ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 24-26.05.2021

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 24-26.05.2021

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 24/5/2021, στις 13:00, από την ξένη σειρά ντοκιμαντέρ «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ», θα μεταδοθεί σε επανάληψη το επεισόδιο με τίτλο «Μπαλί», ενώ την Τρίτη 25/5/2021, το επεισόδιο με τίτλο «Νεπάλ».

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 26/5/2021, στις 00:40, από την εκπομπή «9+1 ΜΟΥΣΕΣ» (Ε) θα μεταδοθεί το επεισόδιο με τίτλο «Η απεραντοσύνη του Γιάννη Ρίτσου μέσα από τα μάτια της κόρης του».

Τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου αφηγείται η κόρη του Έρη Ρίτσου, στην Εύα Νικολαΐδου, στο σπίτι της Μονεμβασιάς, όπου μεγάλωσε ο ποιητής.

Περιγράφει ότι ζούσε σ’ έναν ευλογημένο τόπο που ήταν ο παράδεισός του, ενώ παρατηρούμε έπιπλα εκείνης της εποχής και αντικείμενα που διακοσμούν το πατρικό του.

Η Έρη μάς μιλάει για τη στενή σχέση αγάπης και λατρείας του ποιητή με τη μητέρα του, η οποία τον βοήθησε με τις γνώσεις και την καλλιέργειά της ν’ αναπτύξει τα ταλέντα του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στη ζωή του και η επίσης καθοριστική σχέση του με την αδελφή του Λούλα, η οποία πάντα τον γλίτωνε από τις τιμωρίες που θα του επέβαλε ο δάσκαλος, επειδή ήταν άτακτος.

Μέσα από αρχειακό υλικό, ο ίδιος ο ποιητής μάς ξεναγεί στο σχολείο, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θυμάται τα μαθητικά του χρόνια, όταν ζωγράφιζε στα τετράδιά του την ώρα της παράδοσης των μαθημάτων, ή χάζευε από το παράθυρο τη φύση και τη θάλασσα.

Ακόμη, ο Γιάννης Ρίτσος απαγγέλλει ποιήματά του, ενώ ακούγονται και μελοποιημένα ποιήματά του σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Αρχισυνταξία: Εύα Νικολαΐδου.