ΕΡΤ2: «Τα πρόσωπα της Ιστορίας» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ σε...

ΕΡΤ2: «Τα πρόσωπα της Ιστορίας» – Νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση | 09-16.10.2023

ΕΡΤ2 – ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 
A′ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Τα πρόσωπα της Ιστορίας»
(The Faces of History)

Ημερομηνίες μετάδοσης: Από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023
έως και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00

Τη νέα εξαιρετική σειρά ντοκιμαντέρ «Τα πρόσωπα της Ιστορίας» (The Faces of History), που παρουσιάζει πώς έμοιαζαν πραγματικά μερικά από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της Ιστορίας, θα παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές στην ΕΡΤ2, καθημερινά από τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 έως και τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 (εκτός του Σαββατοκύριακου)στις 21:00.

Σειρά ντοκιμαντέρ 6 επεισοδίων, παραγωγής Ολλανδίας 2022

Κλεοπάτρα, Ιωάννα της Λωρραίνης, Μάρκο Πόλο, Oυίλιαμ Σαίξπηρ, Μαρία, η μητέρα του Χριστού, Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων, ονόματα γνωστά και οικεία που έχουν αφήσει ανεξίτηλη την κληρονομιά τους ανά τους αιώνες.

Άραγε, πόσο καλά γνωρίζουμε την ιστορία τους; Πώς ήταν το αληθινό τους πρόσωπο;

Μια σειρά ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να μας αποκαλύψει νέα στοιχεία και να μας φέρει πιο κοντά σ’ αυτές τις εμβληματικές φιγούρες.

Χάρη σε εικόνες τρισδιάστατης ανασύνθεσης, θα μπορέσουμε τελικά να ανακαλύψουμε αυτά τα ιστορικά πρόσωπα.
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Τη σειρά παρουσιάζει ο ηθοποιός Ντέρεκ ντε Λιντ (Derek de Lint).

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00
Eπεισόδιο 1ο: «Κλεοπάτρα» 

Η Κλεοπάτρα, βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου, σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής περιόδου.
Ποια ήταν αυτή η οξυδερκής και αφοσιωμένη πολιτικός που μιλούσε επτά γλώσσες, έγραψε βιβλία για την Ιατρική και έκανε φιλοσοφικές συζητήσεις με τους πιο ευφυείς επιστήμονες;
Μολονότι συχνά απεικονίζεται ως μια πολύ όμορφη γυναίκα, σύμφωνα με τα νομίσματα εκείνης της εποχής, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν καθόλου όμορφη.
Ωστόσο, κατάφερε να σαγηνεύσει δύο από τους ισχυρότερους άνδρες της εποχής της, τροφοδοτώντας τη φαντασία για αρκετές δραματικές ιστορίες στον κινηματογράφο και στην όπερα.
Σ’ αυτό το επεισόδιο θα γνωρίσουμε την πραγματική της ζωή και θα δούμε πώς ήταν το αληθινό της πρόσωπο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00
Eπεισόδιο 2ο: «Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων» 

Σ’ αυτό το επεισόδιο ξεκινάμε από την τουρκική πόλη Ντέμρε (πρώην Μύρα), για να αφηγηθούμε την ιστορία του Αγίου Νικολάου.
Είναι ένας σημαντικός άγιος, που κατέχει εξέχουσα θέση στις παραδόσεις όλου του κόσμου και οποίος ενέπνευσε τη φιγούρα του Άι Βασίλη πολλών χωρών.
Σ’ αυτό το επεισόδιο θα γνωρίσουμε την ιστορία του Αγίου Νικολάου ανασυνθέτοντας το αληθινό του πρόσωπο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00
Eπεισόδιο 3ο: «Μαρία, η μητέρα του Χριστού»

