ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη 02.09.2023

ΕΡΤ2 – Τροποποιήσεις προγράμματος: Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη 02.09.2023

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ2

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021, η ΕΡΤ2 παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη και μεταδίδει θεματικές εκπομπές από το Αρχείο της ΕΡΤ καθώς και τη συναυλία που έδωσε η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, στο Ραδιομέγαρο, αφιερωμένη στη μνήμη του.

ΣΑΒΒΑΤΟ 02/9/2023

—————————————————————-

17:00 ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ (Ε)
Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη
18:00 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ: «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – 1964» )  Κ8  W

Το συγκεκριμένο επεισόδιο φιλοξενεί τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος επικεντρώνει την αφήγησή του στο 1964, χρονιά κατά την οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό μελοποιημένο το έργο «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη.

Αρχικά αναφέρεται στη διαδικασία της μελοποίησης που έλαβε τη μορφή ορατόριου, στους ενδοιασμούς της εταιρείας δίσκων με την οποία συνεργαζόταν, αλλά και στην αρχική αμφισβήτηση για την αισθητική αξία του έργου από τους πνευματικούς κύκλους της εποχής. Ακολούθως κάνει αναφορά στη μουσική που έγραψε το ίδιο έτος για την ταινία «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ παράλληλα μνημονεύει τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του 1964.

Τη χρονιά εκείνη ο Μίκης Θεοδωράκης είναι πρόεδρος της Νεολαίας των Λαμπράκηδων, συμμετέχει ενεργά στα κινήματα ειρήνης, ενώ στις εκλογές του Φεβρουαρίου εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Πειραιά. Την αφήγηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη πλαισιώνουν πλάνα από την πρώτη παρουσίαση του «Άξιον Εστί» στο Θέατρο Κοτοπούλη, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό που αποτυπώνει το φορτισμένο πολιτικό κλίμα της εποχής.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς.
Δημοσιογραφική έρευνα: Γιώργος Παπαδάκης.
Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος.
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.
Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου.
Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος.
Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους.

19:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

—————————–

21:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

22:00 «Στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη» W & διαθέσιμο στο ERTFLIX

Με αφορμή την επέτειο θανάτου των δύο χρόνων του κορυφαίου συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και η Μπέττυ Χαρλαύτη, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, έδωσαν συναυλία στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου,  η οποία θα μεταδοθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023 από την ΕΡΤ2.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια του Μίκη, μεταξύ των οποίων και τραγούδια που περιέχονται στον δίσκο με τίτλο «Η Μπέττυ Χαρλαύτη στον κόσμο του Μίκη Θεοδωράκη», παραγωγής ΕΡΤ, και σε ενορχηστρώσεις του Γιάννη Μπελώνη, όπως αυτά δισκογραφήθηκαν, για πρώτη φορά με ήχο συμφωνικό, στο Ραδιομέγαρο, πριν από τον θάνατο του μεγάλου συνθέτη.

Η ΕΡΤ συναντά και πάλι την ιστορία της, αφού ο οικουμενικός Έλληνας είχε διατελέσει διευθυντής των Μουσικών της Συνόλων.

To πρόγραμμα της συναυλίας είναι το εξής:

1.Overture (Ορχηστρικό) 2. Όμορφη πόλη (Γιάννης Θεοδωράκης) 3. Κάποτε θα ‘ρθουν (Λευτέρης Παπαδόπουλος) 4. Χαθήκανε τόσο νωρίς (Τάσος Λειβαδίτης) 5. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Τάσος Λειβαδίτης) 6. Με το αίμα (Λευτέρης Παπαδόπουλος) 7. Θάλασσα πλατιά (Μίκης Θεοδωράκης) 8. Το γελαστό παιδί (Brendan Behan & Βασίλης Ρώτας) 9. Μαργαρίτα μαγιοπούλα (Ιάκωβος Καμπανέλλης) 10. Antonio Torres Heredia (Federico García Lorca) 11. Άσμα ασμάτων (Ιάκωβος Καμπανέλλης) 12. Δρόμοι παλιοί (Μανώλης Αναγνωστάκης) 13.Στρώσε το στρώμα σου (Ιάκωβος Καμπανέλλης)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

 23:00 «ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ΕΡΤ ΑΡΧΕΙΟ» Κ8  W

Συνέντευξη με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Ρασούλη»  

Μουσική εκπομπή, που αποσκοπεί στην προβολή του ελληνικού τραγουδιού και αποτέλεσε αναμφίβολα μια από τις εκπομπές που έγραψαν ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.

Το «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», παραγωγής 1986, κατάφερε να συγκεντρώσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού (και όχι μόνο), πραγματοποιώντας απρόβλεπτες συμπράξεις και ξεχωριστές ζωντανές ηχογραφήσεις.

Βασικοί συνεργάτες του Διονύση Σαββόπουλου ήταν ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο Σωτήρης Κακίσης, η Αντζελίνα Καλογεροπούλου και ο Σταμάτης Φασουλής.

Μέσα από την εκπομπή, ο Διονύσης Σαββόπουλος σχολίαζε τα θέματα της μουσικής και της ευρύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής και επικαιρότητας.

Επίσης, αναφερόταν σε διάφορα είδη και εποχές του ελληνικού τραγουδιού, μέσα από αφιερώματα σε πρόσωπα και γεγονότα.

Η εκπομπή επιχειρούσε να συγκεράσει την ελληνικότητα, το λαϊκό στοιχείο και τη μοντέρνα ροκ αισθητική.

Ακόμη, πάντρευε ροκ και λαϊκή παράδοση: αστικό, ελαφρό, δημοτικά, σκωπτικά. Συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος ευνοϊκού προς το λεγόμενο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Η εκπομπή, μεταξύ άλλων, έδωσε τόπο έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, όπως οι Φατμέ, ο Βασίλης Καζούλης, ο Γιάννης Γιοκαρίνης κ.ά. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 1987 κυκλοφόρησε κι ένας διπλός δίσκος με πολλούς από τους καλλιτέχνες που πέρασαν από τις εκπομπές…

Παρουσίαση: Διονύσης Σαββόπουλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Μαζάνης

24:00 Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ: «ΡΑΝΙΑ ΣΧΙΖΑ»

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

—————————————

01:00 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ (Ε) ημέρας

02:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) ημέρας

03:00 ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ (Ε) ημέρας 

04:00 ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ (Ε) ημέρας

05:00 SELFIE RELOADED (Ε) ημέρας

06:00 ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ (Ε) ημέρας 

——————————————-

ΣΗΜ: Οι εκπομπές «POP HELLAS (E) &  «H ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ» (Ε) δεν θα μεταδοθούν.