ΕΡΤ2 – ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ «Λίγο πάνω απ’ τον ουρανό» ...

ΕΡΤ2 – ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ «Λίγο πάνω απ’ τον ουρανό» 10.09.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ»
Πορτρέτα του Αύριο

Μετά τους πέντε επιτυχημένους κύκλους της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, ακόμη μια φορά, τον φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα νέα επεισόδια του έκτου κύκλου της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το “είναι”.

Μέσα από τον νέο (έκτο) κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλονται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020, στις 20:30
Επεισόδιο 15ο: «Λίγο πάνω απ’ τον ουρανό»

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η διαφορά του Διαστήματος από το υπόλοιπο Σύμπαν;

Τι σημαίνει ο όρος «Διαστημικός Καιρός»; Γνωρίζετε ότι ο Ήλιος μαζί με το φως του, έχει και μια «απειλητική» πλευρά; Ότι οι γιγαντιαίοι σχηματισμοί που εκτινάσσονται από την επιφάνειά του ταξιδεύουν με ταχύτητα 250 έως και 3.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο;

Επίσης, γιατί στην Αφροδίτη βρέχει βιτριόλι και γιατί ένα ταξίδι στον Άρη είναι επικίνδυνο; Για ποιον λόγο παρατηρήθηκε Κόκκινο Σέλας στην Αθήνα το 2003; Κάνετε κι εσείς το λάθος να παρατηρείτε το φεγγάρι όταν έχει πανσέληνο;

Αν έχετε αυτές τις απορίες ή αν μόλις σας γεννήθηκαν, θα σας τις λύσει η Ομάδα Διαστημικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αποτελείται από προπτυχιακούς μέχρι μεταδιδακτορικούς φοιτητές, υπό την ηγεσία του καθηγητή Διαστημικής, Ιωάννη Δαγκλή.

Στην Ελλάδα τού σήμερα υπάρχουν νέοι υποσχόμενοι ερευνητές του Διαστήματος, οι οποίοι μάλιστα, μέσω ενός πρωτότυπου προγράμματος που ονομάζεται SafeSpace, φιλοδοξούν να πρωτοπορήσουν διεθνώς στην προστασία τόσο των διαστημικών αποστολών όσο και της επιφάνειας της Γης, που κινδυνεύουν από τα εχθρικά σωματίδια του Ηλίου.

Προετοιμάστε τις αισθήσεις και το μυαλό σας. Θα σας χρειαστούν.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Σταύρος Κωστόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Καλιδόνης

Ηχοληψία: Χρήστος Σακελλαρίου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Γκουρμπάτσης

Post-Production: Γιώργος Αλεφάντης

Επιστημονική υπεύθυνη: Τίνα Νάντσου