ΕΡΤ2 – «Η ιστορία του Θεού» με τον Μόργκαν Φρίμαν 11-17.04.2020

ΕΡΤ2 – «Η ιστορία του Θεού» με τον Μόργκαν Φρίμαν 11-17.04.2020

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Η ιστορία του Θεού»
(The Story of God)

Όλα τα επεισόδια του πρώτου και του δεύτερου κύκλου της νέας εκπληκτικής σειράς ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του Θεού» (The Story of God), παραγωγής ΗΠΑ 2016-2017, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν –σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση– οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, από το Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020, στις 17:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ με οικοδεσπότη τον Μόργκαν Φρίμαν, παραγωγής ΗΠΑ (National Geographic) 2016-2017.

O βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν με την κάμερα της εκπομπής, διεξάγει μια έρευνα για να ανακαλύψει πώς αντιλαμβάνονται οι περισσότερες θρησκείες τη ζωή μετά θάνατον και πώς ορίζεται η πράξη της δημιουργίας, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις σε διάφορα μεγάλα ερωτήματα που προβληματίζουν όλη την ανθρωπότητα.

Πρόκειται για μια επική σειρά που εξετάζει πώς η θρησκεία έπαιξε το δικό της ρόλο στην Ιστορία του κόσμου και πώς συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας καθημερινά, ανεξάρτητα από το Θεό που πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε.

Ο Μόργκαν Φρίμαν ταξιδεύει σε κάποιες από τις ιερότερες πόλεις του κόσμου, από τις Πυραμίδες μέχρι το ιερό δέντρο του Βούδα και τα χαλάσματα του Θόλου του Βράχου στην Ιερουσαλήμ.

Συναντά ανθρώπους με διαφορετικά πιστεύω και συζητεί με θρησκευτικούς ηγέτες, επιστήμονες, ιστορικούς και αρχαιολόγους σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πώς εξελίσσεται η θρησκεία και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας που συνεχώς αλλάζει και ταυτόχρονα τον τρόπο που η θρησκεία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Προσπαθεί να βρει τις απαντήσεις σε ερωτήματα που προβλημάτισαν, τρομοκράτησαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς από την πρώτη στιγμή, όπως η δημιουργία του κόσμου και η πίστη ότι ο κόσμος θα καταστραφεί την ημέρα της Αποκάλυψης.

Αυτή η εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει σε χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Θεολογίας. Ταυτόχρονα, αποτελεί και προσωπική αναζήτηση του Μόργκαν Φρίμαν μέσα από συζητήσεις με σαμάνους, ιερείς, ιμάμηδες και πιστούς, προκειμένου να ανακαλύψει τι σημαίνει Θεός για όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας και να δείξει ότι, παρά τις όποιες εμφανείς διαφορές μας, τα πιστεύω μας έχουν πολύ περισσότερα κοινά από όσα μπορούμε να φανταστούμε.

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο του Λαζάρου 11 Απριλίου 2020, στις 17:00
(Α΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 1ο: «Πέρα από το θάνατο»
(Beyond Death)

Με την κάμερα της εκπομπής, ο Μόργκαν Φρίμαν ερευνά πώς οι διάφορες θρησκείες του παρελθόντος και του παρόντος απαντούν στο ερώτημα: Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;

(Α΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 2ο: «Αποκάλυψη»
(Apocalypse)

Ο Μόργκαν Φρίμαν διερευνά πώς διάφορες θρησκευτικές παραδόσεις προβλέπουν το Τέλος του Κόσμου.

Ταξιδεύει στην έρημο, όπου μελετά τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, και επισκέπτεται τη Ρώμη όπου προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το Χάραγμα του Θηρίου: τον αριθμό 666.

Έπειτα από μία συνεδρία διαλογισμού μ’ έναν από τις ιερότερες μορφές του Βουδισμού, ο Φρίμαν αρχίζει να επαναπροσδιορίζει την οπτική του.

Κι αν η Αποκάλυψη δεν είναι ένα λουτρό αίματος όλης της ανθρωπότητας, αλλά μια αλλαγή πνευματικών προτύπων;

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή των Βαΐων 12 Απριλίου 2020, στις 17:00
(Α΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 3ο: «Δημιουργία»
(Creation)

Ο Μόργκαν Φρίμαν ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη με το ερώτημα: «Από πού προερχόμαστε;». Τι συνέβη «εν αρχή»; Δημιουργηθήκαμε κατ’ ομοίωση του Θεού ή μήπως είμαστε το αποτέλεσμα 13,8 εκατομμυρίων ετών εξέλιξης;

Συναντά εκπροσώπους του Πάπα στο Βατικανό, συμμετέχει στις ιερές τελετές των Ναβάχο στο Νέο Μεξικό και αναζητεί απαντήσεις στον Κήπο της Εδέμ στην Ιερουσαλήμ.

(Α΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 4ο: «Ποιος είναι ο Θεός;»
(Who Is God?)

Ποιος είναι ο Θεός; Ο Μόργκαν Φρίμαν προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος και πώς είναι ο Θεός, καθώς και πώς εμπλέκεται στην εξέλιξη της Ιστορίας του Ανθρώπου.

