ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Η μουσική παράδοση των χωριών της...

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Η μουσική παράδοση των χωριών της Κέρκυρας» 09.06.2019

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Με τον Λάμπρο Λιάβα

«Καλώς ανταμωθήκαμε!..»
Η μουσική παράδοση των χωριών της Κέρκυρας

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, στις 13:00

Την Κυριακή 9 Iουνίου 2019 και ώρα 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σ’ ένα μουσικό οδοιπορικό στο πανέμορφο νησί της Κέρκυρας, ένα νησί με παράδοση πλούσια και πολύμορφη τόσο στη λόγια όσο και στη λαϊκή μουσική.

Η Κέρκυρα είναι γνωστή για τη σημαντική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των «Φιλαρμονικών» και για τις μελωδικές αστικές καντάδες, όμως λίγοι γνωρίζουν τη λαϊκή μουσική και χορευτική παράδοση της υπαίθρου, που παρουσιάζει εντελώς ξεχωριστά γνωρίσματα.

Αυτό το γοητευτικό ρεπερτόριο προσεγγίζει το κερκυραϊκό «Αλάτι της Γης», καταγράφοντας πέντε διαφορετικά σχήματα από τα χωριά Κάτω Γαρούνα, Κυνοπιάστες, Βαλανειό και Σινιές, καθώς και από το τοπικό Λύκειο των Ελληνίδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ιδιαίτερη λαϊκή πολυφωνία της υπαίθρου, που συνδέεται με τα τραγούδια της δουλειάς και της ταβέρνας, καθώς και με τα τραγούδια του γάμου και παλαιές βυζαντινές μπαλάντες.

Ο ερευνητής της τοπικής λαογραφίας Στέφανος Πουλημένος αναφέρεται στη θέση της Κέρκυρας στα δίκτυα πολιτισμικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ενώ η Κασσιανή Σκολαρίκη, η Λίζα Αλεξάκη, ο Αλέκος Χαρτοφύλακας και ο Γιάννης Γαρνέλης, μιλούν για τις επιμέρους μουσικές και χορευτικές παραδόσεις που διαφοροποιούνται σε σχέση με τις τρεις βασικές περιοχές του νησιού: Βόρεια, Μέση και Νότια Κέρκυρα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θοδωρής Καρύδης (βιολί), Σωτήρης Ραφτόπουλος (βιολί), Σπύρος Σκορδίλης (ακορντεόν), Κώστας Γλυκιώτης (ακορντεόν), Κώστας Σουπιώνης (κιθάρα), Νίκος Μερτύρης (κιθάρα), Δημήτρης Μεταλληνός (κιθάρα).

Τραγουδούν: Άγγελος Σκολαρίκης, Γεωργία Σουπιώνη, Άννα Βασιλάκη.

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Πολυφωνικού Συνόλου Κάτω Γαρούνας «Ανδρονίκη» (πρόεδρος: Κασσιανή Σκολαρίκη), του Λυκείου των Ελληνίδων Κέρκυρας (πρόεδρος: Λίζα Αλεξάκη), του Πολυφωνικού Συνόλου Κυνοπιαστών «Γειτονία» (πρόεδρος: Στέφανος Πουλημένος), του Μουσικού Ομίλου Βαλανειού «Το κόρο» (πρόεδρος: Αλέκος Χαρτοφύλακας) και του Μορφωτικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών (πρόεδρος: Γιάννης Γαρνέλης, δάσκαλος χορού: Γιάννης Βλάχος).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.