ERT WORLD – Ενημερωτικό σημείωμα και τροποποιήσεις προγράμματος 17-23.04.2021

ERT WORLD – Ενημερωτικό σημείωμα και τροποποιήσεις προγράμματος 17-23.04.2021

ERT WORLD – Ενημερωτικό σημείωμα και τροποποιήσεις προγράμματος 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17/04/2021

…………………………………………………………………………………………

13:00 ΕΠΤΑ «Καλεσμένοι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Γιώργος Δαΐκος» (Ενημέρωση θέματος)

……………………………………………………………………………………………………………………

02:00  Η ΖΩΗ ΑΛΛΙΩΣ «Κάρπαθος, βουτιές στο παρόν» (E) (Αλλαγή επεισοδίου)

Πολυποίκιλη και γεμάτη αντιθέσεις η Κάρπαθος, προσφέρεται για αναδρομές στο παρελθόν αλλά και βουτιές στο σύγχρονο παρόν.

Μπορεί να έχει μόλις 12 χωριά, ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, έχει όμως 100 παραλίες, αντιθέσεις και συναρπαστικές εναλλαγές τόπων αλλά και ανθρώπων.

Αυτή τη φορά, κινηθήκαμε στο νότο.

Συναντήσαμε την Κάθριν, που πούλησε το βιός της στη Νορβηγία και ήρθε στην Κάρπαθο να μεγαλώσει τα παιδιά της και να ασχοληθεί με τη γιόγκα. Γειωμένη, σε επαφή με τη φύση και τον εαυτό της. Έτσι ακριβώς όπως ήθελε να ζήσει τη ζωή της. Και μαζί της, βρήκαμε τον Ηλία, που ζει τη στιγμή κάνοντας kite surf. Που νιώθει τη θάλασσα να τον καθαρίζει και τον ήλιο να τον φορτίζει. Που έχει κάνει την προσφορά σκοπό της ζωής του και την αγάπη δράση, μέσα από την ομάδα Surfers for Life που ίδρυσε πριν από χρόνια. μετά την προσωπική του περιπέτεια υγείας.

Γνωρίσαμε όμως και τον Γιώργο, που δεν θα μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο κάιτ σερφ και τη μουσική. Κι από τη θάλασσα, τον ακολουθήσαμε στις Πυλές, για να μας παίξει μουσική με το συγκρότημά του, το Da Loop. Ένα συγκρότημα με άποψη, δυνατή και ξεχωριστή, όπως οι απόψεις της Ευαγγελίας. Που για εκείνη η Κάρπαθος έγινε πατρίδα της από επιλογή και η ζωή της μεταμορφθώθηκε με τη μουσική, που ξεπλένει κάθε τι τοξικό και δύσκολο συναντά.

Tα αμπέλια και το γλυκόπιοτο Καρπάθικο κρασί τα γνωρίσαμε μαζί με τον Κώστα και τη δεμένη οικογένειά του, ενώ μαζί με τον Μανώλη, πατήσαμε σταφύλια με τον παραδοσιακό τρόπο.

Στην Κάρπαθο αυτή τη φορά συναντήσαμε πολύ αέρα, αλλά και πολλή ηρεμία. Πολλή χαρά και πολλή αγάπη, που δεν παύει να είναι η κινητήριος δύναμη για Μια Ζωή Αλλιώς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 18/04/2021

……………………………………………………………………………………………………………………

01:00 ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ Επεισόδιο 7ο: «Λαϊκή Κομπανία Παπάγου» (Αλλαγή επεισοδίου)

Η Φούλη, με σύμμαχο τον Λουκά, συνεχίζει να δουλεύει στα μπουζούκια και να προσέχει μην την ανακαλύψει η Ευγενία, η οποία έχει τις δικές της αγωνίες. Ένας ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας ψάχνει σοπράνο για ηχογράφηση και η Ευγενία θέλει τον ρόλο πάση θυσία. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης, εκτός από λάτρης της όπερας είναι και παλαιών αρχών. Μόλις μαθαίνει ότι μαζί τους ζει και η πεθερά της, ανυπομονεί να γνωρίσει την κλασική Ελληνίδα γιαγιά που τιμάει τις παραδόσεις και μεγαλώνει τα εγγονάκια της. Η Φούλη, που απέχει πολύ απ’ αυτό το στερεότυπο, δέχεται να μεταμορφωθεί για τις ανάγκες του ρόλου και να βοηθήσει την Ευγενία. Η Δέσποινα επιστρατεύεται για να βοηθήσει ενδυματολογικά και η Αριστέα για να ετοιμάσει «γιαγιαδίστικα» φαγητά. Στο τέλος όμως, ο πραγματικός χαρακτήρας της Φούλης είναι που θα χαρίσει τον ρόλο στην Ευγενία.