Η Μητέρα του Ιησού, η Παρθένος Μαρία ή Μαρία, αποτελεί μέχρι σήμερα ένα σημαντικό θέμα απεικόνισης στην παγκόσμια Ιστορία και Τέχνη.Η πνευματική της σημασία και επιρροή στα βάθη των αιώνων αντικατοπτρίζει την απόλυτη έκφραση της μητρικής
φιγούρας με την ανιδιοτελή αγάπη και αφοσίωση και την καθιστά πρότυπο πίστης και αρετής.
Ωστόσο, τι γνωρίζουμε για τη ζωή της;
Ποιο ήταν το αληθινό της πρόσωπο;

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00
Eπεισόδιο 4ο: «Μάρκο Πόλο» 

Ο Μάρκο Πόλο ήταν Βενετός έμπορος και εξερευνητής. Από το 1271 έως το 1295 ταξίδεψε με τον πατέρα του Νικολό και τον θείο του Μαφέο σε άγνωστους μέχρι τότε για την Ευρώπη προορισμούς, όπως η Περσία, η Κίνα και η Ινδία.
Όταν βρέθηκε στη φυλακή, ο συγκρατούμενός του κατέγραψε τις περιπέτειές του στην Άπω Ανατολή σε ένα βιβλίο που επηρέασε και άλλους εξερευνητές, όπως τον Χριστόφορο Κολόμβο, αν και επί αιώνες υπήρχαν αμφιβολίες για πολλές από τις ιστορίες του. Κατανοώντας τη ζωή του και μιλώντας με επιστήμονες, μπορούμε πλέον να δούμε το αληθινό πρόσωπο αυτού του σπουδαίου εξερευνητή.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00
Eπεισόδιο 5ο: «Ιωάννα της Λωρραίνης»

Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι μια Γαλλίδα χωριατοπούλα θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στον πόλεμο μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, τον αποκαλούμενο «Εκατονταετή Πόλεμο».
Η Ιωάννα της Λωρραίνης ήταν μόλις δεκατριών ετών όταν άρχισε να ακούει φωνές που της έλεγαν να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z΄ να επανακτήσει το στέμμα. Πίστευε ότι η αποστολή της προερχόταν από τον Θεό, αλλά κατέληξε να καεί στην πυρά ως αιρετική.
Το 1920 ανακηρύχθηκε αγία.
Ταξιδεύοντας σε όλα τα μέρη της Γαλλίας που ήταν σημαντικά στη ζωή της, θα ανακαλύψουμε ποιο ήταν το αληθινό της πρόσωπο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, στις 21:00
Eπεισόδιο 6ο (τελευταίο): «Γουίλιαμ Σαίξπηρ»

Σαίξπηρ, ο μεγαλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών! Όλοι γνωρίζουν τον «Άμλετ» ή το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».
Ολόκληρες γενιές έχουν ανατραφεί μ’ αυτά τα έργα και αμέτρητοι συγγραφείς έχουν επηρεαστεί απ’ αυτά. Όμως, δεν είναι γνωστές όλες οι πτυχές της ζωής του.
Μεγάλωσε σε μια στρατιωτική οικογένεια, παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών την 26χρονη Αν Χάθαγουεϊ και απέκτησαν τρία παιδιά από τα οποία ο γιος του Χάμερ πέθανε σε ηλικία 11 ετών.
Ωστόσο, τους εγκατέλειψε για να εργαστεί στο Λονδίνο όπου έγινε πλούσιος και διάσημος ως ηθοποιός και σίγουρα ως συγγραφέας.
Σ’ αυτό το επεισόδιο, ταξιδεύοντας στα πιο σημαντικά μέρη που έπαιξαν ρόλο στην πορεία της ζωής του, ανακαλύπτουμε το αληθινό του πρόσωπο και την ιδιοφυΐα μέσα από το βλέμμα του.

«Τα πρόσωπα της Ιστορίας» (The Faces of History)
Ο ηθοποιός Ντέρεκ ντε Λιντ (Derek de Lint)
Κλεοπάτρα
Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων
Μαρία, η μητέρα του Χριστού
Μάρκο Πόλο
Ιωάννα της Λωρραίνης
Γουίλιαμ Σαίξπηρ