ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στη μνήμη του Βασίλη Παπαβασιλείου – Τροποποιήσεις προγράμματος | 07...

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στη μνήμη του Βασίλη Παπαβασιλείου – Τροποποιήσεις προγράμματος | 07 & 08.06.2025

ΕΡΤ2 – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η ΕΡΤ2, τιμώντας τη μνήμη του Βασίλη Παπαβασιλείου, τροποποιεί το πρόγραμμά της το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιουνίου 2025, και μεταδίδει σε επανάληψη τις εκπομπές «Η ζωή είναι στιγμές» και «Μονόγραμμα»που ήταν αφιερωμένες στον σπουδαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/6/2025

————————-

11:00 Η ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ (Ε)

12:25 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ: «ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» (E) Κ8 WEBTV

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου, ένας από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους της θεατρικής τέχνης της χώρας μας, ήταν καλεσμένος του Ανδρέα Ροδίτη στην εκπομπή «Η ζωή είναι στιγμές», παραγωγής 2021.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Βασίλης Παπαβασιλείου εξιστορεί στον Ανδρέα Ροδίτη όλη του τη ζωή και πορεία στο θέατρο, φανερώνοντας όλα όσα τον «σχημάτισαν», από τα παιδικά του χρόνια ακόμα.

Ο διεθνούς αναγνώρισης καλλιτέχνης είχε τιμηθεί, επίσης, με την ανώτατη διάκριση βραβείου πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή το Μετάλλιο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών, για την εν γένει προσφορά του στην τέχνη του θεάτρου.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Ανδρέας Ροδίτης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης
Διεύθυνση παραγωγής: Άσπα Κουνδουροπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Ζαχαράτος
Σκηνογράφος: Ελένη Νανοπούλου
Επιμέλεια γραφικών: Λία Μωραΐτου
Μουσική σήματος: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου
Έτος παραγωγής: 2021

13:30 ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

—————————–

ΣΗΜ: Η εκπομπή «Αφιερώματα» (Ε) δεν θα μεταδοθεί.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/6/2025

————————-

08:00 ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

11:30 ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: «ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» (E) Κ8 WEBTV

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα»  σε μια συναρπαστική αφήγηση, έτσι όπως μόνο ένας άνθρωπος που έχει βιώσει την υψηλή τέχνη του θεάτρου, μπορεί να αποδώσει.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949, έξι μήνες πριν από το στρατιωτικό τέλος του εμφύλιου πολέμου. Ο πατέρας του τον είδε πρώτη φορά όταν ήταν τεσσάρων μηνών γιατί ήταν στο μέτωπο, με τον Εθνικό Στρατό. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσε στις Σέρρες.

Η πρώτη επαφή του με το θέατρο ήταν, όταν παιδί ακόμα είδε στον πάγκο του πρακτορείου εφημερίδων, το περιοδικό «Θέατρο», το ιστορικό περιοδικό του Κώστα Νίτσου. Ήταν το δεύτερο τεύχος του «Θεάτρου», όπου δημοσιευόταν και το «Νησί της Αφροδίτης» του Αλέξη Πάρνη.

Έφηβος πια το καλοκαίρι του 1965, στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο του Κήπου βλέπει τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και τους «Πέρσες» του Αισχύλου, από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, παραστάσεις που τον σημάδεψαν και εν πολλοίς καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία του.

Τελειώνοντας το γυμνάσιο, θέλησε να συναντηθεί με τον Κουν και να πάει στη δραματική σχολή, όμως προσέκρουσε στην αντίρρηση των δικών του που τον ήθελαν γιατρό.
«Πέρασα στην Ιατρική, ξέροντας ότι θα την εγκαταλείψω…» λέει.

Τρία χρόνια αργότερα βρίσκεται σπουδαστής στη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν. Η ιστορία στο Θέατρο Τέχνης κρατάει επτά χρόνια: 1971 – 1978. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή το 1974 και μένει ως επαγγελματίας πια ηθοποιός άλλα τέσσερα χρόνια.
«Η επταετία αυτή ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για την περιπλάνηση που ακολούθησε…» λέει.

Μετά το Θέατρο Τέχνης ακολουθεί η δημιουργία της «Σκηνής». Η «Σκηνή», όπου με τον Λευτέρη Βογιατζή, τότε στο 1980, ξεκίνησε την ιστορία της στο θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Στις δουλειές του συγκαταλέγονται «Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκαίτε, «Ο Τυχοδιώκτης», βασισμένος στον Χουρμούζη, «Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή, ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη στο Εθνικό και στην Επίδαυρο το 2013.

Εκ παραλλήλου, το 2012 κάνει μια «βουτιά» όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, στον χώρο της οπερέτας, ανεβάζοντας τον «Βαφτιστικό» σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το 2015 ανεβάζει πάλι Θεόφραστο Σακελλαρίδη, με το «Θέλω να δω τον Πάπα» στη Λυρική Σκηνή. Ακολουθεί το εντυπωσιακό «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι» και το 2017 το «Relax… Mynotis» στο Θέατρο Τέχνης.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

12:00 ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ (Ε)

—————————-

ΣΗΜ: Η εκπομπή «Μικρό πορτρέτο» δεν θα μεταδοθεί.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ: «Βασίλης Παπαβασιλείου»