ΕΡΤ2 – «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών»  14.10.2019

ΕΡΤ2 – «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών»  14.10.2019

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» 
Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στις 23:10

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018.

Σκηνοθεσία: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Γιάννης Ξύδας.

Έρευνα-σενάριο: Γιάννης Ξύδας.

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός.

Διεύθυνση φωτογραφίας-μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός.

Ηχοληψία-μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας.

Πρωτότυπη μουσική: drog_A_tek.

Κάμερα: Ξενοφώντας Βαρδαρός, Χρήστος Πανάγος.

Μετάφραση-υποτιτλισμός: Ηλίας Διάμεσης.

Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Μηναΐδης.

Υπεύθυνη επικοινωνίας-απομαγνητοφωνήσεις: Σέβη Σαλαγιάννη.

Παραγωγή: Ομάδα Συλλογική Μνήμη.

Διάρκεια: 72΄

Υπόθεση: Ένα ντοκιμαντέρ για την ΕΑΜική Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής στην Αθήνα (’41-’44).

Δεκατέσσερις αφηγήσεις. Δεκατέσσερις ιστορίες. Ένας λαός ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ένα ντοκιμαντέρ για τη συλλογική μνήμη.

Με αφετηρία τις μαρτυρίες ανθρώπων που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ρίξει φως σε γνωστές και άγνωστες ιστορίες του αγώνα τους, όπως αυτές διαδραματίστηκαν μέσα στις συνοικίες της Αθήνας.

Από την περίοδο του λιμού του ’41-’42, τα συσσίτια των λαϊκών επιτροπών και της Εθνικής Αλληλεγγύης, τις μεγαλειώδεις πορείες ενάντια στην επιστράτευση και την κάθοδο των Βουλγάρων, τις μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στις συνοικίες, την ίδρυση του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, τις παράνομες προκηρύξεις και τα συνθήματα της ΕΠΟΝ στους τοίχους μέχρι την Απελευθέρωση της Αθήνας, οι πρωταγωνιστές συνθέτουν ένα μωσαϊκό εμπειριών, αγώνων και προσδοκιών για το πώς επέλεξαν να συγκρουστούν με την ηττοπάθεια και τη συνεργασία με τον ναζισμό-φασισμό.

Οι προσωπικές ιστορίες «δένουν» με σπάνιο αρχειακό υλικό, πρωτότυπη μουσική των drog_A_tek και πλάνα του σήμερα μέσα από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τις συνοικίες της Αθήνας.

 «…στου πολέμου την αντάρα όλοι μας αδελφωμένοι, είμαστε φωτιά που λάμπει μες στη γη τη ρημαγμένη… κι απ’ της νιότης μας την φλόγα θε να λάμψουν όλα γύρω, γιατί έλαχε στη νιότη της ελευθεριάς ο κλήρος.» (αντιστασιακό τραγούδι της εποχής).

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν (με αλφαβητική σειρά) οι: Δημήτρης Βαλιμίτης, Μαρία Βοσκοπούλου-Κουβά, Στέλιος Ζαμάνος, Μάνος Ζαχαρίας, Γιώργος Κατιμερτζής, Κώστας Μαραγκουδάκης, Νίκος Μπαλάνος, Ζάχος Νικηφοράκης, Έλλη Νικολάου, Βαγγέλης Ντερμιτζόγλου, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ζωή Πετροπούλου, Νίκος Σφακιανάκης, Ελένη Σαββατιανού.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.