ΕΡΤ2: «Στα Άκρα» με τη Βίκυ Φλέσσα – Αφιέρωμα στο Πολεμικό Ναυτικό...

ΕΡΤ2: «Στα Άκρα» με τη Βίκυ Φλέσσα – Αφιέρωμα στο Πολεμικό Ναυτικό 16.12.2020

ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ
ΣΤΑ ΑΚΡΑ
Με τη Βίκυ Φλέσσα
Αφιέρωμα στο Πολεμικό Ναυτικό
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, στις 20:00 

Η εκπομπή της ΕΡΤ2, «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», με τη Βίκυ Φλέσσα, συνεχίζει την παρουσίαση αφιερωμάτων στην άμυνα της χώρας και στους «φρουρούς της πατρίδας μας». Ειδικότερα, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020, στις 8 το βράδυ, η εκπομπή είναι αφιερωμένη στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», καθώς και του αντιτορπιλικού «Βέλος», Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, μας εξιστορεί τα κατορθώματα της ναυτοσύνης των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς, εξάλλου, μας παραδίδεται από τον ίδιο τον ιστορικό Θουκυδίδη διά στόματος του Περικλέους στην πρώτη από τις δημηγορίες του ότι «Μέγα τὸ τῆς θαλάσσης κράτος», φράση η οποία αναγράφεται και σήμερα στον θυρεό του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος

Επίσης, ο αρχιπλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος μάς ξεναγεί στο «Αβέρωφ», ενώ και ως κυβερνήτης επί 3 έτη του υποβρυχίου «Ωκεανός» μάς μιλά για τα ψυχικά αποθέματα, που απαιτεί η εθελοντική ένταξη στα υποβρύχια και εύχεται δύναμη και κουράγιο στους νέους και στις νέες, που περιπολούν για την ασφάλειά μας στον βυθό του Αιγαίου.

Δρ. Κωνσταντίνος Τασσάς

Την άγνωστη ιστορία του αντιτορπιλικού «Αδρίας», το οποίο τον Οκτώβριο του 1943 κόπηκε στα δύο, αφότου προσέκρουσε σε επιθαλάσσια γερμανική νάρκη έξω από την Κάλυμνο, μας διηγείται «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» ο υιός του επιζώντος -τότε- ναύτη Γεωργίου Τασσά, δρ Κωνσταντίνος Τασσάς, πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος. Όπως εξιστορεί και στο βιβλίο, που έγραψε για τον πατέρα του ο δρ Κ. Τασσάς υπό τον τίτλο «Ο τελευταίος ήρωας του θρυλικού αντιτορπιλικού “Αδρίας” L-67», η ζωή του Γιώργου Τασσά ήταν μία οδύσσεια, με στόχο η  «Ιθάκη» του να είναι η τήρηση της υπόσχεσης, που έδωσε ο μικρός τότε Γιώργος προς τον θείο του, τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικό, φίλο του Αλβέρτου Αϊνστάιν, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, να γίνει ένας χρήσιμος και μορφωμένος άνθρωπος.

Στην εκπομπή συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος εξαίρει το ελεύθερο και δημοκρατικό φρόνημα του αειμνήστου Γεωργίου Τασσά, με τον οποίον διατηρούσε φιλικές σχέσεις ενόσω ευρισκόταν εν ζωή, θυμίζει ότι ο Γ. Τασσάς βοήθησε στη φυγάδευση Ελλήνων επιστημόνων και διανοητών προς τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 1945 με το πλοίο «Ματαρόα», που έφτασε έως τον Τάραντα της Ιταλίας, καταλήγοντας ότι -κατά τη γνώμη του και πάνω από τα ηρωικά κατορθώματα- η πλέον κομβική στιγμή αυτού του πολυτάραχου βίου του ήρωα Γεωργίου Τασσά ήταν τελικά η συνάντηση με τη σύζυγό του Ελένη, με την οποία πορεύτηκαν μαζί όλα τα χρόνια της τρικυμισμένης τους ζωής.

 

Παρουσίαση-αρχισυνταξία-δημοσιογραφική επιμέλεια: Βίκυ Φλέσσα.

Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

Σκηνογραφία: Άρης Γεωργακόπουλος.

Motion graphics: Τέρρυ Πολίτης.

Μουσική σήματος: Στρατής Σοφιανός.

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου.