ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 08.12.2019

ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 08.12.2019

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Σταθμός Μέγαρο»
Με τον Χρίστο Παπαγεωργίου

Εκπομπή που πραγματεύεται την πολύπλευρη παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα.

Ένας σταθμός πολιτισμού που, με σεβασμό στο κοινό του, προσελκύει την Τέχνη, την κλασική μουσική, την όπερα.

Είναι πάντα μπροστά σε κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Στο χορό, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές τέχνες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Σκοπός της εκπομπής είναι η προσέλκυση κοινού ευρύτερα, παρουσιάζοντας ό,τι συμβαίνει στον εμβληματικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει την εκπομπή με τον δικό του τρόπο μέσα από τις νότες του πιάνου, παίζοντας κλασικά αριστουργήματα, καθώς και δικές του συνθέσεις.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30

Εκπομπή 9η: «“Ο Λουκιανός των παιδιών”, “Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα”, “Ο μαινόμενος Ορλάνδος”»

Τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη δεν γνωρίζουν ηλικίες. Κατοικούν το ίδιο καλά στον κόσμο των σημερινών παιδιών και στις παρέες των μεγάλων.

Ο όμορφος καουμπόι από την Κυψέλη, με όπλο τη μουσική του, στόχευσε στα πιο τρυφερά μας συναισθήματα και εγκαταστάθηκε για πάντα στην καρδιά μας.

Η Άννα Βαγενά σκηνοθετεί τον «Λουκιανό των παιδιών», ανεβάζοντας στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών μια απίθανη καλλιτεχνική παρέα, που ερμηνεύει τραγούδια από το «Αχ, πατρίδα μου γλυκιά» και τα θεατρικά «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά», «Βάσος και Βιβή», «Φίνο Ριριλίνο» και το «Όνειρο του σκιάχτρου». Για «παιδιά» κάθε ηλικίας!

Για την παράσταση αυτή, που ανεβαίνει το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, η Άννα Βαγενά μιλά στην εκπομπή και στον Χρίστο Παπαγεωργίου.

– «Ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα». Η Έκθεση Σκαλκώτα στο Μέγαρο Μουσικής αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων του Έτους Σκαλκώτα, που γιορτάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατο του συνθέτη. Διοργανώνεται από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και τη Μουσική του Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία από φέτος έχει την ευθύνη φύλαξης αλλά και αξιοποίησης του σπάνιου αυτού Αρχείου, το οποίο παρουσιάζει στο κοινό, δίνοντάς του την ευκαιρία να ανακαλύψει για πρώτη φορά τα επί χρόνια κρυμμένα τεκμήρια που αφορούν στη ζωή και στο έργο του συνθέτη.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει ώς τις 31 Ιανουαρίου 2020, μιλούν στην εκπομπή η Βάλια Βράκα (υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής), η Ανδρομάχη Γκαζή (μουσειολόγος) και η Ερατώ Κουτσουδάκη (αρχιτέκτων-μουσειολόγος).

Για τον «Μαινόμενο Ορλάνδο», την όπερα σε τρεις πράξεις του Αντόνιο Βιβάλντι, η οποία παρουσιάζεται στο Μέγαρο την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, σε συναυλιακή μορφή και με ελληνικούς υπέρτιτλους, μιλά στην εκπομπή ο Γιώργος Πέτρου, ο οποίος έχει και τη μουσική διεύθυνση της παράστασης.

Οι Μουσικοί της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής).

Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου.
Αρχισυνταξία: Μαρία Γιαμούκη.
Διεύθυνση παραγωγής: Εύη Γάτου.
Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή.
Συμπαραγωγός: Pangolin Entertaintment.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.