ΕΡΤ2 – Αλλαγή / «Μονόγραμμα» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Σαράντου Καργάκου...

ΕΡΤ2 – Αλλαγή / «Μονόγραμμα» – Αφιέρωμα στη μνήμη του Σαράντου Καργάκου 14.01.2019

Τροποποίηση προγράμματος ΕΡΤ2

Σας ενημερώνουμε, ότι σήμερα Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 19:30 από την εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» (2009) • W, θα μεταδοθεί σε επανάληψη το επεισόδιο με τίτλο «Σαράντος Καργάκος», ως αφιέρωμα στη μνήμη του.

Φιλόλογος, ιστορικός, πολυγραφότατος συγγραφέας, μα πάνω απ’ όλα Δάσκαλος είναι ο Σαράντος Καργάκος.

Αποτελεί ένα φαινόμενο για τις μέρες μας, μια κι έχει συμπληρώσει τη συγγραφή τόσων βιβλίων όσα είναι και τα έτη της ηλικίας του.

Γεννημένος στη Μάνη και συγκεκριμένα στο Γύθειο το 1937, λάτρεψε τη γλώσσα μέσα από τη βιωματική του σχέση με το μανιάτικο μοιρολόι, το οποίο αποτελεί ύψιστο είδος αυθεντικού ελληνικού λόγου. Ο ίδιος λέει: «Η γλώσσα ήτανε το μεγάλο μου πάθος και αυτό από παιδί διότι είχα μεγάλο λεξιλόγιο, επειδή το μοιρολόι είχε πλούσιο λεξιλόγιο, αλλά και γιατί είχα την τύχη να ζήσω σε ένα οικογενειακό περιβάλλον καλλιεργημένων ανθρώπων και από μικρή ηλικία μελετάω ποίηση. Τον Ρίτσο τον διάβαζα, λόγω οικογενειακών σχέσεων από ηλικίας δώδεκα ετών».

Γιώργος Σγουράκης, Σαράντος Καργάκος

Στην Αθήνα ζει μόνιμα από την περίοδο του Εμφυλίου. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και υπήρξε δραστήριο μέλος του φοιτητικού κινήματος στους δύσκολους καιρούς της δεκαετίας του 1960, οπότε και εισηγήθηκε το περίφημο 15% για την παιδεία.

Εργάστηκε ως καθηγητής στα περισσότερα γνωστά σχολεία της Αθήνας και δημιούργησε το δικό του ονομαστό φροντιστήριο.

Από την εκπαίδευση αποσύρθηκε στα πενήντα τρία του χρόνια για να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων και ταυτόχρονα να επανέλθει στη δημοσιογραφία για την οποία λέει: «Η δημοσιογραφία για μένα ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Έμεινα ένας αιώνιος εραστής και παραμένω αιώνιος εραστής της δημοσιογραφίας».

Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.