ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Τα χαρτόνια που μιλούν: Ο Καραγκιόζης κι οι...

ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Τα χαρτόνια που μιλούν: Ο Καραγκιόζης κι οι Χαρίδημοι» 29.10.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

CLOSE UP

Σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.

Τα γυρίσματα αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση. Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.

Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close Up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close Up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της δημόσιας τηλεόρασης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
«Τα χαρτόνια που μιλούν: Ο Καραγκιόζης κι οι Χαρίδημοι»

Ο απολαυστικός αφηγητής και δάσκαλος της τέχνης του Καραγκιόζη, Σωτήρης Χαρίδημος, μας αποκαλύπτει την αιωνόβια σχέση της οικογένειάς του με το Θέατρο Σκιών και τον κόσμο του Καραγκιόζη.

Ο Σωτήρης Χαρίδημος είναι ο μικρότερος από τους έξι γιους ενός από τους πρώτους καραγκιοζοπαίχτες στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών, του Χρήστου Χαρίδημου, και αδερφός του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιώργου Χαρίδημου, ο οποίος πρόσφερε γέλιο για πολλά χρόνια σε μικρούς και μεγάλους στο θεατράκι του στην Πλάκα που χάθηκε άδοξα.

Το πολύτιμο αρχείο της οικογενείας Χαρίδημου με φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα από παραστάσεις του πατέρα, προγράμματα, διαφημιστικά φυλλάδια, δημοσιεύσεις, εκδόσεις, φιγούρες, σκηνικά, ρεκλάμες εποχής, σκηνές από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και οι εκπομπές αρχείου από την Ελληνική και τη Γαλλική Τηλεόραση, καθώς και οι συναρπαστικές ιστορίες του Σωτήρη για τον Πειραιά του Τσαρούχη και του Τζούλιο Καΐμη, αναδεικνύουν όχι μόνο τη σχέση αγάπης της οικογενείας των Χαρίδημων με τον Καραγκιόζη, αλλά και τις αλλαγές των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών κάθε εποχής, όπως αυτές αντανακλώνται στη σκηνή του θεάτρου σκιών.

Ενώ παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ, μία άλλη παράσταση Καραγκιόζη ετοιμάζεται…

Σενάριο-έρευνα: Μαρία Π. Κουφοπούλου.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μανώλης Βουρεξάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Κυριακή Βρυσοπούλου.