«Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος»
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου 2020, στη 01:30
Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ελένη Αλεξανδράκη.
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.
Παραγωγή: Blackbird Productions.
Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, ΕΚΚ.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Ευθυμιόπουλος.
Μοντάζ: Νίκος Πάστρας.
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης.
Συνεργάτες παραγωγής: Μάρω Βασιλειάδου, Δημήτρης Μπαξεβανίδης.
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Καλαράς.
Α΄ βοηθοί κάμερας: Ιβαν Βουντίδης, Πέτρος Γκορίτσας.
Β΄ βοηθοί κάμερας: Αίγλη Δράκου, Μανώλης Περίκος.
Ήχος: Χρήστος Παπαδόπουλος.
Βοηθοί ηχολήπτη: Άρης Παυλίδης, Ανδρέας Κίττου.
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ράνια Φουκαράκη.
Ενδυματολογική επιμέλεια: Δέσποινα Χειμώνα.
Ηλεκτρολόγος: Γιάννης Μαραγκουδάκης.
SFX on shot: Μιχάλης Σαμιώτης.
Μακενίστας: Γιώργος Ρήγας.
Διάρκεια: 92΄
Στο ντοκιμαντέρ «Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος», η δημιουργός Ελένη Αλεξανδράκη σκύβει πάνω από τη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες διανοητές και συνθέτει το πορτρέτο του φίλου της μέσα από το έργο του και τις μαρτυρίες των ανθρώπων που τον γνώρισαν, τον κατανόησαν, τον θαύμασαν και τον αγάπησαν. Το τρυφερό, συγκινητικό και αναλυτικό αυτό εγχείρημα είναι μια διαφωτιστική εμπειρία για τα βιώματα και τα θέματα που διαπότισαν το έργο, τη ζωή, τη σκέψη και την ψυχή του Κωστή Παπαγιώργη.
Η λίστα των ανθρώπων που μοιράστηκαν τον δικό τους Κωστή Παπαγιώργη με την κάμερα είναι μεγάλη.
Φίλοι και συγγενείς του, η γυναίκα του, Ράνια Σταθοπούλου, άνθρωποι των Γραμμάτων, καλλιτέχνες ακόμα και απλοί βιοπαλαιστές που σχετίζονταν μαζί του αποτέλεσαν τη σύνθεση που χρωμάτισε το πορτρέτο αυτή της συνταρακτικής προσωπικότητας.
«Είναι απίστευτο πόση αγάπη ένιωσα να ξεχειλίζει απ’ όλους για τον Κωστή, ακόμα κι αν είχαν να πουν αιχμηρά πράγματα για έναν τόσο σύνθετο άνθρωπο. Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου και νιώθω τιμή που συμμετέχουν στην ταινία μου», σχολιάζει η δημιουργός.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που μίλησαν από καρδιάς στο ντοκιμαντέρ, η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, οι ποιητές Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Γκανάς, ο εκδότης Θανάσης Καστανιώτης, ο δημοσιογράφος Νίκος Φελέκης, ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος και ο δοκιμιογράφος και ποιητής Αντώνης Ζέρβας.
Η ταινία βραβεύτηκε το Μάρτιο του 2018 κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου), με το εξής σκεπτικό: «Πρόκειται για το μεγάλης κινηματογραφικής ακρίβειας πορτρέτο ενός μοναχικού ανθρώπου και σύγχρονου φιλοσόφου, το οποίο κινείται μακριά από την αγιογραφία. Το φιλμ πετυχαίνει μια εξαιρετική αντιστοίχιση του θέματος με το όλον του σινεμά, εισάγοντας ταυτόχρονα στιβαρούς μυθοπλαστικούς άξονες. Η σκηνοθετική αρτιότητα της Ελένης Αλεξανδράκη συνθέτει όλα τα παραπάνω σε μια ιδιαίτερα απολαυστική ταινία».
Δύο φωνές και μια μελωδία: Δύο ηθοποιοί, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Αργύρης Πανταζάρας, διαβάζουν τα κείμενα του Παπαγιώργη και γίνονται οι δύο φωνές του, οι δύο όψεις του. «Ο Ακύλλας, που είναι από παλιά λάτρης του Παπαγιώργη, το απόλαυσε πραγματικά και αποδίδει με την ωραία φωνή του τα αποσπάσματα από τα βιβλία, όπως ακριβώς θα το ήθελα και ο Αργύρης, που δεν τον ήξερε πριν, κατάφερε να καταλάβει και να μεταφέρει τα πρωτοπρόσωπα κείμενά του με μεγάλη επιτυχία κατά τη γνώμη μου. “Guest star” η Μαρία Πανουργιά εμφανίζεται σε σημεία, “εικονογραφώντας” κάποια από τα αποσπάσματα του κειμένου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελένη Αλεξανδράκη.
Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Νίκος Ξυδάκης, επίσης φίλος του Παπαγιώργη. Ο συνθέτης είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να γράψει μουσική πάνω στη μουσική και τον ρυθμό του λόγου που διατρέχει την ταινία, καθώς ήταν στις προθέσεις της δημιουργού σε συνεργασία με τον Διονύση Ευθυμιόπουλο, που έκανε τη φωτογραφία, και τον Νίκο Πάστρα, που έκανε το μοντάζ, ο λόγος και οι εικόνες να έχουν μια μουσική αλληλουχία.