ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 23 & 29.06.2019

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος 23 & 29.06.2019

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 23/6/2019, στις 10:30 από την εκπομπή «ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ» θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή «Άγιος Σέργιος, ένας γέροντας της ρωσικής γης» W 

Ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ρωσίας και κέντρο της Ρωσικής Ορθοδοξίας, είναι η Λαύρα του Οσίου Σεργίου, στο Σεργκιέφ Ποσάντ.

Το Μοναστήρι της Λαύρας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του ρωσικού κράτους.

Ο Όσιος Σέργιος είναι από τους πιο αγαπητούς Αγίους του ρωσικού λαού. Ανακηρύχθηκε προστάτης Άγιος της Ρωσίας, το 1422. Άρχισε τη μοναστική του ζωή, ως ερημίτης. Αναγκάστηκε όμως να γίνει πνευματικός οδηγός όσων είχαν μαζευτεί γύρω του. Η εγκράτεια, η ευσέβεια και η ταπεινότητα, ήταν κάποια από τα χαρίσματα που τον διέκριναν.

Η Λαύρα του Οσίου Σεργίου, προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκεπτών – προσκυνητών, από όλο τον κόσμο.

Τα «Φωτεινά μονοπάτια», δίνουν τη δυνατότητα στον τηλεθεατή να γνωρίσει την ιστορία της Λαύρας, τους, εκπληκτικής ομορφιάς, ναούς της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Πνεύματος, να θαυμάσει τις αγιογραφημένες εικόνες από τον διάσημο Ρώσο αγιογράφο, Αντρέι Ρουμπλόφ, δάσκαλος του οποίου, υπήρξε ο Θεοφάνης, αποκαλούμενος ο Γραικός ή ο Έλληνας. Να ακούσει τους ήχους από την παλαιότερη καμπάνα της Ρωσίας και να απολαύσει τις εξαίσιες ψαλμωδίες του εσπερινού, στον ναό του Αγίου Πνεύματος.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: η γερόντισσα Ινοκεντία (ηγουμένη Ι. Ησυχαστηρίου του Αγίου Σεραφείμ του Σάροφ), ο αρχιμανδρίτης Μακάριος (καθηγητής Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας – ιστορικός), ο ιερομόναχος Διονύσιος (βιβλιοθηκάριος της Ανώτερης Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας), ο πατέρας Αντώνιος (ιερομόναχος Λαύρας Αγίου Σεργίου), ο Μάρκος Αβραάμ (φοιτητής Σχολής Αγιογραφίας του Πατριαρχείου Μόσχας), ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάροβ (φοιτητής Θεολογικής Σχολής του Πατριαρχείου Μόσχας) και η Ελένη Μπελομορόντοβα (καθηγήτρια Αγιογραφίας Θεολογικής Σχολής του Πατριαρχείου Μόσχας).

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη.

Σκηνοθεσία: Κώστας Παπαδήμας

Διεύθυνση παραγωγής: Τάκης Ψωμάς.

Επιστημονικός συνεργάτης: Σοφοκλής Δημητρακόπουλος.

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη.

Εικονολήπτης-χειριστής Drone: Γιώργος Γρύλλης.

Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς.

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς.

Γραμματειακή υποστήριξη: Ζωή Μπιλιάλη.

Εκτέλεση παραγωγής: Studio Sigma.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε. 2016

Eπίσης, το Σάββατο 29/6/2019, στις 13:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη το ξένο ντοκιμαντέρ «ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» (EUROPE’S TREASURES)•

Mε αυτή τη συναρπαστική σειρά ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψουμε παντού στην Ευρώπη και θα ανακαλύψουμε τα πιο όμορφα, ενδιαφέροντα, ασυνήθιστα και αυθεντικά μέρη στην Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, την Ιρλανδία, τη Λαπωνία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία.

Με υπέροχες λήψεις ακόμα και από drone, όπου τα βλέπουμε όλα από ψηλά, τα τοπία είναι μαγευτικά – ό,τι πρέπει για όσους λατρεύουν τα ταξίδια από την ασφάλεια του καναπέ τους!

«Ρωσία»

Δεν υπάρχει ωραιότερη εποχή από το χειμώνα για να ανακαλύψει κανείς τη Ρωσία, όταν τη σκεπάζει το χιόνι.

Θα ταξιδέψουμε με έλκηθρο μέχρι τις πριγκιπικές πόλεις του Χρυσού Δακτύλιου και θα ανακαλύψουμε μέρη με ιστορία άγνωστα στους τουρίστες, όπως το Παλάτι του Γιουσούποφ, όπου δολοφονήθηκε ο Ρασπούτιν, ένα πολυτελές ξενοδοχείο που δεν έχει δεχτεί ποτέ πελάτες, τα σκηνικά της ταινίας «Ο εχθρός προ των πυλών». Πρόκειται για μέρη, τα οποία είναι «παράδεισος» για τους φωτογράφους που τους αρέσουν οι έρημες, άγονες εκτάσεις. Τέλος, για να ζεσταθούμε, θα φιλοξενηθούμε σε παραδοσιακή ντάτσα.

Η εκπομπή «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ» ολοκληρώνει τον φετινό της κύκλο, αυτό το Σάββατο 22/6/2019.