ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: Αναβολή εκπομπής «Κυψέλη» για σήμερα Τετάρτη 26/1/2022

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: Αναβολή εκπομπής «Κυψέλη» για σήμερα Τετάρτη 26/1/2022

Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: Αναβολή εκπομπής «Κυψέλη»
για σήμερα Τετάρτη 26/1/2022

Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Τετάρτη 26/1/2022, στις 13:00 δεν θα μεταδοθεί η εκπομπή «ΚΥΨΕΛΗ». Στη θέση της, θα μεταδοθεί το δίωρο ντοκιμαντέρ «Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού» (Morocco to Timbuktu) Κ8 GR live streaming

Δίωρο ντοκιμαντέρ παραγωγής BBC 2017.
Σ’ αυτό το συναρπαστικό δίωρο ντοκιμαντέρ, η Άλις Μόρισον, αραβολόγος, εξερευνήτρια και κάτοικος του Μαρακές επιχειρεί να ακολουθήσει τους αρχαίους «Δρόμους του αλατιού», ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά δίκτυα στον κόσμο, νότια της Ταγγέρης μέχρι το θρυλικό Τιμπουκτού.
Το Τιμπουκτού είναι ένα μέρος τόσο μυστηριώδες, μυθικό και πολύ μακρινό, που πολλοί δεν είναι σίγουροι ότι υπήρξε.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, και στην απέραντη έρημο της Σαχάρας και τον μεγάλο ποταμό Νίγηρα, αυτή η θρυλική εμπορική θέση ιδρύθηκε από μια γυναίκα Τουαρέγκ, την Μπουκτού (αυτή με τη μεγάλη κοιλιά), πριν από χίλια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, καραβάνια με χιλιάδες καμήλες περνούσαν τακτικά μεταξύ Τιμπουκτού και Μαρόκου, μεταφέροντας χρυσό, ελεφαντόδοντο, φτερά στρουθοκαμήλου, σκλάβους, αρώματα, ξύλα και πολύ αλάτι μέσα από τους θανατηφόρους «Δρόμους του αλατιού» της Σαχάρας που συνδέουν το Μαρόκο με την υποσαχάρια Αφρική με οδηγούς τους Τουαρέγκ, που εξακολουθούν να περιπολούν την έρημο έως σήμερα.

Το ταξίδι της  Άλις Μόρισον θα την πάει βαθιά στην Ιστορία και στον πολιτισμό, τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης Βόρειας Αφρικής -μέσω της Φεζ, του Μαρακές, της οροσειράς του Άτλαντα με τα Βερβέρικα χωριά, το Τζεμπέλ Σαγκρό και το Σιτζιλμασά προς το Τιμπουκτού, την Πόλη του Χρυσού και θα διαπιστώσει ότι η διαδρομή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και δύσκολη.

————————

ΣΗΜ: Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί και στις νυχτερινές επαναλήψεις στις 00:45.