ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Τα θερινά σινεμά» 21.07.2019

ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Τα θερινά σινεμά» 21.07.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη
           Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, στις 19:00
«Τα θερινά σινεμά»

«Είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι / μες τα θερινά τα σινεμά / νύχτες που περνούν / που δε θα ξαναρθούν…» («Τα θερινά σινεμά» / Στίχοι – Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης)

Τα πρώτα θερινά σινεμά κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές του 20ού αιώνα, «ανθίζουν» τη δεκαετία του ’30 και θριαμβεύουν τη δεκαετία του ’60, ταυτίζοντας την ύπαρξή τους με την απόλυτη ψυχαγωγία.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτές οι «έξοδοι κινδύνου» από τη συμβατικότητα της ζωής, αποτελούν κομβικό σημείο κάθε γειτονιάς, που τις αποζητεί διαχρονικά και σταθερά. Οι μικροί και μεγάλοι θεατές ταυτίζονταν με τους ήρωες της μεγάλης οθόνης, αντιγράφοντας τους βηματισμούς, τα γυαλιά τους, την αμηχανία, τον τρόπο που καπνίζουν, που ντύνονται και φιλιούνται. Ο κινηματογράφος ήταν ένα παράθυρο στον κόσμο και το θερινό σινεμά το δροσερό αεράκι απέναντι στην ξηρασία της καθημερινής ζωής του Έλληνα.

Είτε το συναντήσει κανείς να ξεφυτρώνει μέσα από πολυκατοικίες, είτε βρίσκεται σε επαρχιακή πόλη, ακόμη αν πλαισιώνει μια λαϊκή συνοικία ή απλώς μοιάζει με το στολίδι μιας αστικής γειτονιάς, σίγουρα είναι μια «όαση μέσα στη ζούγκλα». Το θερινό σινεμά, πέρα από τη θέαση μιας αγαπημένης ταινίας, προσφέρει απλόχερα έναν «διάλογο με τον περιβάλλοντα χώρο», τη δυνατότητα της εκκόλαψης φαντασιακών αλλά και πραγματικών ερώτων, μοναδικές συγκινήσεις, βροντερά γέλια ακόμα και την ευκαιρία για καβγά ή γνωριμία με τον διπλανό.

Οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών μοιάζουν με τους οικοδεσπότες μιας αυλής. Μας προσκαλούν να δούμε τι έχουν σκαρώσει στο εσωτερικό της, ενώ φροντίζουν να χορτάσουν τη φυσική πείνα μας (πέρα από την πνευματική), διαθέτοντας εκλεκτά εδέσματα – από ποπ κορν και τυρόπιτα, μέχρι σουβλάκι και σούσι…

Οι χώροι αυτοί είναι βαθιά συνδεδεμένοι με τα χρόνια της αθωότητας, της ανεμελιάς και με τις μυρωδιές του γιασεμιού, του ποπ κορν και της αντικουνουπικής λοσιόν (για τους λιγότερο ρομαντικούς). Επιβιώνουν σταθερά σε πείσμα των δύσκολων καιρών, επιβεβαιώνοντας πώς όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα πάψουν να είναι η πιστή μας καλοκαιρινή συντροφιά!

Μαζί μας σ’ αυτό το ταξίδι (αλφαβητικά) ήταν οι: Neil Smith (Total Film, Uk), Jill Turetzky (USA), Κώστας Βαϊμάκης (ραδιοφωνικός παραγωγός), Λένα Διβάνη (συγγραφέας), Νίκος Θεοδοσίου (σκηνοθέτης), Νίκος Ιατρόπουλος (εργαζόμενος σε θερινό σινεμά), Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου), Γιώργος Καστρινάκης (ιδιοκτήτης θερινού σινεμά), Λουκάς Κατσίκας (κριτικός κινηματογράφου), Κώστας (θαμώνας θερινού σινεμά), Θωμάς Μανιάκης (επιχειρηματίας), Αντώνης Μαρκογιάννης (ιδιοκτήτης θερινού σινεμά), Εύα Μοβσεσιάν (ιδιοκτήτρια θερινού σινεμά), Ματθαίος Πόταγας (ιδιοκτήτης θερινού σινεμά), Πέγκυ Ρίγγα (ιδιοκτήτρια θερινού σινεμά), Αλέξανδρος Σκλάβος, Λευτέρης Σκλάβος, Πολ Σκλάβος (σκηνοθέτης), Μάρτιν Σκλάβου (συνιδιοκτήτρια θερινού σινεμά), Ανιές Σκλάβου (σκηνοθέτις), Ορφέας Τατάκης (μαθητής), Γιάννης Τσαούσης (ραδιοφωνικός παραγωγός), Δημήτρης Φύσσας.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλιάνα Δανέζη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νέλσον Εσκίογλου.

Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου.

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης.

Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης.

Έρευνα αρχειακού υλικού: Ήρα Μαγαλιού.

Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης, Χρυσηίδα Τριανταφύλλου.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Φίλιππος Ζαμίδης.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2019.