ΕΡΤ2 – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου 13.05.2019

ΕΡΤ2 – ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου 13.05.2019

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, στις 20:30

Μαγνητοσκοπημένη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, που δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 1984.

Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν.

Τηλεσκηνοθεσία: Κ. Μαυροπάνος.

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς.

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Σκηνικά-κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Α. Ρούσσος.

Παίζουν: Γιώργος Λαζάνης (Προμηθέας), Ρένη Πιττακή (Ιώ), Γ. Καρατζολίδης (Κράτος), Γιάννης Δεγαΐτης (Βία), Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Ήφαιστος), Δημήτρης Αστεριάδης (Ωκεανός), Γιάννης Ρήγας (Ερμής).

Χορός Ωκεανίδων – Πρώτες Κορυφαίες: Λυδία Κονιόρδου, Κάτια Γέρου.

Παρουσίαση: Μαριάννα Μαυρέα.

Διάρκεια82΄

Υπόθεση: Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Ο Ήφαιστος έχει αναλάβει να τον δέσει σφιχτά με αλυσίδες πάνω σε απόκρημνους βράχους. Το Κράτος και η Βία επιθεωρούν τον απρόθυμο Ήφαιστο.
Στο βράχο καταφτάνουν οι κόρες του Ωκεανού, οι Ωκεανίδες, θρηνώντας για το μαρτύριο του ήρωα. Κι ενώ ο Προμηθέας και ο Ωκεανός μιλούν για τη σκληρότητα του Δία, επί σκηνής εμφανίζεται ένα ακόμη πλάσμα που υποφέρει από την εκδικητικότητα των θεών: είναι η Ιώ, ερωμένη του Δία, που εκείνος μεταμόρφωσε σε δαμάλα, για να τη γλιτώσει από τη ζήλια της Ήρας, χωρίς όμως να το καταφέρει, καθώς η πανούργα εκείνη έχει στείλει τον Οίστρο, μια ενοχλητική βοϊδόμυγα, να βασανίζει την Ιώ, ακολουθώντας την ανελέητα ώς τα πέρατα του κόσμου.

Ο Προμηθέας προφητεύει το μέλλον της, που συνδέεται και με τη δική του μοίρα, αφού κάποιος απόγονός της, πολλά χρόνια μετά, θα τον απελευθερώσει. Προφητεύει επίσης την πτώση του Δία, αρνείται όμως πεισματικά να φανερώσει στον απεσταλμένο του, Ερμή, το πώς θα γίνει αυτή.

Η τραγωδία τελειώνει με τους κεραυνούς του Δία να πέφτουν ενάντια στον κρατούμενο με την ελεύθερη συνείδηση, που αντιστέκεται.