ΕΡΤ2 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «Εκπαίδευση, Υγεία, Κοινωνικές Δομές» 23.06.2019

ΕΡΤ2 – ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «Εκπαίδευση, Υγεία, Κοινωνικές Δομές» 23.06.2019

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Οι δρόμοι της ανάπτυξης»
Με τον Θάνο Δεσποτόπουλο

Η νέα ειδησεογραφική και ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ2, «Οι δρόμοι της ανάπτυξης», παραγωγής 2019, είναι ένα οδοιπορικό που καταγράφει την πορεία, αλλά και τις δράσεις των έργων υποδομής που επενδύονται στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, με τα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία του Εταιρικού Συμφώνου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η εκπομπή αποτυπώνει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος και, ανά περίπτωση, τα στάδια υλοποίησης του εκάστοτε έργου.

Ωστόσο, παράλληλα αναζητεί, τεκμηριωμένη απάντηση σε εκείνες τις συνθήκες διαβίωσης που προάγουν την κοινωνία των πολιτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Με συνεντεύξεις από στελεχιακό επιστημονικό και εποπτικό δυναμικό, αλλά και επικαιροποιημένο αρχειακό οπτικό υλικό, εξιστορεί τα στάδια υλοποίησης του κάθε επιχειρησιακού έργου, στους τομείς: της οικονομίας, του πολιτισμού, της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, της τοπικής μονάδας υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι δρόμοι της Ανάπτυξης» οδηγούν τον τηλεθεατή σε ένα περιεχόμενο που υποδεικνύει ότι η πράξη είναι αποτελεσματική όταν είναι λειτουργική.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 23 Ιουνίου 2019, στις 13:00
Επεισόδιο 12ο: «Εκπαίδευση, Υγεία, Κοινωνικές Δομές»

Η εκπομπή παρουσιάζει τις σημαντικότερες κοινωνικές καινοτομίες που εισήγαγε και χρηματοδοτικά στηρίζει και συμμετέχει το επιχειρησιακό ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο ΕΣΠΑ, με δράσεις όπως:

-Την ίδρυση ΚΕΣΠΕΜ (Κέντρων Στήριξης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων) που προάγουν την ενισχυτική διδασκαλία, την επιμόρφωση, την εμψύχωση και την εκπαίδευση παιδιών από τις Μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες για πολλά χρόνια είχαν απομονωθεί και αποκλεισθεί.

-Το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου διαμέσου ενός πρωτοπόρου έργου, πρόκειται άμεσα να αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη της Βορείου Ελλάδος.

-Τις δομές πρόληψης και φροντίδας υγείας για την τοπική κοινότητα (ΤΟΜΥ), της πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης του Συστήματος Υγείας.

-Τη μεταφορά τεχνολογίας, ώστε -αξιοποιώντας τα αποτελέσματα που έφεραν τα ερευνητικά προγράμματα- να παρασχεθούν στον πολίτη και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και τις ομάδες τρίτης ηλικίας, καινοτόμα προγράμματα τα οποία εξυπηρετούν και διευκολύνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες (προγράμματα τεχνολογίας CAPTAIN για ηλικιωμένα άτομα).

-Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ΘΕΤΙΣ που έχει σαν παραδοχή, ότι φιλοσοφία ανάπτυξης σε προνοιακές δομές σημαίνει άρση του κοινωνικού αποκλεισμού. Παρέχει υπηρεσίες φροντίδας και κλειστής περίθαλψης σε άτομα με αναπηρία, λειτουργικής, κοινωνικής και επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης, αλλά και δομές αποασυλοποίησης, και πρόληψης ολιστικής στήριξης του παιδιού.

Η κάμερα με συνεντεύξεις από τα καθ’ ύλην αρμόδια διοικητικά στελέχη και από ακαδημαϊκούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, εμψυχωτές, επιστημονικούς υπεύθυνους και συντονιστές κοινωνικών δομών και φορέων ερευνά και προβάλλει τις νέες εξελιγμένες κοινωνικές δομές που προάγουν τη σωματική και νοητική υγεία, καθώς αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για το κοινωνικό σύνολο.

Παρουσίαση: Θάνος Δεσποτόπουλος

Σκηνοθεσία – διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κατωμερής

Αρχισυνταξία: Ελένη Καλαπαδοπούλου

Δημοσιογραφική έρευνα – τεκμηρίωση: Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου

Επιμέλεια θεματολογίας: Μαίρη Οικονομίδου

Διεύθυνση παραγωγής: Ελευθερία Γορανίτη

Ηχολήπτης: Φώτης Φωτιάδης

Οπεραπέρ / ENG: Γιάννης Κάσσης

Τεχνική επεξεργασία: RGB Studios

Μοντάζ-μιξάζ: Χάρης Μαυροφοράκης, Βασίλης Κουμούλας

Βοηθός σκηνοθέτης: Ελένη Κατωμερή

Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Θεοδωράκης, Τιμολέων – Δημήτρης Χατζηιωάννου

Μακιγιάζ: Μάγδα Δήμου

Βοηθός διεύθυνσης παραγωγής: Δημήτρης Καλαπαδόπουλος

Ενδυματολόγος: Χριστιάννα Κουρή

Τεχνικός γενικών καθηκόντων: Γιώργος Ζορμπάς

Εκτέλεση παραγωγής: walkersinthesky

Παραγωγή: ΕΡΤ 2019