ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 10 & 11.10.2020

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 10 & 11.10.2020

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

………………………………………………………………………………………………………..

12.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ   W

12.50  FORMULA 1 –  ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ  (ΝΙΡΜΠΟΥΡΓΚΡΙΝΓΚ)   GR

Ελεύθερα Δοκιμαστικά 3 

Απευθείας μετάδοση

14.00 ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ W

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

15.55  FORMULA 1 –  ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (ΝΙΡΜΠΟΥΡΓΚΡΙΝΓΚ)  GR

Κατατακτήριες Δοκιμές 

Απευθείας μετάδοση

17.05 Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ   W

………………………………………………………………………………………………………..

Νυχτερινές Επαναλήψεις

02.45 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας  W

03.40 Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ (Ε) ημέρας W

04.30 ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΡΟΪΝΤ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ε) W

Επίσης, σημειώνεται ότι στη «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (Ε) W το Σάββατο 10/10/2020 στις 20:00 προγραμματίστηκε το επεισόδιο «Νίκος Παπάζογλου» και την Κυριακή 11/10/2020 αντίστοιχα το επεισόδιο «Τσαρλατάνοι και γιατροσόφια» (Ε) W

«Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ»

«Νίκος Παπάζογλου»

Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, ξετυλίγει το νήμα της ζωής του αξέχαστου Νίκου Παπάζογλου και παρουσιάζει τον ροκ σταρ της Θεσσαλονίκης που «παράτησε» τον Ντίλαν για το μπαγλαμαδάκι.

Η εκπομπή συναντά τους φίλους των εφηβικών του χρόνων, οι οποίοι διηγούνται πώς δημιούργησαν τα πρώτα ροκ γκρουπ τη δεκαετία του ’60 και την αξιοσημείωτη επιτυχία που είχαν στα νεανικά στέκια της Θεσσαλονίκης. Τότε που ο νεαρός Παπάζογλου βρέθηκε να τραγουδά στους «Olympians», όταν αναπλήρωσε τον Πασχάλη Αρβανιτίδη, ο οποίος πήγε φαντάρος. Αργότερα, δημιουργεί ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα με την ονομασία «Μακεδονομάχοι» και επιχείρησε να κάνει διεθνή καριέρα, ηχογραφώντας με τους «Ζηλωτές» τον πρώτο του δίσκο στη Γερμανία.

Η «Μηχανή του χρόνου» παρουσιάζει τον άγνωστο Παπάζογλου, που οι φίλοι του αποκαλούσαν «πους-πουλ» και «κατσαβιδάκια» από την επιμονή του να συναρμολογεί ενισχυτές και ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ο πολυτεχνίτης μουσικός δημιούργησε το «Αγροτικόν», το πρώτο στούντιο ηχογραφήσεων στη Θεσσαλονίκη.

Τότε ο Διονύσης Σαββόπουλος, παιδικός φίλος από τη γειτονιά, του δίνει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία και τον παίρνει μαζί του στην παράσταση «Αχαρνής». Εκεί γνωρίζει τον Μανώλη Ρασούλη και λίγο καιρό αργότερα τον Νίκο Ξυδάκη. Η παρέα με παραγωγό τον Σαββόπουλο και τη συμμετοχή λαϊκών μουσικών, όπως ο Δημήτρης Κοντογιάννης, ηχογραφεί την «Εκδίκηση της Γυφτιάς». Τον δίσκο που απαγόρευσε η λογοκρισία από το ραδιόφωνο και λάτρεψαν οι φοιτητές. Η συναυλία στο αμφιθέατρο της Νομικής Θεσσαλονίκης θεωρείται σταθμός για τη διάδοση των τραγουδιών.

Μέσα από τον δίσκο ξεχώρισε αμέσως το «Τρελή και αδέσποτη». Ο Νίκος Ξυδάκης μάς αποκαλύπτει ότι το λαϊκό τραγούδι δεν γράφτηκε απευθείας σε μπουζούκι και για να μας το αποδείξει έπαιξε στο πιάνο τις νότες που εμπνεύστηκε. Το «Ραγίζει απόψε η καρδιά» του Τάκη Σιμώτα, γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο, μπήκε στο συρτάρι και ξαναβγήκε για να του το κάνει δώρο ο Παπάζογλου στον γάμο του.

Ο τραγουδιστής με το κόκκινο φουλάρι, βοηθούσε τους νέους καλλιτέχνες που πίστευε ότι είχαν μέλλον στη μουσική. Δύο απ’ αυτούς ήταν ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Ορφέας Περίδης, οι οποίοι μιλούν στην εκπομπή για τη συνεργασία τους με το Νίκο Παπάζογλου.

Η μεγάλη αγάπη του τραγουδιστή για τη θάλασσα, αποτυπώνεται μέσα από αφηγήσεις που αναφέρονται στην ηρεμία αλλά και στην έμπνευση που αντλούσε μέσα από την ενασχόλησή του με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος. Ως πηγαίος καλλιτέχνης πολλές φορές τα τραγούδια που έγραφε ήταν βιωματικά, όπως το τραγούδι «Αύγουστος» που έχει μια τρυφερή ιστορία.

«Τσαρλατάνοι και γιατροσόφια»

Από τα «θαυματουργά» βότανα και την πικραγγουριά μέχρι τα «μαγικά ποτά» των ψευτοθεραπευτών που εκμεταλλεύθηκαν τον ανθρώπινο πόνο, παρουσιάζει «Η Μηχανή του χρόνου». Η ιστορία της πικραγγουριάς – ενός κοινού φυτού της ελληνικής χλωρίδας – η οποία αναστάτωσε το πανελλήνιο τη δεκαετία του ’50, κάνοντας αμέτρητους ετοιμοθάνατους καρκινοπαθείς να φύγουν από τα νοσοκομεία για να τρέξουν στους αγρούς να τη βρουν και να «θεραπευτούν».

Η εκπομπή φέρνει στο φως τις λεπτομέρειες του «θαύματος» της πικραγγουριάς που «ανέστησε πεθαμένους», χρησιμοποιήθηκε δια πάσα νόσον, δίχασε τον ιατρικό κόσμο, έκανε καραφλούς να «βγάλουν μαλλιά…», έγινε περιζήτητη στο εξωτερικό, κατέκτησε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, πουλήθηκε στους πάγκους των λαϊκών αγορών, ανέβηκε σε επιθεώρηση και γράφτηκε τραγούδι γι’ αυτήν.

Επίσης, η «Μηχανή του χρόνου» θα παρουσιάσει την απίστευτη ιστορία ενός ποτοποιού από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος φτιάχνοντας ένα «μαγικό φίλτρο» υποστήριζε ότι δίνει ζωή σε καρκινοπαθείς. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αλλά η «τρέλα» για το δήθεν αντικαρκινικό του υγρό που θυμίζει την περίπτωση του Καματερού, ξεπέρασε της όρια της Ελλάδας. Εκτός από γιατρούς που υποστήριξαν το υγρό του ποτοποιού, ακόμα και δικαστές τον χαρακτήρισαν «θεόσταλτο απεσταλμένο». Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως του ρεπορτάζ κρύβεται στο πρωτότυπο εργαστήριο που παρασκεύαζε το υγρό, καθώς και στους συνεργάτες του.

Τα γεγονότα αφηγούνται στην εκπομπή ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, ο χειρουργός – ογκολόγος Δημήτρης Τσιφτσής, ο ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, οι συγγραφείς Κώστας Παπασπήλιος και Γιώργος Δαμιανός και οι δημοσιογράφοι–συγγραφείς Τάσος Κοντογιαννίδης και Άγγελος Πυριόχος.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος