ΕΡΤ2 – ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ «…του βουνού» 16.07.2020

ΕΡΤ2 – ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ «…του βουνού» 16.07.2020

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ»
Πορτρέτα του Αύριο

Μετά τους πέντε επιτυχημένους κύκλους της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μία ακόμη φορά, το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα νέα επεισόδια του έκτου κύκλου της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από το νέο (έκτο) κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020, στις 20:30
Επεισόδιο 9ο: «…του βουνού»

Ο Δημήτρης Κρις από τη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην περιπλάνησή του σε διάφορες χώρες του κόσμου, βρέθηκε στην Ελλάδα, που πάντα ήθελε να ζήσει.

Αναζητώντας την αλήθεια του στα βουνά της ακριτικής Θράκης ανακάλυψε ότι ένα τα πιο αγνά βότανα της ελληνικής φύσης, το τσάι του βουνού, θα μπορούσε να γίνει ένα αφέψημα, με το οποίο θα μπορούσε να κατακτήσει όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο κοινό, εξάγοντάς το στις παγκόσμιες αγορές στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση τη βιολογική καλλιέργεια του τσαγιού του βουνού με τις πατροπαράδοτες από αιώνες τεχνικές, χωρίς χημικά πρόσθετα ή άλλες χρωματικές προσμίξεις κατά την επεξεργασία του, πρόσφερε την ευκαιρία στους τοπικούς καλλιεργητές, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει ως ασύμφορη την καλλιέργεια του καπνού εδώ και χρόνια και είχαν τα χωράφια τους άγονα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στους ακριτικούς πληθυσμούς της Θράκης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παραμείνουν στον τόπο τους και να μην αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό.

Όλοι μαζί, ο Δημήτρης Κρις και οι καλλιεργητές του, δημιούργησαν ένα μοναδικό ελληνικό αφέψημα, που πλέον το πίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, στο Λονδίνο, στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και σε πολλές χώρες της υφηλίου, καθιστώντας -εκτός του οικονομικού οφέλους για την τοπική οικονομία- τους ντόπιους εξαιρετικά υπερήφανους για το ότι ένα δικό τους πατροπαράδοτο προϊόν το πίνουν άνθρωποι σε μακρινές χώρες.

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ταραβήρας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευάγγελος Κουλίνος.

Ηχοληψία: Θάνος Πέτρου.

Post Production: Γιώργος Αλεφάντης.

Παραγωγή:  SEE – Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών για λογαριασμό της ΕΡΤ Α.Ε.