ΕΡΤ2: «To Πάθος» – Πασχαλινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας | Μεγάλη...

ΕΡΤ2: «To Πάθος» – Πασχαλινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας | Μεγάλη Παρασκευή 30.04.2021

«To Πάθος»

Πασχαλινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, στις 12:30

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύει έργα J. Haydn και W.A. Mozart σε μια κατανυκτική συναυλία από το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», που θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, στις 12:30, από την ΕΡΤ2.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα συνεχίζει να δημιουργεί, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε, παρουσιάζοντας μια κατανυκτική συναυλία με μουσική που ταιριάζει στο πνεύμα των ημερών της Μ. Εβδομάδας, από δύο εμβληματικούς συνθέτες της εποχής του κλασικισμού: του Josef Haydn και του Wolfgang Amadeus Mozart.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τα εξής έργα:

Joseph Haydn: Συμφωνία Νο 49 «Το Πάθος» (La Passione) σε φα ελάσσονα Hob.I:49

Η Συμφωνία No 49 του Franz Joseph Haydn είναι γεμάτη με το σκοτεινό δράμα και την αναταραχή του Sturm und Drang, ενός κινήματος που σάρωσε τη γερμανική λογοτεχνία και μουσική από τα τέλη της δεκαετίας του 1760 ώς τις αρχές της δεκαετίας του 1780 και θεωρείται πρόδρομος του ρομαντισμού.

Η μουσική της Συμφωνίας αρ. 49 χαρακτηρίζεται από έντονο πάθος αλλά και καταιγιστικές στιγμές που φέρνουν στο νου τις ταραγμένες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

Η Συμφωνία No 49 λέγεται ότι ονομάστηκε «La Passione» (ονομασία που δεν της έδωσε ο Haydn), έπειτα από μια συναυλία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας το 1790 στη βόρεια γερμανική πόλη Schwerin, αλλά ίσως και λόγω της φύσης της ίδιας της μουσικής της.

Joseph Haydn: «Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Ιησού πάνω στον Σταυρό» Hob.XX:1

  • Sonata VI, – Τετέλεσται (Consummatum est)
  • Sonata VII, – Πατέρα, στα χέρια Σου παραδίδω το πνεύμα μου (In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum)
  •  Ο Σεισμός (Il Terremoto)

«Οι Επτά Τελευταίοι Λόγοι του Χριστού στον Σταυρό» του Joseph Haydn είναι ένα σύνολο από ορχηστρικές σονάτες, η καθεμία εμπνευσμένη κι από μία φράση του Εσταυρωμένου, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα Ευαγγέλια.

Η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει τα τρία μέρη του έργου. Πρόκειται για την έκτη και την έβδομη σονάτα, καθώς και για τον επίλογο του έργου με τίτλο «Σεισμός».

Το έργο είχε συνθέσει ο Haydn κατά παραγγελία του εφημέριου του καθεδρικού ναού του Κάντιθ στην Ανδαλουσία, προκειμένου να συνοδεύσει την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής του 1786.

Wolfgang Amadeus Mozart: Maurerische Trauermusik, KV 477/449a

Η σύνθεση αυτή γράφτηκε για τη νεκρώσιμη ακολουθία που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1785 στη μνήμη δύο θανόντων Τεκτόνων, «αδελφών» του Μότσαρτ, ο οποίος είχε μυηθεί στον Τεκτονισμό από το 1784. Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο της ωριμότητας του Μότσαρτ, με μεγάλη ένταση και δραματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί η σπάνια ενορχήστρωση του έργου που περιλαμβάνει 2 όμποε, 1 κλαρινέτο, 1 corno di bassetto, 1 κόντρα φαγκότο, 2 γαλλικά κόρνα και έγχορδα.

Wolfgang Amadeus Mozart: Missa brevis (Σύντομη Λειτουργία) σε ρε ελάσσονα KV 65

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο έργο που ο Μότσαρτ έγραψε σε ηλικία μόλις 13 ετών, δείχνοντας από πολύ νωρίς σημάδια του εξαιρετικού ταλέντου του στη μουσική και των δυνατοτήτων του να εξελιχθεί σ’ έναν σπουδαίο δημιουργό. Στο έργο αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει στοιχεία από το μετέπειτα περίφημο «Ρέκβιεμ», το κύκνειο άσμα του συνθέτη.

Στην ερμηνεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, εκτός από τα σολιστικά μέρη, οι τέσσερις σολίστ ερμηνεύουν και τα χορωδιακά μέρη, δίνοντας έμφαση στη διάφανη γραφή του νεαρού Μότσαρτ, ο οποίος χρησιμοποιεί αριστοτεχνικά την αντιστικτική γλώσσα της μπαρόκ εποχής.

Τον ρόλο των σολίστ αναλαμβάνουν τέσσερις από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές με σημαντική πορεία εντός και εκτός Ελλάδας: Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Μαίρη Έλεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), Βασίλης Καβάγιας (τενόρος), Πέτρος Μαγουλάς (μπάσος).

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Ο πολυβραβευμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου ακολουθεί μια λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία που τον φέρνει σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών και Όπερες του κόσμου.

Από τον Ιούνιο του 2020 είναι ο μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Προϊστάμενος τμήματος ηχογραφήσεων Μουσικών Συνόλων: Μιχάλης Συγλέτος

Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος 

Μουσική σύμβουλος: Χριστίνα Σιώρου

Διεύθυνση παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά

Μοντάζ: Αγγελική Ξυπολιά

Διεύθυνση παραγωγής: Νίνα Ντόβα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Μεγάλη Παρασκευή  30 Απριλίου 2021

ΕΡΤ2  στις 12.30 | ERT world  στις 13.00 (ώρα Ελλάδος)| 9.58fm & 102fm στις 22.00Τρίτο Πρόγραμμα στις  23.00 

Δείτε το trailer της συναυλίας