ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το σουβλατζίδικο» 16.06.2019

ΕΡΤ2 – ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ «Το σουβλατζίδικο» 16.06.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ   

Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη

           Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, στις 19:00

 «Το σουβλατζίδικο»

«Δεν παχαίνει. Ομορφαίνει». Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το λαϊκό έδεσμα.

Γύρω από την προέλευσή του οι απόψεις διίστανται. Άλλοι το προτιμούν σκέτο, ενώ άλλοι με πληθώρα συστατικών και θερμίδων. Ένα είναι σίγουρο: Το σουβλάκι καλώς ή κακώς τείνει να μετατραπεί στο εθνικό μας φαγητό!

Δεν είναι τυχαίο που οι παιδικές, εφηβικές και ενήλικες γαστρονομικές μας μνήμες και αναφορές είναι στενότατα συνδεδεμένες με το σουβλάκι. Είναι αυτό που ικανοποιεί την πείνα για τον εργάτη, τον εργένη, τον οικογενειάρχη, τον φοιτητή, τη γιαγιά και το εγγόνι της, τον μετανάστη, ακόμη και τον τουρίστα που επισκεπτόμενος το οβελιστήριο αποτίει τον δικό του γευστικό φόρο τιμής σ’ αυτό το ανυπέρβλητης γευστικής αξίας «φαγητό δρόμου»!

Τα σουβλατζίδικα δεν λείπουν από καμία γειτονιά. Από τις πιο λαϊκές, μέχρι τις πιο αστικές, αυτοί οι χώροι εστίασης συγκεντρώνουν πιστό κοινό που καταφεύγει στο καλαμάκι ή στο τυλιχτό, αναζητώντας κάτι γρήγορο και εύγευστο για τις δύσκολες ώρες!

Σ’ αυτό το απόλυτο βασίλειο της γεύσης, οι «άρχοντες» τεχνίτες «σουβλατζήδες» διαλέγουν με μεράκι την πρώτη ύλη τους, ετοιμάζουν τη θράκα τους και επιδίδονται σε μια καθημερινή ιεροτελεστία που σκοπό έχει να χορτάσει κάθε πεινασμένο.
Κάθε σουβλατζίδικο κουβαλά τη δική του βαριά ιστορία με τους ιδιοκτήτες τους να είναι οι περήφανοι συνεχιστές μιας γευστικής παράδοσης που κρατά χρόνια. Παραδοσιακό ή «εξευρωπαϊσμένο», κλασικό ή «εκμοντερνισμένο», light ή πληθωρικό, το σουβλάκι ήταν, είναι και θα είναι διαχρονικό, ακριβώς γιατί ικανοποιεί όλα τα γούστα, φέρνοντας τους ανθρώπους κοντά!

Όσο κι αν ο χάρτης της γαστρονομίας στην Ελλάδα δείχνει να μετασχηματίζεται και να εμπλουτίζεται στην πορεία των χρόνων, τα οβελιστήρια θα στέκονται σαν περήφανα οχυρά που θα περιφρουρούν πάντα τη λιτότητα της γεύσης και την πληρότητα της απόλαυσης.

Αυτή η γευστική περιήγηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων. Συγκεκριμένα, στην παρέα μας θα βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Ανδρέας Ανδριανάκης (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Παναγιώτης Βάσσος (πρώην ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Σεβαστή Βάσσου (ιδιοκτήτρια σουβλατζίδικου), Γιώργος Βενιέρης (ιδιοκτήτης και σεφ εστιατορίου), Άρης Δούκας (ελεύθερος επαγγελματίας), Δημήτρης Δαλέζος (διατροφολόγος), Κλεομένης Ζουρνατζής (σεφ), Κωνσταντίνος Καραγιαννίδης (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Νικόλαος Καραθάνος (σεφ), Βασιλική Κόντη (συνταξιούχος, μητέρα ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου), Αθανάσιος Κόντης (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Κωνσταντίνα Καλαϊτζόγλου (κόρη ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου), Περικλής Κοσκινάς (σεφ), Κωνσταντίνος Λαβίδας (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Βαγγέλης Μήτσης (σερβιτόρος σουβλατζίδικου), Σπύρος Μπαϊρακτάρης (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Madame Ginger (food blogger), Χρήστος Ράμπος (ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου), Διονύσης Τσιριγώτης (εκπρόσωπος σουβλατζίδικου), Χριστίνα Τσαμουρά (δημοσιογράφος – icookgreek.com), Χρυσάφης Φράγκος (συνταξιούχος ΝΑΤ).

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαρίνα Δανέζη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar GSC.

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης.

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης.

Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης.

Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης.

Αρχισυνταξία: Ηλιάνα Δανέζη.

Οργάνωση παραγωγής: Στέφανος Ελπιζιώτης, Χρυσηίδα Τριανταφύλλου.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Θάνος Τσάντας.

Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.

Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.