ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Μουσικό οδοιπορικό στη Φθιώτιδα» 12.04.2020

ΕΡΤ1 – ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ «Μουσικό οδοιπορικό στη Φθιώτιδα» 12.04.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα
«Μουσικό οδοιπορικό στη Φθιώτιδα»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, στις 13:00

Την Κυριακή των Βαΐων  12 Απριλίου 2020 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μάς προσκαλούν σε μια γνωριμία με την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της Φθιώτιδας.

Στην πρόσκληση της εκπομπής ανταποκρίθηκαν σύλλογοι και μουσικοί που εκπροσωπούν τα διαφορετικά τοπικά ιδιώματα και ρεπερτόρια της περιοχής. Έτσι, γίνεται αναφορά στα πανηγύρια, στα γλέντια και στους αντιπροσωπευτικούς τοπικούς χορούς στην Υπάτη, στο Νεοχώρι, στην Πελασγία, στη Δυτική Φθιώτιδα, καθώς και στην παράδοση των Σαρακατσαναίων. Επίσης, η εκπομπή τιμά έναν από τους σημαντικούς παλαιούς τραγουδιστές της ρουμελιώτικης παράδοσης, τον Ηλία Παπαγεωργίου, με καταγωγή από τη Λευκάδα της Φθιώτιδας.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ηλίας Γάκος και Σταύρος Τσαλάγκας (τραγούδι), Δημήτρης Κουτής, Βαγγέλης Μπακόπουλος και Γρηγόρης Κραββαρίτης (κλαρίνο), Σάκης Καρακώστας (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο) και Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά), καθώς και η «Κομπανία του Ηλία Πλαστήρα»: Ηλίας Πλαστήρας (κλαρίνο-τραγούδι), Γιώργος Γκόγκος (βιολί), Δημήτρης Κωνσταντής (λαούτο-τραγούδι) και Διονύσης Ζώης (κρουστά).

Τραγουδούν και χορεύουν μέλη: του Συλλόγου «Αινιάνες» Υπάτης (επιμέλεια: Απόστολος Πουγκακιώτης), του Συλλόγου Απανταχού Νεοχωριτών Υπάτης «Η Οίτη», του Ομίλου Χορού και Πολιτισμού Λαμίας «Χορόπολις» (επιμέλεια: Γιώργος Πολίτης), του Εργαστηρίου Πολιτισμού Λαμίας (επιμέλεια: Ολυμπία Τσώμου), καθώς και χορευτική ομάδα από τη Φθιώτιδα (επιμέλεια: Γιώργος Κυροδήμος).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS A.E.