ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι» 15.10.2019

ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι» 15.10.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

CLOSE UP

Σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών, καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.

Τα γυρίσματα αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση. Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.

Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close Up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close Up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της δημόσιας τηλεόρασης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στις 20:00
«Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι»

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την τριαντάχρονη μουσική πορεία του Κυριάκου Καλαϊτζίδη, από το Σιάτλ μέχρι το Σίδνεϊ και από τη Σαγκάη μέχρι την Πόλη του Μεξικού, με έντονη παρουσία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και στις κορυφαίες μουσικές σκηνές του κόσμου.

Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης σ’ αυτό το ταξίδι με το ούτι, θα χαθεί στις εικόνες και στα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, στη διαδρομή και στο έργο του ως μουσικός, συνθέτης και ερμηνευτής.

Το «Ταξίδι στον κόσμο με ένα ούτι» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2019, καθώς και σε πολλές περιφερειακές διοργανώσεις προβολής ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα.

Είναι υποψήφιο συμμετοχής στο ετήσιο Φεστιβάλ Μεσογειακής Κουλτούρας στη Μασσαλία και στο Sunny Side of the Doc στη La Rochelle.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Ρεμούνδος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Καρκαλέτσος.

Ηχοληψία: Δημήτρης Παλατζίδης.

Μοντάζ: Σάκης Γαλάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Ε. Παπαδημητρίου.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2018-2019.