ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 24.11.2019

ΕΡΤ2 – «Σταθμός Μέγαρο» 24.11.2019

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ
«Σταθμός Μέγαρο»
Με τον Χρίστο Παπαγεωργίου

Εκπομπή που πραγματεύεται την πολύπλευρη παρουσία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα.

Ένας σταθμός πολιτισμού που, με σεβασμό στο κοινό του, προσελκύει την Τέχνη, την κλασική μουσική, την όπερα.

Είναι πάντα μπροστά σε κορυφαίες εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας. Στο χορό, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις εικαστικές τέχνες και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Σκοπός της εκπομπής είναι η προσέλκυση κοινού ευρύτερα, παρουσιάζοντας ό,τι συμβαίνει στον εμβληματικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου παρουσιάζει την εκπομπή με τον δικό του τρόπο μέσα από τις νότες του πιάνου, παίζοντας κλασικά αριστουργήματα, καθώς και δικές του συνθέσεις.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, στις 11:30

Εκπομπή 7η: «“Inferno – Στην Κόλαση του Δάντη”, “Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου”, Γκαλά Όπερας αφιερωμένο στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη (Α΄ Μέρος)»

Στη συγκεκριμένη εκπομπή, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής θέματα, τα οποία αφορούν σε παραστάσεις που ανεβαίνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

– Στο πλαίσιο της μουσικής παράστασης  «Inferno – Στην Κόλαση του Δάντη», την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιείται η διάλεξη «Inferno – Ο Δάντης και η μουσική». Το ζήτημα της μουσικής στην «Κόλαση» του Δάντη, αλλά και το ευρύτερο μουσικό υπόβαθρο της εποχής με τις σχετικές αναφορές και προεκτάσεις του επιχειρεί να αναλύσει η παρούσα διάλεξη, με παράλληλη παρουσίαση ζωντανών μουσικών παραδειγμάτων σε όργανα της εποχής. Ο εισηγητής της παράστασης «Inferno», Δημήτρης Κούντουρας, και ο ηθοποιός Τηλέμαχος Κρεβάικας, καλεσμένοι στην εκπομπή, αναλύουν στον Χρίστο Παπαγεωργίου το σκεπτικό και το περιεχόμενο της παράστασης, που ανεβαίνει 28, 29 και 30 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

– Από τη Νέα Υόρκη στο Βερολίνο και στην Αθήνα του Μεσοπολέμου, η χορευτική τζαζ αφήνει έντονο το αποτύπωμά της στα πιανιστικά έργα συνθετών λόγιας μουσικής, και κυρίως του Νίκου Σκαλκώτα. Η Λορέντα Ράμου, πολύπλευρη καλλιτέχνις με απρόσμενες ερμηνείες και αντισυμβατική έκφραση, θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες πιανίστριες σύγχρονης μουσικής της νεότερης γενιάς. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από τον Μπαχ και τον Μότσαρτ ώς τον 21ο αιώνα, με έμφαση στην προβολή των σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Στην εκπομπή, παίζει πιάνο και μιλά στον Χρίστο Παπαγεωργίου για την παράσταση «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου», που ανεβαίνει την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

– Στις 21 Δεκεμβρίου 2019 συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, ο οποίος εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την 1η Δεκεμβρίου 2019, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», το Σωματείο Υποτροφίες Μαρία Κάλλας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνδιοργανώνουν Γκαλά Όπερας στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη, τιμώντας τη μοναδική προσφορά του στην Τέχνη και στον πολιτισμό.

Πέντε εκλεκτοί Έλληνες καλλιτέχνες, η υψίφωνος Χριστίνα Πουλίτση, η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, ερμηνεύουν αγαπημένες άριες, ντουέτα και σύνολα από όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Μπελίνι, Ντονιτσέτι και Βέρντι, σε σύμπραξη με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου.

Η εκπομπή παρουσιάζει δηλώσεις των «πρωταγωνιστών» αυτής της ιδιαίτερης βραδιάς μνήμης. Συγκεκριμένα, στην εκπομπή μιλούν οι Νίκος Αθηναίος, Χριστίνα Πουλίτση, Άρτεμις Μπόγρη, Χριστόφορος Σταμπόγλης και Γιάννης Χριστόπουλος.

Ακόμη, μιλούν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Μίλτος Λογιάδης, ο διευθυντής του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Τσούχλος και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και προσωπικός φίλος του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, Γιάννης Μαρίνος.

Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου.
Αρχισυνταξία: Μαρία Γιαμούκη.
Διεύθυνση παραγωγής: Εύη Γάτου.
Σκηνοθεσία: Φλώρα Πρησιμιντζή.
Συμπαραγωγός: Pangolin Entertaintment.
Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.