02:00 ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ Επεισόδιο 8ο: «Χωριό μου, χωριουδάκι μου» (Αλλαγή επεισοδίου)

Η Αριστέα είναι πολύ απογοητευμένη με τα προϊόντα της Αθήνας. Τα φαγητά της είναι άνοστα και είναι σίγουρη πως φταίει η πρώτη ύλη. Έτσι λοιπόν, κάνει παραγγελία οπωρολαχανικά από το χωριό και της τα στέλνουν με το ΚΤΕΛ. Όταν όμως παραγγείλει και αυγά, ο άνθρωπος που θα της τα φέρει στο σπίτι θα της προτείνει να της πουλήσει μια κοτούλα, ώστε να έχει καθημερινά τα φρέσκα αυγουλάκια της. Η Αριστέα φυσικά ενθουσιάζεται, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον Ευθύμη, ο οποίος της λέει πως υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στις πολυκατοικίες και η κότα δεν μπορεί να μείνει εκεί. Η φαεινή ιδέα της Αριστέας να ζητήσει από τη Φούλη να κρατήσει την κότα στη μονοκατοικία του Λουκά θα ξεκινήσει ένα ατέλειωτο κυνηγητό μεταξύ μανάδων, αγοριών, Ευγενίας και πουλερικού. Ποιο θα είναι τελικά το μέλλον του αθώου ζωντανού;

ΔΕΥΤΕΡΑ 19/04/2021

…………………………………………………………………………………………………………………

22:00 ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ  Επεισόδιο 7ο: «Λαϊκή Κομπανία Παπάγου» (E) (Αλλαγή επεισοδίου)

……………………………………………………………………………………………………………………

ΤΡΙΤΗ 20/04/2021

……………………………………………………………………………………………………………………

22:00 ΖΑΚΕΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ Επεισόδιο 8ο: «Χωριό μου, χωριουδάκι μου» (E) (Αλλαγή επεισοδίου)

…………………………………………………………………………………………………………………

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/04/2021

……………………………………………………………………………………………………………………

23:00 Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (2021) «Αφιέρωμα στον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη» (Ενημέρωση θέματος)

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον νεοφανή Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη, παρουσιάζει «Η Αυλή των Χρωμάτων», με την Αθηνά Καμπάκογλου.

Ο Γέροντας Πορφύριος περπάτησε ανάμεσά μας στην Ομόνοια, μέσα στο πολύβουο κέντρο της Αθήνας, στον Άγιο Γεράσιμο της Πολυκλινικής Αθηνών.

Τριάντα τρία χρόνια «σαν μια μέρα», συμπαραστάθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι είχαν την ανάγκη του.

Ξεκίνησε τον μοναστικό του βίο από την έρημο των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους και εκεί κατέληξε στην πρώτη του μετάνοια, «κρυβόμενος» το τελευταίο διάστημα της ζωής του, από τον κόσμο που διαρκώς πλήθαινε, καθώς η φήμη του εξαπλωνόταν και τα σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τον είχαν εξουθενώσει.

Τα χαρίσματά του εκπληκτικά και ο λόγος του γλυκός, ποιητικός και βαθύτατα θεολογικός. Η πραότητα, η ευγένεια και η επιείκειά του υποδειγματική.

Με άκρα ταπείνωση υπηρέτησε τον άνθρωπο, δίνοντας αγάπη και χαρά σε πλήθος χριστιανών και χάρισε λόγο παρηγορητικό σε απελπισμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές.

Ήρθαν στην αυλή μας και μας μίλησαν για τον βίο και τη διδασκαλία του, ο οικονομολόγος Βασίλης Μιχαλόπουλος, πρόεδρος των Κοινωφελών Οργανισμών «Ο Άγιος Γεράσιμος» και «Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης», η καθηγήτρια Φυσικής Ασημίνα Αρχοντή, καθώς και η Νεκταρία Καραντζή ψάλτρια- υμνωδός της ιερής θρησκευτικής μουσικής και της παραδοσιακής μουσικής, η οποία ξεκίνησε να ψάλλει και να σπουδάζει βυζαντινή μουσική έπειτα από παραίνεση του Οσίου Πορφυρίου, με την αμέριστη βοήθεια της οποίας πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο αφιέρωμα της εκπομπής.

Η κάμερα της εκπομπής επισκέφτηκε το Ιερόν Ησυχαστήριον «Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος», το οποίο ίδρυσε ο Άγιος Πορφύριος στο Μήλεσι και συνάντησε την καθηγουμένη Γερόντισσα Φεβρωνία, την αδελφή Πορφυρία και τον Σαράντο Καραντζή, οι οποίοι μας διηγούνται θαυμαστά γεγονότα από τη βιοτή του.

Κατανυκτικούς ύμνους ψάλλουν για εμάς: Ο άρχων πρωτοψάλτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Φώτιος Κετσετζής, ο άρχων μουσικοδιδάσκαλος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Χάρης Νταραβάνογλου, η Άννυ Αγάθου, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και μέλος της γυναικείας βυζαντινής χορωδίας «Ψάλτριες» και τα αδέλφια Αθανάσιος και Νικόλαος Λιλιόπουλος, οι οποίοι προέρχονται από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στην ψαλτική τέχνη.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα / λαούτο), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά).

Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Λύγδας

Μουσική σήματος: Στέφανος Κορκολής

Σκηνογραφία: Ελένη Νανοπούλου

Διακόσμηση: Βαγγέλης Μπουλάς

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου