ΕΡΤ2 – Ελληνικός Κινηματογράφος: «Ο Δραπέτης» – Επέτειος ενός έτους από τον...

ΕΡΤ2 – Ελληνικός Κινηματογράφος: «Ο Δραπέτης» – Επέτειος ενός έτους από τον θάνατο του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου | Σάββατο 19.06.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Ο Δραπέτης» 

Aφιέρωμα στη μνήμη του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου
με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, στις 23:45

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, στις 23:45, ​​​στην ΕΡΤ2, από τη ζώνη του Ελληνικού Κινηματογράφου, θα μεταδοθεί η ταινία ​​​«Ο Δραπέτης» Κ12 W και διαθέσιμο στο ERTFLIX, ως αφιέρωμα στη μνήμη του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του.

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1991.

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Σενάριο: Λευτέρης Καπώνης, Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ανδρέας Σινάνος.

Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Μουστάκας.

Παραγωγή: ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Λευτέρης Ξανθόπουλος.

Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Στράτος Τζώρτζογλου, Δώρα Μασκλαβάνου, Γιώργος Νινιός, Βλάσης Μπονάτσος, Πατής Κουτσάφτης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Θάνος Γραμμένος, Νίνα Μιχαλοπούλου, Γιώργος Μανωλάς, Βασίλης Παπαβασιλείου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνα Σαββίδη, Τάσος Αποστόλου, Χρόνης Παυλίδης, Μιχάλης Γιαννάτος, Κώστας Μπακάλης, Κώστας Ντίνος, Ρολάνδος Χρέλιας, Κική Πέρση, Άννα Μιχαήλου, Βαρβάρα Δούκα, Ανδρέας Μαριανός, Γιάννης Τσορώνης, Βασίλης Πανουσάκης, Γρηγόρης Παναγιώταρος, Γιάννης Σπυρόπουλος, Πέρη Τρούπη, Στέλιος Νικήτας, Νίκος Ταγαρούλιας, Μαρίνος Μπράμος, Δημήτρης Παλπάνης, Δημήτρης Καφετζής, Δώρα Ιωάννου, Δημήτρης Διαλεκτός, Τάκης Δαμουλάκης, Μιχάλης Τριαντάφυλλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Τοτό (κλόουν).

Υπόθεση: Αθήνα, αρχές της δεκαετίας του ’50. Ο μαστρ-Αντώνης Μπάρκας, ένας σπουδαίος καραγκιοζοπαίχτης, βλέπει με θλίψη την τέχνη του να φθίνει. Το κοινό του Καραγκιόζη εγκαταλείπει μαζικά το θέαμα, με το οποίο διασκέδαζε επί μισό και πλέον αιώνα, για χάρη του κινηματογράφου, που εξαπλώνεται ραγδαία στις πόλεις και την ύπαιθρο.
Στην προσπάθειά του να σταματήσει τον χρόνο, έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλον του. Κυρίως με τη μικρότερη αδελφή του, την Αγγέλα, η οποία ζει στη σκιά του και είναι αρραβωνιασμένη δέκα χρόνια τώρα μ’ έναν προικοθήρα ναυτικό, τον Σίμο. Αλλά και με τη συμπαθή τραγουδίστρια του θιάσου του, που του παραστέκεται μέχρι τέλους, καθώς και με τους βοηθούς του, Θεοφάνη και Άγγελο.
Τόσο η ηλικία, όσο και ο ρομαντικός χαρακτήρας του, δεν του επιτρέπουν να εγκαταλείψει την αγαπημένη του τέχνη κι έτσι πεθαίνει κι αυτός μαζί της.

Βραβεία-Διακρίσεις:

Β΄ Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Γιώργος Νινιός), Βραβείο Φωτογραφίας και Βραβείο Μουσικής στο 32ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1991.

Κρατικό Βραβείο Ποιότητας ΥΠ.ΠΟ. 1992.

Επίσημη συμμετοχή στο 44ο Φεστιβάλ των Καννών το 1991 στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.