ΕΡΤ2 – «Μονόγραμμα» (Αλλαγή θέματος) | Πέμπτη 22.12.2022

ΕΡΤ2 – «Μονόγραμμα» (Αλλαγή θέματος) | Πέμπτη 22.12.2022

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι στην ΕΡΤ2, την Πέμπτη 22/12/2022, στις 20:00, στην εκπομπή «ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ» θα μεταδοθεί σε επανάληψη το επεισόδιο με θέμα τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. 

 «Κωνσταντίνος Δασκαλάκης» (καθηγητής ΜΙΤ)

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ένα από τα λαμπρότερα μυαλά της νέας γενιάς, συστήνεται στο «Μονόγραμμα». Είναι καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Ο νεαρός αυτός Έλληνας σε ηλικία μόλις 27 ετών κατάφερε να λύσει έναν μαθηματικό γρίφο του Νας (Nash), τον οποίο εκατομμύρια μαθηματικοί απ’ όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να τον λύσουν επί 60 χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.

Γεννήθηκε το 1981 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έχει κρητικές ρίζες και από τους δύο γονείς και τις διακοπές του πάντα τις περνούσε στην Κρήτη. Τελείωσε τη Βαρβάκειο με 20 στρογγυλό.

Ο πατέρας του μαθηματικός και η μητέρα του φιλόλογος, που τον μύησε στο θέατρο, στο σινεμά και στη λογοτεχνία.

Θυμάται τα παιδικά του χρόνια να είναι γεμάτα πάθος για γνώση και ανακάλυψη.

Στις τρεις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, ο σύλλογος γονέων είχε κάνει μία συνεργασία για ένα εξωσχολικό μάθημα σε Πληροφορική και σε Προγραμματισμό. Εκεί άρχισε να τον ιντριγκάρει ο προγραμματισμός του υπολογιστή.

Αρχικά ήθελε να γίνει πιλότος, αεροναυπηγός, μαθηματικός, ενώ φλέρταρε και με τη Γλωσσολογία. Τελικά αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ με το πτυχίο του να γράφει βαθμό 9,98!

Ακολουθούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Μπέρκλεϊ, (PhD) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής.

Το διδακτορικό του ήταν για την υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Nash.

Η ισορροπία Nash είναι ένα εργαλείο της θεωρίας παιγνίων, το οποίο επιτρέπει στον μελετητή να εξηγήσει μία στρατηγική συμπεριφορά, την οποία βλέπει να έχουν στρατηγικοί παίκτες σε ένα παιχνίδι ή σε μία άλλου τύπου σύγκρουση ή σε μία κοινωνική αλληλεπίδραση.

«Η γνώση είναι μία, στην οποία όταν φτάνεις, τελειώνει ένας δρόμος. Και είναι συνήθως ένας δρόμος που εμπεριέχει πολύ κόπο και πολύ πόνο και πολλή σκέψη και πολύ προσπάθεια», λέει.

Εδώ και δέκα και πλέον χρόνια είναι καθηγητής στη Βοστόνη στο ΜΙΤ, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστημών των Υπολογιστών.

Το 2009 λύνει τον Γρίφος Νας, έναν γρίφο Πληροφορικής άλυτο από το 1950.

Πώς τον έλυσε; τυχαία! Όταν… κράσαρε ο υπολογιστής του ένιωσε «πως ήρθε σε επαφή, με μια αρμονία στο σύμπαν…».

Με την επίλυση αυτού του γρίφου, θα μπορούσε να προβλεφθεί το τι γίνεται όταν πολλοί άνθρωποι ή οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα, τη στιγμή που η απόφαση του καθενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων.

Τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται με προβλήματα στα θεμέλια της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής εκμάθησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να λύσει ένα πολύ ενδιαφέρον επιστημονικά πρόβλημα, που έχει να κάνει με το πώς θα εφοδιάσουν τα υπολογιστικά συστήματα με την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους και να λαμβάνουν αποφάσεις.

«Ο τελικός στόχος είναι οι νοήμονες μηχανές, οι νοητικές τους λειτουργίες, να είναι ανταγωνιστικές με αυτές του ανθρώπου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αντιγράψουμε τον ανθρώπινο νου… Τα δυστοπικά σενάρια, για τα οποία μιλάνε τα ΜΜΕ πολλές φορές, ότι οι μηχανές θα μας καταλάβουν σε πέντε-δέκα χρόνια δεν πρόκειται να συμβούν σύντομα. Θα βλέπουμε σιγά-σιγά, έξυπνους αλγόριθμους να μπαίνουν και να βελτιώνουν τις παραγωγικές μας διαδικασίες σε διάφορους τομείς, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα», λέει.

Το 2018 διακρίθηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Περικλής Κ. Ασπρούλιας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος
Μοντάζ: Βαγγέλης Βασιλάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης