ΕΡΤ1: «Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου» με τον Κώστα Λασκαράτο –...

ΕΡΤ1: «Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου» με τον Κώστα Λασκαράτο – Λονδίνο (Β’ μέρος) | Σάββατο 31.10.2026

ΕΡΤ1
«Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου»
με τον Κώστα Λασκαράτο
«Λονδίνο» – Β’ Μέρος
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026, στις 19:00

Μια σειρά ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την Ελλάδα και σκηνικό τα μουσεία της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου, παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαράτος, κάθε Σάββατο, στις 19:00.
Σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», η οποία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου εκτός Ελλάδας, συναντάμε την Ιστορία της χώρας μας και τη σύνδεσή της με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς.
Τον ρόλο του «ξεναγού» αναλαμβάνουν διακεκριμένοι Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και προσωπικότητες και αξιωματούχοι κάθε χώρας.

 

«Λονδίνο» – Β’ Μέρος

«Η Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου», η σειρά premium ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1, ασχολείται με το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Κώστας Λασκαράτος συναντά στην αυλή του Βρετανικού Μουσείου, την καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του UCL, Σοφία Ψαρρά, η οποία εξηγεί γιατί η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι επηρεασμένη από την ελληνική αρχαιότητα.
Ο Βρετανός μουσειολόγος Tom Flynn παίρνει θέση και εξηγεί γιατί δε δικαιούται το Βρετανικό Μουσείο να κρατάει άλλο τα γλυπτά στις αίθουσές του, απορρίπτοντας την ιδέα του Οικουμενικού Μουσείου.
Ο Ιρλανδός δημοσιογράφος, Bruce Clark, εξηγεί γιατί -ως απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, θέλησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ προκειμένου να αποκαταστήσει την αδικία και τις πληγές που είχαν προκαλέσει στον Παρθενώνα απόφοιτοι του ίδιου πανεπιστημίου, περασμένων εποχών.
Η διακεκριμένη Ελληνοϊρλανδή γλύπτια, Olivia Musgrave, περιγράφει πώς τα γλυπτά έδωσαν στην ίδια έμπνευση, ώστε να δημιουργήσει το δικό της έργο.
Στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, ο Κώστας Λασκαράτος θα συναντήσει δυο γυναίκες που μάχονται για την επιστροφή των γλυπτών. Την 89χρονη ηθοποιό Dame Janet Suzman και την βαρόνη Shami Chakrabarti.

Αναζητώντας την Ελλάδα στα μουσεία του κόσμου, ο Κώστας Λασκαράτος επισκέπτεται το Ελληνικό Κέντρο. Συναντά τους δημιουργούς μιας εικαστικής έκθεσης Ελλήνων που παρουσιάζουν τη δουλειά τους εκεί και μαθαίνει από τη διευθύντρια του χώρου, Νάγια Γιακουμάκη, πώς το Ελληνικό Κέντρο κατόρθωσε να συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πώς δημιουργούνται, όμως, τα μουσεία του μέλλοντος; Σε ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο που εξειδικεύεται στο σχεδιασμό μουσείων συναντάμε μια Ελληνίδα, την Άννα Δεληγιάννη.

Εκεί που εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο θαυμάζουν εκθέματα, ο Κώστας Λασκαράτος αναζητά πρόσωπα, ιστορίες και ανθρώπους. Ανιχνεύει το νήμα που συνδέει τη χώρα μας με κάθε μεγάλο πολιτιστικό προορισμό και ανακαλύπτει την «Ελλάδα στα Μουσεία του Κόσμου».

Μια εκπομπή με δυνατές εναλλαγές, ενδιαφέρουσες συναντήσεις, εντυπωσιακά γυρίσματα και την σκηνοθετική υπογραφή της Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Παρουσίαση- ιδέα-αρχισυνταξία: Κώστας Λασκαράτος
Σκηνοθεσία: Νικόλ Αλεξανδροπούλου
Παραγωγός: Νικολ Αλεξανδροπούλου για την Libellula Productions
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μελπομένη Μαραγκίδου
Μοντάζ: Νικολέτα Λεούση
Διεύθυνση παραγωγής: Χρήστος Καραλιάς
Κινηματογραφιστές: Γιάννης Μισουρίδης, Στάθης Γαλαζούλας
Τίτλοι αρχής/Graphic Design: Παναγιώτης Παρνασσάς
Ενδυματολόγος: Χαρά Μπαγουράκη
Εταιρεία παραγωγής: Libellula Productions
Παραγωγή: ΕΡΤ