρώτο Πρόγραμμα – «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» | Τετάρτη 01.09.2021

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ»

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 10:00-12:00 

Το Πρώτο Πρόγραμμα παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον ξεριζωμό και την περιπλάνηση των Αφγανών προσφύγων. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, 10 με 12 το πρωί.

Τρεις δημοσιογράφοι, ο Θωμάς Σίδερης από την ΕΡΤ, η Joyce Davis από το αμερικανικό δίκτυο PENLIVE και ο Muhammad Tahir, διευθυντής διεθνών σχέσεων του Radio Free Europe/Radio Liberty συνεργάζονται και παρουσιάζουν τις αφηγήσεις Αφγανών προσφύγων, που βρίσκονται προσωρινά εγκατεστημένοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία μέχρι την Τουρκία, την Ινδία και την Ινδονησία. Ειδικά, για τις αφηγήσεις των Αφγανών προσφύγων από την Ινδονησία, βοήθησε σημαντικά το κινηματογραφικό φεστιβάλ Bahari, στο οποίο συμμετέχει με ταινία του τον Σεπτέμβριο ο Θωμάς Σίδερης.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ ακούμε, μεταξύ άλλων, τη μαρτυρία του Νατζίμπ, Αφγανού πρόσφυγα που σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Βερολίνο, να μιλάει για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, τις μαθήτριες Σίλα και Ρόκια που επιστρέφουν στο σχολείο τους, μία ημέρα μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, τη Νάμτζα και την Αλίνα, δυο έφηβες που ζουν στο Λονδίνο και λατρεύουν το ποδόσφαιρο, την αγωνιώδη προσπάθεια του Σαφίν Χαν, που ζει στο Λονδίνο, προκειμένου να μην απελαθεί στο Αφγανιστάν, αφού πιστεύει ότι θα τον σκοτώσουν οι Ταλιμπάν, αλλά και τη συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα ενός εικοσάχρονου Γάλλου στρατιώτη, που σκοτώθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν.

Επίσης, θα ακουστούν και μαρτυρίες Αφγανών προσφύγων που καταγράφηκαν το 2018 και περιλαμβάνονται στην πολυβραβευμένη ταινία του Θωμά Σίδερη, «Το θολό ποτάμι του Μπαασίμ», που πριν από δύο εβδομάδες απέσπασε το 1ο βραβείο και το βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος θα βρίσκεται ο Ρεζά Γκολαμί, Αφγανός πρόσφυγας στην Ελλάδα και πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας στη χώρα μας, ο οποίος θα αναφερθεί στα παιδικά χρόνια του στην Καμπούλ, αλλά και στο μακρύ προσφυγικό ταξίδι του μέχρι την Ελλάδα, σε ηλικία 16 χρόνων. Αποσπάσματα από το βιβλίο του Ρεζά διαβάζει ο βραβευμένος συγγραφέας Άρης Μαραγκόπουλος.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ είναι ο προπομπός του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ «Far away from the streets of Kabul» του Θωμά Σίδερη.

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Κόντου
Μουσική επιμέλεια: Ήρα Πανανίδου
Έρευνα: Joyce Davis, Θωμάς Σίδερης, Muhammad Tahir
Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8!

Info:

Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 10:00-12:00

«Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ»

Live Streaming: webradio.ert.gr/proto,
https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Facebook:www.facebook.com/protoprogramma.ert