ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η διαδικτυακή συναυλία του Jeff Mills στη νήσο Δήλο με...

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Η διαδικτυακή συναυλία του Jeff Mills στη νήσο Δήλο με τους Prabhu Edouard και Jean-Phi Dar, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» | 26 & 27.05.2022

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η διαδικτυακή συναυλία του Jeff Mills στη νήσο Δήλο
με τους Prabhu Edouard και Jean-Phi Dar
στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Με τον Θάνο Μαντζάνα

 Ημερομηνίες μετάδοσης:  Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, στις 18:00

Τη διαδικτυακή συναυλία «Tomorrow comes the harvest» του Jeff Mills, στη νήσο Δήλο με τους Prabhu Edouard και Jean-Phi Dary, παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» που μεταδίδεται την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, στις 18:00 στο Τρίτο Πρόγραμμα.

«Tomorrow comes the harvest» είναι ο τίτλος μιας συναυλίας που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση – με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού – και πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Ο Jeff Mills είναι μια θρυλική φυσιογνωμία της electronica και συγκεκριμένα του techno του Ντιτρόιτ, της πόλης όπου γεννήθηκε. Πρώτα με το σχήμα των Underground Resistance και στη συνέχεια με την μακρά προσωπική διαδρομή του ως παραγωγός/δημιουργός αλλά και DJ, έχοντας παίξει σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ο Jeff Mills δημιούργησε και καθιέρωσε αυτό το εξαιρετικά μινιμαλιστικό μα και ακατανίκητα ρυθμικό ρεύμα της electronica το οποίο απετέλεσε σχολή για πολλούς μεταγενέστερους.

Τον συνόδευσαν ο Γαλλοϊνδός δεξιοτέχνης της τάμπλα Prabhu Edouard και ο Γάλλος κιμπορντίστας Jean-Phi Dary. Όχι μόνο δεν είχαν ξαναπαίξει όλοι μαζί αλλά οι δύο τελευταίοι συνάντησαν για πρώτη φορά τον Jeff Mils λίγο πριν τη συναυλία οπότε αναπόφευκτα δεν υπήρχε χρόνος ούτε καν για πρόβα και έτσι το αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων ήταν καθαρά αυτοσχεδιαστικό.

Το έργο «Tomorrow comes the harvest» είναι  διαθέσιμο στο youtube κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση. Όμως το αμιγώς μουσικό/ηχητικό μέρος της, χωρίς δηλαδή το οπτικό που αναπόφευκτα κάπως αποσπά την προσοχή από αυτό, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και αξίζει να αναλυθεί και να σχολιαστεί. Αυτό οδήγησε τον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα στην οργάνωση αυτών των δύο εκπομπών.