Παρακολουθεί την πορεία της εξέλιξης των θεών, τον τρόπο που παίρνει σάρκα και οστά από τα στοιχεία της Φύσης κι εξελίσσεται από μια πανταχού παρούσα Δύναμη σ’ ένα Υπέρτατο Ον που ζει μόνο στο μυαλό μας.

Άραγε, ο Θεός είναι απλώς μια ιδέα; Αν είναι έτσι, μπορούμε να αποδείξουμε την παρουσία του Θεού στο μυαλό μας. Μπορεί ο Θεός να κατοικεί μέσα μας, ακόμα και σ’ εκείνους που είναι άθεοι;

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου 2020, στις 17:00
(Α΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 5ο: «Γιατί υπάρχει το κακό;»
(Why Does Evil Exist?)

Από πού έρχεται το κακό; Ο Μόργκαν Φρίμαν αναζητεί τις ρίζες του κακού και την ιδέα που έχουμε γι’ αυτό, καθώς και πώς εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων.

Ο διάβολος υπάρχει; Από τα Τάρταρα της Αρχαίας Αιγύπτου ώς τις σύγχρονες φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο Μόργκαν Φρίμαν ανακαλύπτει ότι το κακό μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από μια υπερφυσική δύναμη. Η γέννηση της θρησκείας μπορεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγκη να ελεγχθεί το κακό.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου 2020, στις 17:00
Επεισόδιο 6ο (τελευταίο Α΄ Κύκλου): «Η δύναμη των θαυμάτων»
(The Power of Miracles)

Συμβαίνουν πράγματι θαύματα; Ο Μόργκαν Φρίμαν θα προσπαθήσει να ανακαλύψει γιατί πιστεύουμε στα θαύματα και πώς αυτά επηρεάζουν την πίστη μας στο Θεό.

Τα θαύματα, πολύ απλά, μπορεί να είναι ασυνήθιστα γεγονότα που επιβάλουμε στο μυαλό μας να τους δώσει σημασία.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Θεός παρεμβαίνει στον κόσμο μας.

Αν ισχύει αυτό, μήπως σημαίνει ότι είμαστε υποχείρια του Θεού, χωρίς ελευθερία επιλογών;

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου 2020, στις 17:00
(B΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 1ο: «Ο Εκλεκτός»
(The Chosen One)

Σχεδόν σε κάθε θρησκεία υπάρχει κάποια μορφή που θεωρείται ο Εκλεκτός του Θεού.

Οι μουσουλμάνοι έχουν τον Μωάμεθ, οι χριστιανοί έχουν τον Ιησού, οι Εβραίοι έχουν τον Αβραάμ και τον Μωυσή.

Ποια ανάγκη καλύπτουν αυτοί οι Εκλεκτοί και πώς καθοδηγούν στα ζητήματα πίστης;

Ο Μόργκαν Φρίμαν αναζητεί τους «εκλεκτούς» των ημερών μας, όπως το αγόρι από την Αμερική που θεωρείται η ενσάρκωση Βουδιστή Λάμα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, στις 17:00
(B΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 2ο: «Ο Παράδεισος και η Κόλαση»
(Heaven and Hell)

Τι είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση; Μας περιμένουν, άραγε, στη μετά θάνατον ζωή ή μήπως είναι εδώ και τώρα;

Ο Μόργκαν Φρίμαν αποκαλύπτει πώς έχει αλλάξει ο τρόπος της ζωής μας. Χιλιάδες χρόνια, άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και πιστεύω προσπαθούν να λύσουν αυτόν τον γρίφο.

Ο Μόργκαν Φρίμαν προσπαθεί να ανακαλύψει πώς αυτά τα μέρη -που κανένας δεν έχει δει- έχουν καταφέρει να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής μας.

Κατεβαίνει στα Τάρταρα των αρχαίων αυτόχθονων κατοίκων της Αμερικής, ερευνά φαινόμενα εξορκισμών, καθώς και το χάρισμα της «γλωσσολαλιάς» και συναντά μια γυναίκα που πιστεύει ότι έχει δει τον Παράδεισο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου 2020, στις 17:00

Επεισόδιο 3ο (τελευταίο Β΄ Κύκλου): «Αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού»

(Proof of God)

Ο Μόργκαν Φρίμαν διερευνά εάν πρέπει να αποκόψουμε τον Θεό από τον σύγχρονο τρόπο ζωής ή εάν υπάρχουν ακόμα στιγμές που Εκείνος κάνει αισθητή την παρουσία του.

Ο Μόργκαν Φρίμαν συναντά έναν άνθρωπο που ένιωσε την παρουσία του Θεού στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μαθαίνει ότι οι μουσουλμάνοι άκουσαν τη φωνή του Θεού στο Κοράνι, να έρχεται μέσα από μια φυλή που όπως πιστεύουν τα μέλη της μπορεί να διοχετεύσει τις θεραπευτικές δυνάμεις του Θείου.

Στη συνέχεια, συναντά έναν φυσικό, ο οποίος πιστεύει ότι η επιστήμη θα τον οδηγήσει στο Θεό.