ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις και ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος | 30.05-08.06.2022

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις και ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος | 30.05-08.06.2022

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις και ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ2 μεταβάλλεται ως εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5/2022

—————————-

20:00 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ)

20:30 ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ALPHA MISSION – ΔELTA & “ΟΙ [ΑΒΕΒΑΙΕΣ] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ”» – (Mικρότερη διάρκεια) W live streaming & διαθέσιμο στο ERTFLIX (Προβολή από το ERT WORLD με geoblock σε Γαλλία και Γερμανία)

21:30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ» (Α’ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 5ο

22:20 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝ» (Αλλαγή ώρας)

00:10 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «LITTLE BIRDS» (Aλλαγή ώρας)

01:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: «LUCIFER» (Αλλαγή ώρας)

———————————-

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

————————————–

02:40 ΚΥΨΕΛΗ (Ε) ημέρας

04:40 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗ ΝΑΝΤΙΑ (NADIA’S FAMILY FEAST) (E) ημέρας

05:35 ΜΙΣ ΜΑΡΠΛ (Ε) ημέρας

Ως εκ της αλλαγής αυτής, η ξένη σειρά «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ» τις επόμενες μέρες θα μεταδοθεί ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 31/5/2022 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ (Α΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 6ο (τελευταίο του κύκλου)

ΤΕΤΑΡΤΗ 1/6/2022 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 1ο

ΠΕΜΠΤΗ 2/6/2022 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 2ο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6/2022 – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 3ο

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6/2022 – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 4ο

ΤΡΙΤΗ 7/6/2022 – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 5ο

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6/2022 – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΡΙΤΕ: ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ) – Επεισόδιο 6ο (τελευταίο)

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την ΠΕΜΠΤΗ 2/6/2022, στις 19:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη το επεισόδιο με τίτλο «Η Φιλική Εταιρεία» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «1821, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» (E) WEBTV ERTflix – Υπότιτλοι για K/κωφούς και βαρήκοους θεατές

«1821, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

Σειρά ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, παραγωγής 2021.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι ένα από τα ριζοσπαστικά εθνικά και δημοκρατικά κινήματα των αρχών του 19ου αιώνα που επηρεάστηκαν από τη διάδοση των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης.

Το 2021 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που οδήγησε, έπειτα από ραγδαίες εξελίξεις και ανατροπές, στη σύσταση του Ελληνικού κράτους του 1832.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ δεκατριών επεισοδίων περιγράφει συνοπτικά και με σαφήνεια τη συναρπαστική εκείνη περίοδο του Επαναστατικού Αγώνα, δίνοντας την ευκαιρία για έναν γενικότερο αναστοχασμό της πορείας του ελληνικού κράτους που προέκυψε από την Επανάσταση μέχρι σήμερα. Παράλληλα, παρουσιάζει την Ελληνική Επανάσταση με πραγματολογική ακρίβεια και επιστημονική τεκμηρίωση.

Υπό μορφή θεμάτων η σειρά ανατρέχει από την περίπλοκη αρχή του κινήματος, ήτοι την οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, τη στάση της ηγεσίας του ορθόδοξου κλήρου και τη θέση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έναντι της Επανάστασης έως τη συγκεχυμένη εξέλιξη του Αγώνα και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων που καθόρισε την επιτυχή έκβασή της.

Παράλληλα με τα πολεμικά και πολιτικά γεγονότα αναδεικνύονται και άλλες όψεις της ζωής στα χρόνια της Επανάστασης, που αφορούν στη θεσμική οργάνωση και λειτουργία του κράτους, στην οικονομία, στον ρόλο του κλήρου κ.ά. Δύο ακόμη διακριτά θέματα αφορούν στην αποτύπωση της Ελληνικής Επανάστασης στην Τέχνη και στην ιστορική καταγραφή της από πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σ’ αυτήν.

Η κατάτμηση σε δεκατρία θέματα, καθένα υπό την εποπτεία ενός διακεκριμένου επιστήμονα που ενεργεί ως σύμβουλος, επελέγη προκειμένου να εξετασθούν πληρέστερα και αναλυτικότερα όλες οι κατηγορίες των γεγονότων και να εξιστορηθεί με ακρίβεια η εξέλιξη των περιστατικών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο θεατής να κατανοήσει καλύτερα τις επιμέρους παραμέτρους που διαμόρφωσαν τα γεγονότα που συνέβαλαν στην επιτυχημένη έκβαση του Αγώνα.

Επεισόδιο 1ο: «Η Φιλική Εταιρεία»
Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία Eπανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σύμβουλος επεισοδίου: Παναγιώτης Μιχαηλάρης, ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Πέτρος Πιζάνιας (ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Ιόνιου Πανεπιστημίου), Νάσια Γιακωβάκη (ιστορικός – ΕΚΠΑ), Στέφανος Καβαλλιεράκης (Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία) και Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).

Ιδέα σειράς: Αλέξανδρος Κακαβάς, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Ηλίας Κολοβός
Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς
Σκηνοθεσία: Αδαμάντιος Πετρίτσης, Αλέξανδρος Κακαβάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κρητικός
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Κρητικός, Αδαμάντιος Πετρίτσης
Μοντάζ: Ελισάβετ Φωτοπούλου
Μουσική τίτλων – Μουσική επεισοδίου: Μάριος Τσάγκαρης
Αφήγηση: Χρήστος Σπανός, Ειρήνη Μακαρώνα
Επιστημονικοί συνεργάτες: Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και Μανόλης Κούμας (Δρ Ιστορίας ΕΚΠΑ).
Έρευνα αρχειακού υλικού: Νατάσα Μποζίνη, Αλέξης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς