ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Μουσικές της Κρήτης» 05.11.2019

ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Μουσικές της Κρήτης» 05.11.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

CLOSE UP

Σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.

Τα γυρίσματα αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση. Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.

Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close Up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close Up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της δημόσιας τηλεόρασης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, στις 20:00

Eπεισόδιο 4ο: «Μουσικές της Κρήτης»

Ένα αφιέρωμα της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκδήλωση «Οι Μουσικές της Κρήτης – 2η Συνάντηση», που έγινε στο Ηράκλειο, τον Ιούλιο του 2016 και διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γωνιών Μαλεβιζίου.

Ένα τετραήμερο συναυλιών και ομιλιών, που παρακολούθησε και κατέγραψε η κάμερα της ΕΡΤ,
με αυθεντική κρητική μουσική από τη Σητεία μέχρι την Κίσσαμο, με νανουρίσματα, τραγούδια της λησμονιάς και της αγάπης, ριζίτικα τραγούδια, καντάδες, τραγούδια του γάμου και αφιερώματα σε μεγάλες μορφές της κρητικής μουσικής.

Στις συνεντεύξεις μάς μιλούν καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, μουσικοί και άνθρωποι που έχουν ισχυρά βιώματα στην κρητική μουσική.

Μας εξηγούν πώς γεννήθηκε και πώς, μέχρι σήμερα, η κρητική μουσική και τα ακούσματά της επηρεάζουν και χαρακτηρίζουν, όχι μόνο τη Μεγαλόνησο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Έρευνα-οργάνωση: Κώστας Παντερής.

Σκηνοθεσία: Στάθης Πλώτας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Αριστοτέλης Μεταξάς.

Ηχοληψία: Γιάννης Παπαχρήστος.

Παραγωγή: Γενική Διεύθυνση Τηλεόρασης ΕΡΤ.